PROIECTE S-a aprobat înfiintarea unei linii de gardã la spitalul municipal Husi. S-a votat, în sfârsit, executia bugetarã pe 2012, dar s-a fãcut si o rectificare de buget, în care s-au „prins”, între alte obiective importante, 9.000 de lei, reprezentând un ajutor pentru sinistratii de la blocurile incendiate. S-au aprobat, de asemenea, si banii pentru reparatia strãzilor în oras. Acestea au fost cele mai importante puncte de pe ordinea de zi, din cadrul sedintei de CL Husi, de joi, 23 mai.
Cele 17 puncte de pe ordinea de zi au avut nevoie de mai mult de douã ceasuri de dezbateri, timp în care alesii si-au spus multe, s-au contrazis, s-au întepat, si, în cele din urmã, au votat, fiecare dupã linia grupului politic din care face parte. O unanimitate surprinzãtoare s-a realizat totusi, la proiectul de înfiintare a liniei de gardã la spitalul Husi. „Este un lucru important pentru spitalul nostru, în primul rând pentru pacient. Când cineva s-a prezentat la camera de gardã cu orice problemã, cu un infarct sã spunem, sã fie un medic urgentist care sã îl preia imediat si sã îi acorde în cel mai scurt timp, toate îngrijirile, fãrã sã fie purtat prin spital. Avem medici în aceastã specialitate si e pãcat sã nu avem o linie de gardã”, a explicat managerul spitalului, Lucia Rotaru Ciupilan. Dupã ce au pus întrebãri despre cheltuielile necesare, dar si despre modul de functionare a liniei de gardã, alesii au votat initiativa.
S-au alocat bani pentru reparatii strãzi!
În cadrul rectificãrii bugetare, discutiile s-au aprins pe alocuri, însã, în cele din urmã, s-a votat în forma aproximativã propusã de executiv. La fel s-a întâmplat si cu proiectul privind contul anual de executie, care, dupã alte douã supuneri la vot anterioare, abia acum a trecut! S-a aprobat si proiectul reparatiilor de strãzi din municipiul Husi, în care au fost „prinse” 22 de segmente, precum M. Kogãlniceanu, Corni, Aleea Stadion, Scolii, I.A. Anghelus, Alexandru Giugaru, Drum Donea, Cãlãrasi, Viticulturii, Fd. Viilor, Castroian, 1 Decembrie, Saca, Viilor, Gh. Doja, Gh. Balan, Salcâmului, Capitan Carp, Drum Cotoi, Fdt. Viilor, Schit, Ghitescu. De asemenea, strada Bariera Pascal va fi asfaltatã, ca urmare a unui proiect apartinând consilierilor Nicoleta Rotariu, Ioan Valeriu Ciupilan si Cãtãlin Dogaru. „Vãd cã domnii de la PDL au indentificat o stradã si, din banii strânsi la aprobarea bugetului, vor sã o facã. Întrebarea mea este: putem si noi, cei de la USL, sã identificãm o stradã si sã o facem, cu bani de la buget sau din pusculita lor? Cã asa ar fi normal! Atunci când am luat acei bani din altã parte, am stabilit cã ne sfãtuim sã vedem unde îi distribuim, unde e nevoie”, a spus Aurel Cãciulã. Viceprimarul Ioan Valeriu Ciupilan a rãspuns: „Este vorba despre o stradã care face legãtura dintre douã cartiere mari, Zona Industrialã si Corni. S-a asfaltat „Ana Ipãtescu”, e normal ca sã mergem cu asfaltarea pânã la Scoala 5. Traficul va fi decongestionat. Am ales aceastã stradã, pentru cã are sistemul de apã-canal realizat. Am vrut sã alegem <<Sara>>, dar nu are apa-canalul realizate”, a spus Ioan Valeriu Ciupilan. Explicatia nu i-a convins pe cei de la USL, care s-au abtinut, însã, cu cele11 voturi ale PP-DD-ului si PDL-ului, proiectul a trecut. „Va fi fãcutã o licitatie si aceastã stradã s-ar putea face si în douã, trei luni, nu neapãrat în doi ani, cât se estimeazã”, a spus primarul Ioan Ciupilan.
9000 de lei pentru familiile sinistrate!
În urma rectificãrii bugetare, pentru sinistratii cãrora le-au ars apartamentele, s-a alocat suma de 9000 de lei. „E un mic ajutor, pe care sã li-l dãm, împreunã cu cei 5000 de lei, de fiecare, pe care i-am obtinut ca urmare a demersurilor domnului prefect Radu Renga”, a explicat Ioan Ciupilan. Consilierii PDL, Cosmin Murgulet si Cãtãlin Dogaru, au venit însã cu o propunere: „Noi, consilierii PDL, propunem ca fiecare consilier sã dea câte 300 de lei, ca un mic ajutor personal, pentru aceste sase familii. Dacã sunt de acord si consilierii USL, sã dea si ei”, au spus democrat-liberalii. Initiativa însã a fost repede sanctionatã de Liviu Iacob, care i-a acuzat pe acestia cã vor sã îsi facã reclamã. „Sã stiti cã si eu ajut un copil de la aceste blocuri, dar nu spun nume, nu spun suma. În general, asemenea gesturi nu se fac publice. Vrei sã ajuti în nume personal, mergi si ajuti, fãrã sã încerci sã îti faci reclamã!”, a spus Iacob. „Dar nu e reclamã, a fost doar o initiativã. Ati vãzut ce s-a întâmplat cu acei oameni. Noi nu vrem sã aparã asta în presã”, a spus Dogaru. „Domnule Dogaru dacã era o idee a dumneavoastrã, puteati sã o vorbiti la partid, între dumneavoastrã, nu aici. Gesturile acestea se fac si nu se vorbeste despre ele în public” a replicat Liviu Iacob, ales presedinte de sedintã, la propunerea consilierului Andrei Pantelimon. „Primãria va cãuta sã îi ajute pe acesti oameni. Si prin Ministerul Muncii, la interventia domnului prefect, s-au obtinut 30.000 de lei. Cãutãm solutii sã nu îi lãsãm pe drumuri”, a spus si primarul Ioan Ciupilan.