spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Prima victorie impotriva Chevronului (FOTO)

- Advertisement -

Madalina Nistor  si reprezentantul ANPN Bucuresti, Elena Mehedinti (vezi foto) au fost”impresionate” de protestele din fata institutiei si nu au dat avizul de mediu Chevron-ului. Au fost de acord cu realizarea unui studiu de impact, dand satisfactie ONG-urilor care au contestat decizia CAT.

BLOCAJ Societatea civilã a obtinut prima victorie împotriva Chevron. În urma contestatiilor depuse de cetãteni si la cererea Sistemului de Gospodãrire a Apelor Române, Comisia de Analizã Tehnicã (CAT) a hotãrât cã este absolut necesar sã se realizeze un studiu de impact asupra mediului si sãnãtãtii oamenilor înainte de a permite celor de la Chevron sã înceapã lucrãrile de explorare a gazelor de sist în judetul Vaslui. La sedintã, care a avut loc de aceastã datã la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui, nu au putut participa decât membrii CAT, reprezentantii mass- media fiind poftiti afarã. Nu au lipsit protestatarii anti-Chevron, care au manifestat pasnic. Astãzi urmeazã un nou protest de amploare la Bârlad. De mentionat cã un alt pas important a fost fãcut în instantã. La primul termen în procesul pe care GISG Bârlad l-a intentat contra Chevron, americanilor le-au fost respinse toate obiectiunile fãcute, urmâd a se trece la judecata de fond.

Sedinta a început cu o orã si jumãtate întârziere pentru cã membrii CAT care au venit de la Bucuresti nu au ajuns la timp. Faptul cã discutiile s-au tinut la Vaslui si nu în capitalã, asa cum s-a întâmplat la întâlnirea precedentã când, sub un pretext ridicol, au fost pusi pe drum mai multi membrii ai comisiei, a avut ca rezultat participarea primarilor celor trei comune vizate, Bãcesti, Gãgesti si Pungesti, care au ridicat pe parcursul sedintei anumite probleme. Cum era de asteptat, si de aceastã datã, transparenta despre care se tot vorbeste a fost apã de ploaie, din moment ce ostilitatea fatã de presã si-a spus cuvântul, fiind interzisã prezenta oricãrei persoane care nu figura pe lista de invitati, refuzându-se în acest mod dreptul oamenilor de a fi informati corect si la timp. Desi conducerea APM a sustinut sus si tare cã sedinta nu este una secretã, presa a fost nevoitã sã astepte pe lângã usã fãrã a primi o explicatie valabilã si coerentã. Mãdãlina Nistor, director al APM Vaslui, a motivat aceastã decizie invocând câteva articole din Regulamentul de organizare si functionare a CAT, mai exact art. 7 si art. 8, în care este prevãzutã doar componenta Comisiei, lipsind cu desãvârsire orice informatie privind interzicerea de a asista la întâlnire a altor persoane interesate de subiectul discutat. Dupã lungi insistente, Mãdãlina Nistor, dând dovadã de un înalt grad de servilism, a afirmat cã îsi asteaptã superiorii care trebuie sã decidã cine are acces în salã si cine trebuie sã stea pe lângã usã. Ajunsã la sediul APM Vaslui, Elena Mehedinti, reprezentanta Agentiei Nationale de Protectie a Mediului, a avut o reactie previzibilã, refuzând categoric prezenta oaspetilor incomozi la discutii. Mai mult, la usa încãperii unde au fost convocati membrii CAT a fost instalat un paznic, rolul bãrbatului fiind, dupã cum singur a recunoscut, sã nu permitã nici unei persoane care nu se aflã pe lista de invitati sã pãtrundã în salã.

