ICOANÃ La Biserica „Sfânta Cuvioasã Parascheva” din Vaslui va sosi duminicã searã Icoana Maicii Domnului, fãcãtoare de minuni, de la Mãnãstirea Hadâmbu, comuna Mironeasa, judetul Iasi. Este o traditie, începutã încã din anul 2000, ca în postul Adormirii Maicii Domnului, la aceastã bisericã sã fie adusã câte o icoanã fãcãtoare de minuni, spre bucuria miilor de credinciosi care vor avea posibilitatea sã se închine pânã miercuri searã.
Duminicã, în jurul orei 19.30, credinciosii sunt asteptati sã participe la procesiunea care va începe lângã Piata Traian, de unde va fi preluatã Icoana Maicii Domnului care va fi dusã ulterior la Biserica „Sfânta Cuvioasã Parascheva”. „Este o traditie ca la Biserica <<Sfânta Parascheva>>, în postul Adormirii Maicii Domnului, sã se aducã o icoanã fãcãtoare de minuni a Preasfintitei Nãscãtoare de Dumnezeu. Anul acesta vom avea bucuria de a avea în biserica sus mentionatã icoana fãcãtoare de minuni a Maicii Domnului de la Mãnãstirea Hadâmbu, din judetul Iasi. Este pentru prima datã când ajunge în municipiul Vaslui si va rãmâne pânã miercuri searã. În zilele de 5, 6 si 7 august se va sãvârsi în fiecare searã, de la orele 17.00, Taina Sfântului Maslu de cãtre un sobor de preoti. De asemenea, luni si miercuri la 9.00 se va sãvârsi Acatistul si Paraclisul Preasfintei Nãscãtoare de Dumnezeu, iar marti dimineatã, fiind marele praznic al Schimbãrii la Fatã a Domnului nostru Iisus Hristos, se va sãvârsi slujba Utreniei si Sfânta Liturghie. Vor fi zile de pioasã rugãciune si înãltare duhovniceascã. Sfânta bisericã va fi deschisã de la orele 6.00 la orele 24.00”, a declarat pãrintele Neculai Bãdãrãu.
Istoricul icoanei
Icoana Maicii Domnului de la Mãnãstirea Hadâmbu a fost zugrãvitã în anul 1938, de cãtre preotul Octavian Zmãu, din orasul Roman. Icoana a fost donatã „Schitului din Dealul Mare”, cum mai este cunoscutã Mãnãstirea Hadâmbu, de cãtre ieromonahul Iov Mazilu, egumenul schitului. În perioada celor treizeci de ani de pãrãsire a lãcasului monahal, icoana a stat închisã într-o ladã, în Sfântul Altar. Abia în anul 1990, aceasta a fost asezatã în biserica mãnãstirii, dupã noua sfintire a acesteia. Icoana a fost ferecatã în argint de cãtre mesterul Ion Contfas, din localitatea Târgu Neamt. Cele douã coroane ale icoanei sunt din aur, decorate cu pietre pretioase, rubine, safire si smaralde, donate de familia Constantin, Roxana si Elena Amarinei din Piatra Neamt. În anul 1992, pentru prima datã, ochiul drept al Maicii Domnului de la Hadâmbu a lãcrimat, iar mai apoi, în anul 1993, în ajunul sãrbãtorii Sfintei Parascheva, din umãrul drept al Maicii Domnului au curs trei picãturi mari de mir. În data de 22 februarie 1995 a curs mir din mitra Maicii Domnului, mir care a stat la vedere aproape douã sãptãmâni. În vara si toamna anului 1998, icoana a vãrsat mir din chipul Pruncului si din vesmintele Maicii Domnului. În seara zilei de 22 ianuarie 2003, un incendiu puternic a izbucnit la Mãnãstirea Hadâmbu, câteva zeci de chilii pierind în flãcãri. În urma incendiului, întreaga clãdire s-a transformat în scrum, precum si cãrtile si obiectele bisericesti adãpostite în aceasta, iar paraclisierul a murit si el. Doar icoana Maicii Domnului, numitã fãcãtoare de minuni, a scãpat neatinsã de flãcãri, fãrã a fi protejatã în vreun fel aparte. Icoana pãstratã în Mãnãstirea Hadâmbu o înfãtiseazã pe Maica Domnului cu Pruncul, într-un mod aparte, Pruncul fiind tinut pe mâna dreaptã a Maicii Domnului, iar nu pe cea stângã, precum în toate celelalte icoane.