Partidele de buzunar, PER, PC si PRM au fost tradate de gigantul PSD
SCANDAL… La Muntenii de Sus coabitarea pare a fi o utopie, din moment ce, la fiecare sedintã de Consiliu Local (CL) spiritele se încing. Consilierii aflati în opozitie, care pânã nu de mult numãra sapte membri, sunt în momentul de fatã în minoritate, dupã ce trei consilieri PSD au fãcut pace cu primarul Vasile Anton. Aceastã modificare a atras dupã sine trecerea unui proiect privind schimbarea comisiilor de specialitate, proiect care a stârnit discutii aprinse presãrate cu acuzatii grave din partea ambelor tabere. Lipsa consecventei si implicit trãdãrile, oportunismul clasic, satisfactia celui care a învins afisatã mai mult sau mai putin ostentativ, jignirile si reprosurile, sunt atributele carieristilor de profesie care nu i-a ocolit pe cei care detin frâiele puterii în comuna Muntenii de Sus.
Ultima serdintã de CL de la Muntenii de Sus a fost ruptã parcã dintr-o operã de-a lui Caragiale, o piesã care a durat aproximativ douã ore si care a fost presãratã cu toate ingredientele necesare unul sold out. Nu au lipsit de pe scena improvizatã într-o salã de clasã a Scolii Gimnaziale din Satu Nou “trãdãtorii”, “coardele” si un primar, care pânã nu de mult era chinuit de consilierii din opozitie, si care, în sfârsit, s-a putut declara satisfãcut cã a obtinut majoritate dupã ce majoritatea s-a rupt, toti cei trei consilieri PSD, care pânã mai ieri îl blamau, au bãtut palma cu PDL-ul, sustinându-l în prezent cu ardoare. Spiritele s-au încins încã de la început, atunci când, consilierii au trebuit sã voteze cel de-al doilea proiect de pe ordinea de zi, “Proiect de hotãrâre privind aprobarea încheierii exercitiului bugetar pe anul 2012, la nivelul consiliului local Muntenii de Sus“. Consilierii aflati în opozitie, doi de la PRM, unul de la PC si unul de la PER, au sustinut sus si tare cã nu stiu pe ce au fost cheltuiti banii din bugetul local. De departe, cea mai revoltatã s-a arãtat Rodica Afrãsînei, consilier PER, care a refuzat sã semneze respectivul act, acuzându-l în repetate rânduri pe Vasile Anton cã a ascuns informatii referitoare la modul în care au fost distribuiti banii. S-a luat în considerare inclusiv ilegalitatea discutiilor legate de acest proiect, deoarece nu primise înca aviz din partea comisiei de finante. Potrivit edilului, din moment ce comisia de specialitate nu a dat un rãspuns timp de 30 de zile, din punct de vedere legal. Avizul putea fi considerat favorabil. În cele din urmã s-a supus la vot, fiind opt voturi pentru si patru împotrivã. Controverse a stârnit si activitatea desfãsuratã de actualul viceprimar, Petrut Târnoveanu, “realizãrile“ acestuia primind din partea unor consilieri nota zero.
Punctul culminant, schimbarea comisiilor de specialitate
Punctul culminant al schimbului de replici acide dintre consilierii din opozitie, primar, si consilierii PSD care au ales sã batã palma cu PDL-ul, a fost declansat de doua proiecte “Proiect de hotãrâre privind modificarea Comisiei de Validare a Consiliului Local al comunei Muntenii de Sus, judetul Vaslui“ si “Proiect de hotãrâre privind modificarea Comisiilor de specialitate ale Consiliului Local al comunei Muntenii de Sus, judetul Vaslui“. Dacã la primul punct, dupã discutii interminabile s-a votat împotrivã, cel de-al doilea a stârnit nemultumiri si mai mari. Primarului, care a fost initiator, i s-a cerut în repetate rânduri sa dea explicatii cu privire la motivele care au dus la necesitatea schimbãrii acestor comisii. Rezultatul a fost unul favorabil lui Vasile Anton, în urma votului stabilindu-se schimbarea. În urma propunerilor fãcute de consilieri, cele trei comisii au ajuns sã fie conduse de PDL si PSD, partide rivale care au trecut peste disensiuni pentru a-si împãrti “puterea“. Dacã la Finante a fost votat presedinte Nechita Manole, consilier PDL, la juridic a fost numit presedinte Eugen Bârsan, consilier PDL, Urbanismul fiind condus de Agafitei Ion, consilier PSD.
Pauza si finalul, marcate de scandal
Ca la orice piesã de teatru veritabilã, la un moment dat, actorii, obositi de atâtea tipete si acuzatii, au beneficiat de o pauzã. Tãrãboiul a continuat în fata scolii, consilierii aruncându-si vorbe grele precum “trãdãtorilor“, “coardele din Munteni au ajuns la putere“, “rusine“ si altele. Si dacã în multe piese de-a lui Caragiale hazardul fãcea ca în final sã fie multumitã toatã lumea, la Muntenii de Sus starea conflictualã a continuat, sedinta încheindu-se în aceastã atmosferã tensionatã. Mai mult, ulitele din sat au vuit minute în sir de tipetele consilierilor, fãcându-se liniste abia în momentul în care fiecare si-a vãzut de drum.