MESAJ Greu cu colectarea selectivã a deseurilor în municipiul Husi! În ciuda faptului cã s-au distribuit containere separate pentru hârtie, PET-uri, sticlã sau metale, spune conducerea societãtii de salubrizare, husenii nu au rãbdare sã sorteze deseurile. „La început erau mai interesati, dar acum, probabil, s-au plictisit”, crede Neculai Popa, directorul Ecosalubrizare Prest.
Dacã husenii, în ultimii ani, sunt, în mare parte, multumiti de activitatea celor care se ocupã de curãtenia orasului, nu acelasi lucru se poate spune si din punctul de vedere al societãtii de salubrizare. Angajatii acestui serviciu public sustin cã cetãtenii nu prea tin cont de containere si aruncã gãletile cu gunoi pe unde nimeresc (de regulã, pe lângã), iar pubelele atasate pe stâlpi devin adesea tinta loviturilor tinerilor teribilisti. „Aici este vorba despre un proiect european, care se desfãsoarã din 2009. Noi avem obligatia de a învãta, spre binele nostru, pentru frumusetea si sãnãtatea orasului nostru, regulile elementare de curãtenie. Nu e nimic complicat, doar sã depui sacul de gunoi în container, sã arunci continutul cosului cu resturi exact în container, nu alãturi, la întâmplare. Apoi, sã treci linistit pe stradã, fãrã sã dai cu piciorul în pubele. Sã ne învãtãm copiii, si poate si noi odatã cu ei, sã arunce fiecare ambalaj în acele cosuri stradale, nu pe stradã, la întâmplare. Trebuie sã spun cã la început, în 2009, parcã husenii erau mai motivati sã arunce la container, sã pãstreze curãtenia, chiar eram convins cã vom merge în sensul acesta, dar cred cã s-au plictisit, în ultima perioadã. Cât despre colectarea selectivã, nu prea poate fi vorba. E greu si de pus în cos ceva, darãmite sã mai ai si rãbdare sã verifici culoarea specialã pentru hârtie, metal sau sticlã. Noi, cu angajatii nostri, trebuie sã facem manual aceastã sortare, recunoastem asta. Dar nu avem de ales”, a precizat directorul Neculai Popa.
„Se trece pe lângã cosurile de gunoi si se dã cu sutul. De ce?”
Pentru blocuri au fost distribuite în jur de 350 de containere, iar pentru populatia de la case, în jur de 3500 de europubele. „Consider cã acum întretinerea curãteniei în oras este o chestiune de vointã, pentru fiecare din noi. Noi vom insista cu informarea populatiei în ceea ce priveste colectarea selectivã, sã deprindã punerea fiecãrui deseu la locul lui, în functie de culoare, vom face chiar si pliante si fluturasi, pe care îi vom împãrti oamenilor. Încet-încet, poate schimbãm mentalitatea. De exemplu, numai în ultima perioadã, au fost distruse peste 200 de cosuri din acelea care se agatã de stâlpi. Se trece pe lângã ele si se loveste cu piciorul. De ce? Nimeni nu întelege”, a conchis directorul Neculai Popa, reprezentantul SC Ecosalubrizare Prest SRL.