Compania Chevron, obligatã sã facã un studiu de impact asupra mediului

Finalul sedintei a venit însã cu o veste bunã, o primã victorie a populatiei împotriva Chevron: obligatia de a face un studiu de impact asupra mediului si automat asupra sãnãtãtii oamenilor înainte de a primi acordul de mediu. Cu toate cã publicul interesat a avut timp doar sase ore sã depunã contestatii si întrebãri la memoriul tehnic depus de Chevron la APM Vaslui, si nu 15 zile asa cum este prevãzut în lege, încercãrile oamenilor de a-si proteja viitorul nu au rãmas fãrã rezultat, primind un feed-back pozitiv. În urma analizei acestor contestatii, dar si la cererea Sistemului de Gospodãrire a Apelor, reprezentantii Chevron vor fi obligati sã realizeze studiul de impact, „detaliu” care nu fusese prevãzut initial în planurile lor. Dacã aceastã veste îi bucurã pe vasluieni, fiind un prim semn cã Chevron nu este invincibil, pentru reprezentantii Chevron prezenti decizia a picat greu, în consecintã au protestat vehement, proteste care nu au avut nici un rezultat.

Comisia Europeanã spune una, ai nostri spun alta

Comisia Europeanã a hotãrât de curând sã permitã statelor membre sã îsi adapteze legislatia cu privire la explorarea/exploatarea gazelor de sist si sã se tinã cont în acelasi timp de vocea populatiei. În România pãrerea cetãtenilor nu conteazã, din moment ce numeroasele proteste care au avut loc de-a lungul timpului nu au avut niciun efect asupra deciziilor luate. Pe parcursul sedintei, primarul comunei Gãgesti, Costicã Stupu, a cerut sã se tinã cont si de opinia oamenilor, asa cum a cerut Comisia Europeanã, Elena Mehedinti replicându-i cã pãrerea oamenilor nu reprezintã factor de decizie, acesta fiind rolul unor institutii.

Manifestare anti-Chevron pe tot parcursul sedintei

Membrii CAT au fost întâmpinati de un grup de tineri „înarmati” cu pancarte care au demonstrat pasnic împotriva explorãrii si exploatãrii gazelor de sist pe tot parcursul sedintei, semn cã oamenii sunt hotãrâti sã lupte în continuare pentru viitorul lor. Acestia au afisat mesaje precum „Refuz, rezist, nu vreau gaze de sist!”, „Voi aveti solutii poluante, noi avem solutii extreme”, „Corporatiile câstigã teren la propriu”, „Cine tace, e vinovat”.

Mãdãlin Nistor, avocatã înfocatã a americanilor de la Chevron!

Subiectul Chevron a aprins spiritele la ultima sedintã tinutã la Prefecturã, cu participarea prefectului Renga, a unor directori de deconcentrate si oameni de afaceri. Radu Renga, prefectul judetului, a vrut sã se dea si el mare, tot venise vorba de sistemele de irigatii distruse din judet. „Dacã tot vine vorba de Chevron si toatã lumea discutã de acest subiect, cred cã Chevron vor exploata aici printr-o lege si atunci ar putea si ei contribui la realizarea unui sistem de irigatii în judetul Vaslui”, a spus Renga, demonstrând cã este total pe dinafarã. Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronatelor Întreprinderilor Mici si Mijlocii, a spus adevãrul. „Cei din Polonia au fost de acord sã vinã Chevron, dar le-au pus conditia ca 80% din profitul exploatãrii sã rãmânã în tara lor. Când a auzit asta, Chevron si-a luat gentuta si a plecat de acolo”, a afirmat Copacinschi. Culmea, singurul director care a luat foc, la propriu, a fost „competenta” sefã a Agentiei de Protectia Mediului, pesedista Mãdãlina Nistor, care a reusit în cinci sãptãmâni sã învete mai mult despre Chevron decât altii în trei vieti! „Nu e adevãrat, Chevron a plecat din Polonia pentru cã nu a gãsit resurse suficiente pentru a trece la exploatare. Acesta este adevãrul”, a sãrit ca arsã directoarea Nistor. Ne întrebãm, în aceste conditii, ce o mânã în luptã pe pesedistã si ce interese obscure sunt în spatele unor astfel de directorasi, care aprobã Chevron-ului tot ce-si doresc, fãrã sã-si punã prea multe întrebãri…

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.