spot_img
spot_img
4.3 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

VIDEO!!! Şoferii Poştei transportă banii şi coletele cu maşinile personale

- Advertisement -

Coletăria către oficiile poştale din judeţ se face cu maşinile angajaţilor, la preţul de 1 leu pe kilometru, ceea ce contravine regulilor.50.000 de vrânceni îşi vor primi pensiile şi ajutoarele sociale cu întarziere

Situaţie nemaiîntalnită în ultimii 23 de ani într-o societate comercială de interes naţional. Poştaşii vranceni vin cu maşinile de acasă ca să transporte coletele, scrisorile şi chiar pensiile. Toate acestea au ieşit la iveală ieri, după ce angajaţii au refuzat să mai plece în cursă, protestand faţă de aceste condiţii. Aceştia povestesc că au fost nevoiţi să folosească maşinile personale pentru a transporta bunurile Poştei contra unei sume de 1 leu pe kilometru, ca să afle ulterior, cu două zile în urmă, că banii vor intra în salariu şi vor fi astfel impozitaţi. Prin urmare, oamenii s-au revoltat şi au oprit lucrul. Această situaţie a deschis uşa către afacerile de culise ale celui mai mare operator de profil din Romania. Situaţia a trecut la un alt nivel, de la gravă la critică. Efectul: pensiile şi ajutoarele sociale pentru cei 50.000 de vranceni vor ajunge cu întarziere.

De ce se cară banii şi scrisorile cu maşinile personale

În luna aprilie a expirat contractul de leasing pentru cele 11 maşini pe care le foloseau angajaţii Poştei în Vrancea. Cum Poşta avea 14 maşini de toate, acum a mai rămas doar cu trei, după ce firma de leasing şi-a retras autoutilitarele. ”În condiţiile în care managementul asigurat de cei de la Bucureşti s-a ajuns în halul în care au mai rămas doar trei maşini ale poştei. O să ajungem cu pensiile la două-trei zile în mediul rural, nu există o altă soluţie”, ne-a declarat Ion Bercaru, liderul de sindicat al Poştei din Vrancea. Aşadar, cu doar trei maşini, angajaţii trebuie să asigure activitatea în tot judeţul. Soluţia maşinilor personale este una ilegală, după cum susţin chiar aceştia. Partea complicată este dată de faptul că nu există un cadru legal de a face contract cu proprii angajaţi pentru a le fi plătite serviciile. În plus, autoturismele poştaşilor nu sunt autorizate să transporte banii, coletele şi scrisori. Şi pentru că suntem în Romania, o promisiune făcută poştaşilor că vor primi banii neimpozitaţi a deschis “cutia Pandorei”. Aşa se face că angajaţii au plecat cu maşinile lor să transporte bunurile companiei, fără să se gandească în ce condiţii fac acest lucru. „Da, am mers cu maşina mea, mi-au dat 1 leu pe kilometru, dar apoi am aflat că îl impozitează. Nu se merită, nu ne scoatem nici benzină, unde mai pui uzura maşinii”, a spus cu supărare unul dintre şoferii protestatari.

Poliţia va supraveghea traseele

Protestul poştaşilor de la punctul de tranzit din gara Focşani a ajuns ieri şi în biroul prefectului. Prefectul a ascultat doleanţele poştaşilor şi a promis liderului de sindicat Ion Bercaru sprijinul insituţiei pentru ca pensionarii să nu aibă de suferit. Cătălin Kanty Popescu a spus că va cere sprijinul poliţiştilor şi jandarmilor să supravegheze traseele pe care merg maşinile poştaşilor. Acesta speră ca situaţia să fie una temporară pană cand va fi rezolvată problema maşinilor poştaşilor. Poştaşii stau zi de zi în stresul că maine vor primi hartia prin care sunt anunţaţi că au fost disponibilizaţi. Se plang că nimeni nu le spune nimic concret, află doar că din puţinul pe care îl caştigă vor rămane şi cu mai puţin. Reducerea timpului de lucru va duce la situaţii de genul: un salariat cu 800 de lei pe lună va încasa doar 600, situaţia în care oamenii vor fi forţaţi să plece singuri. Dar ce este mai grav că în aceste zile se dau pensiile şi ajutoarele sociale, iar 50.000 de vranceni vor primi cu întarziere drepturile băneşti. La Oficiul Judeţean de Poştă Vrancea mai lucrează aproape 500 de persoane. (Aurelian IVAN)

“Cheltuielile cu salariile afectează competitivitatea companiei”

Într-un comunicat postat pe site-ul Poştei Romane după protestul celor de la Bucureşti, conducerea a catalogat acţiunile salariaţilor ca fiind “manifestări neautorizate”. Conducerea susţine că “reprezentanţii sindicatelor recunosc înregistrarea unui excedent de personal raportat la volumul de muncă realizat la nivelul companiei”, în condiţiile în care “volumul prestaţiilor poştale a scăzut continuu în perioada 2009 – 2012, înscriindu-se într-un trend global determinat de evoluţia tehnologică şi dezvoltarea comunicaţiilor online”. “Având în vedere diferenţele semnificative faţă de valorile reale cu privire la distanţele parcurse de personal şi corelându-le cu scăderea numărului de prestaţii poştale, conducerea Poştei Române, de comun acord cu salariaţii, a căutat soluţii pentru a păstra echilibrul între drepturile salariale şi volumul real de activitate. Ponderea cheltuielilor salariale raportată la veniturile companiei a crescut în perioada 2009 – 2012 de la 63% la 71%; media europeană în cadrul administraţiilor poştale este de circa 51%. Cheltuielile ridicate cu salariile afectează competitivitatea companiei în contextual liberalizării pieţei serviciilor poştale, survenită începând cu data de 1 ianuarie 2013”, se arată într-un comunicat de presă a Poştei Romane, care asigură că se vor lua măsuri pentru a asigura desfăşurarea în parametrii normali a activităţii poştale. (S. V.)
Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea imagini de la protestul poştaşilor şi de la întalnirea cu prefectul Judeţului Vrancea

ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.