spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
24-ian.-2025

Elevii vor putea aplica concomitent la mai multe universitãti

- Advertisement -

Începând cu acest an, candidatii au dreptul sã se înscrie la concursul de admitere concomitent la mai multe specialitãti din diverse universitãti.

Mai mult decât atât, în contextul autonomiei universitare, institutiile vor fi cele care anul acesta vor decide de sine stãtãtor metoda de admitere.

Ministrul Educatiei în exercitiu, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei conferinte de presã, cã, luând în considerare principiile autonomiei universitare, au fost operate câteva schimbãri în ceea ce priveste procesul de organizare a admiterii în institutiile de învãtãmânt superior. Astfel, admiterea la ciclul I se va efectua în baza regulamentelor proprii de concurs, iar candidatii îsi vor putea depune dosarul la mai multe specialitãti din diverse domenii, la una ori mai multe institutii de învãtãmânt. Prin urmare, la cererea de înscriere la concurs, candidatii vor anexa copiile documentelor, avizate în baza originalelor.

Toatã lumea trebuie sã aibã sansa de a alege, acest lucru este practicat peste tot în lume. Dacã cineva îsi doreste neapãrat sã facã o specialitate s-ar putea sã nu aibã cea mai bunã sansã doar la o singurã institutie, ar putea trece concursul la alta, si noi îi oferim aceastã posibilitate. Candidatii vor merge la Comisiile de admitere cu copiile si cu diplomele în original, iar dupã ce membrii comisiei avizeazã faptul cã au vãzut originalul, pãstreazã doar copia”, a mentionat Maia Sandu.

Depunerea cererilor de participare la concurs va avea loc în perioada 16-27 iulie, si anuntarea rezultatelor intermediare se va face pânã la 31 iulie curent. Candidatii admisi la una sau la mai multe institutii vor trebui sã facã alegerea si sã depunã actele în original la institutia aleasã pânã la 3 august. Anuntarea rezultatelor finale se face pânã la 6 august. Concursul repetat pentru locurile neocupate va urma acelasi algoritm si se va desfãsura în perioada 7-14 august.

De asemenea, a fost eliminatã interdictia pentru cetãtenii moldoveni aflati în strãinãtate, de a aplica la locurile cu finantare de la buget. Iar, în cazul lipsei de solicitare, locurile bugetare planificate pentru cetãtenii strãini si apatrizi vor fi redistribuite.

Mai mult, candidatii admisi în baza planului de înmatriculare cu finantare bugetarã, îsi vor pierde locurile de studii gratuite, dacã nu vor avea o reusitã bunã si nu vor fi competitivi.

Anul curent au fost mentinute cotele de admitere, respectiv cota de 15% pentru candidatii din familiile dezavantajate, cota 20% pentru candidatii cu instruire în limba rusã, cota rural/urban – 65%/35%, iar cota bacalaureat/studii medii de specialitate – 90%/10%.

Potrivit datelor ministerului educatiei, în 2013 vor fi peste 20 mii de locuri la studii în universitãti, dintre care peste sase mii de locuri bugetare. Totodatã, anul acesta va creste numãrul locurilor, atât bugetare, cât si în bazã de contract, pentru masteranzi.

timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.