spot_img
26.5 C
Vaslui
28-sept.-2024
spot_img

PROFESORI DE NOTA 4!

- Advertisement -

DEZASTRU LA DEFINITIVAT!

„HARETISTI” Mai bine de jumãtate dintre profesorii care au participat la examenul de definitivat din acest an nu au promovat. Este un esec fãrã precedent al sistemului de învãtãmânt vasluian, care demonstreazã slaba pregãtire a unora dintre cei plãtiti de statul român pentru a lumina mintile tinerilor si a-i pregãti pentru viatã. Conform datelor oficiale, 64 din totalul de 168 de candidati din judetul Vaslui care au sustinut examenul de definitivat nu au promovat, cele mai mici note înregistrându-se la educatie fizicã, unde doar un singur profesor a obtinut nota 8. Situatia nu este singularã în zona Moldovei, unde s-au obtinut cele mai slabe rezultate la definitivat din ultimii zece ani. La Suceava, de exemplu, doar 39,48% dintre candidati au luat examenul de definitivat în învãtãmânt. Conform Inspectoratului Scolar de acolo, la examen s-au înscris 271 de cadre didactice. Dintre acestea, 20 au absentat, 17 s-au retras din salã în prima orã de testare, iar un profesor a fost eliminat pentru cã a fost prins cu o fituicã. 13,3% dintre candidati au primit note mai mici de 5, în timp ce unul singur a luat 10, la istorie.

Doar 70 de candidati, din totalul de 168 care au sustinut examenul de definitivat în judetul Vaslui au luat examenul, conform datelor oficiale publicate asearã pe site-ul Ministerului Educatiei. Cu o promovabilitate de doar 41,66 la sutã, Vasluiul se claseazã (încã o datã!) în topul celor mai slabe judete din tarã, ca pregãtire a dascãlilor care vin la catedrã, an de an. Dacã mai spunem si cã notele cele mai slabe au fost obtinute de profesorii care vor sã predea educatie fizicã si sport, în special în mediul rural, avem tabloul complet al dezastrului care domneste în învãtãmântul din aceastã zonã. Anul trecut, în judetul Vaslui, 204 de cadre didactice au luat note peste 7 la examenul de definitivat, însemnând mai bine de o treime din candidati. O parte au ocupat posturi pe o perioadã nedeterminatã. Cu toate astea, din cauza numãrului mic de posturi, multi dintre profesori au ocupat catedrele de suplinitori.

La Fâstâci, profesor de sport cu… 2,05!

Este greu de înteles cum de a reusit un profesor de educatie fizicã si sport sã ia, la proba scrisã, doar 2,05, o notã umilitoare, care îl pune într-o situatie jenantã fatã de elevii pe care i-a pregãtit pânã acum. Alexandru Abutoaiei, profesor de sport la scoala din Fâstâci, comuna Cozmesti, s-a… fâstâcit de tot în fata comisiei care i-a dat subiectele si a reusit sã ia una din cele mai slabe note din tarã. Profesorul nu are multã vechime si, din câte apare pe site-ul Ministerului Educatiei, a absolvit o facultate cu frecventã redusã. De fapt, la disciplina educatie fizicã s-au obtinut cele mai slabe rezultate din ultimii ani la definitivare, în conditiile în care din cei 14 candidati care au dat examenul, doar unul a luat nota 8. Restul, o apã si un pâmânt… Doi profesori care predau la aceeasi unitate de învãtãmânt, scoala Sãrãteni, orasul Murgeni, sunt si ei pe lista rusinii. Valentina Grãjdeanu, profesor de francezã la Sãrãteni, a luat la scris doar 2,3, în timp ce colega ei, Lucica Pasargiu, a luat 3,75. La scoala din Bogdãnesti, Florin Sorinel Giuscã, profesor de educatie fizicã si sport, a demonstrat cã nu prea le are cu scrisul, asa cã a primit doar 3,45 la proba scrisã. O altã profesoarã, din Tãcuta, Valentina Tifrea, profesor de englezã, a primit doar 3,85 la scris si va trebui sã se gândeascã de douã ori dacã mai doreste sã predea la catedrã în aceste conditii. La polul opus, al dascãlilor merituosi, se aflã un profesor de psihologie din Bârlad, care a reusit sã obtinã nota 10 la scris. Este vorba de profesorul Delia Georgiana Gavrilã, de la Liceul Tehnologic „Petru Rares”, care a obtinut 10 pe linie la toate probele. La catedra de istorie, procentul de promovabilitate a fost de 100 la sutã, spre marea satisfactie a dascãlilor care s-au prezentat la examen. Si, dacã tot e sã ne raportãm la anul trecut, trebuie sã spunem cã în 2012 au fost douã note de 10, fatã de una singurã, în acest an. Mihaela Tudoricã si-a câstigat dreptul de a fi învãtãtor în urma examenului de anul trecut. Având o medie modestã la bacalaureat, doar 8,24, a demonstrat cã poate mai bine la un examen crucial si a reusit sã ia 10. A doua notã de 10 a fost luatã de Elena Velicu, profesor cu gradul didactic II, având 17 ani vechime în învãtãmânt.

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean, uimitã de rezultate

Primele reactii ale conducerii ISJ Vaslui au fost de uimire fatã de notele mici obtinute de cei care au participat la examen. „Notele la definitivat sunt în limita celor de anul trecut si, de aceea, sunt în continuare nemultumitã pentru faptul cã multi profesori trateazã cu neseriozitate acest examen. În ciuda numeroaselor perfectionãri care au avut loc pe parcursul anului, rezultatele au rãmas slabe”, spune inspectorul general al ISJ Vaslui, prof. Gabriela Plãcintã. Candidatii nemultumiti de notele primite la proba scrisã au la dispozitie douã termene de depunere a contestatiilor, respectiv ziua de ieri, 23 iulie 2013, pânã la ora 21.00, si astãzi, între orele 8.00 si 15.00, la centrul unde au sustinut examenul.

La nivel national, procentul de promovabilitate trece de 47%

Ministerul Educatiei Nationale a centralizat rezultatele partiale înainte de contestatii, privind promovarea examenului national de definitivare în învãtãmântul preuniversitar, sesiunea 2013. Din totalul de 7.400 candidati prezenti la proba scrisã, 6.651 de candidati au finalizat aceastã probã si 3.181 (47,83%) au promovat. Cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judetul Gorj – 76,47% -, iar cel mai scãzut procent, în judetul Caras-Severin – 29,33%.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.