spot_img
spot_img
5 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Curtea Spitalului Militar, pierdută în urma unor procese cu cantec

- Advertisement -

Spitalul Militar din Focşani pierde 1.400 de teren ca urmare a unor procese imobiliare.Revendicările au început încă din 2001 şi au în centru patru moştenitori, Sergiu Iosipescu, Maria Ana Simion, Doina – Lucia Duşa şi Miron Duşa, care şi-au solicitat drepturile în instanţă după ce statul comunist le-a demolat casele şi i-a expropriat.MApN a reuşit să se înţeleagă cu doi dintre moştenitori, iar cu ceilalţi doi încă se judecă, dar este pe punctul de a pierde.Pierderea terenului vine pe fondul scandalului generat de fotografiile indecente în care apar mai mulţi oficiali ai unităţii

Scandalul fotografiilor indecente în care au fost implicaţi o serie de angajaţi cu funcţii din cadrul Spitalului Militar Focşani, în frunte cu comandantul Constantin Adochiţei, scoate la iveală o situaţie aproape incredibilă. Unitatea sanitară din centrul Focşaniului este la un pas de a pierde micul spaţiu verde din jur, atat de necesar unui spital, în urma unui proces cu cantec în care sunt implicaţi moştenitorii foştilor proprietari ai terenului. Se pare că pierderea acestor procese i-a adus un minus comandantului la evaluarea contractului de management. Reporterii noştri au aflat de această situaţie şi au cerut lămuriri de la oficialii Ministerului Apărării Naţionale (MApN), care au recunoscut că Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Popescu” Focşani a fost implicat „pe muţeşte” în cateva procese privind restituirea unor terenuri care valorează miliarde de lei vechi. Vă prezentăm astăzi primele informaţii, urmand ca să continuăm investigaţiile jurnalistice pe această temă.

Spitalul, ridicat peste casele demolate

Problemele privind terenul aflat în administrarea unităţii spitaliceşti din Focşani, situată pe strada Cezar Bolliac, au început încă din 2001. Moştenitorii foştilor proprietari au revendicat terenul în temeiul Legii  nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. Moştenitorii au recurs la instanţă pentru a intra în posesia terenurilor pierdute după venirea comuniştilor la putere. Sergiu Iosipescu, Maria Ana Simion, Doina-Lucia Duşa şi Miron Duşa sunt cele patru persoane care şi-au solicitat drepturile. Oficialii MApN spun că au reuşit să cadă la înţelegere cu o parte dintre persoanele care au solicitat terenul spitalului. „ Prin notificarea nr. A 6858/23.08.2004, domnul Iosipescu Sergiu a solicitat restituirea în natură sau prin măsuri reparatorii prin echivalent a imobilului situat în municipiul Focşani, str. Cezar Bolliac, fost nr.l, compus din teren în suprafaţă de 2.121,65 mp şi construcţie (demolată). Prin Decizia nr.A 3950/25.04.2006, Ministerul Apărării Naţionale a stabilit ca valoare echivalentă cuvenite contestatorului pentru cota de 1/4 din imobilul solicitat, suma de 943.677.891 lei (ROL), constând în măsuri reparatorii, decizie cu care notificatorul a fost de acord. Menţionăm că sumele specificate mai sus au fost stabilite pe baza unor rapoarte de evaluare întocmite de persoane autorizate şi că dosarele soluţionate prin acceptarea ofertelor au fost transmise Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor”, arată oficialii MApN într-un răspuns oferit „Ziarului de Vrancea”.

Terenurile spitalului valoarează 4,9 miliarde lei vechi

Dacă Sergiu Iosipescu a primit în schimbul terenului solicitat suma de aproximativ 943 milioane de lei vechi, în urma evaluării terenurilor solicitate de ceilalţi trei moştenitori s-a constatat că valoarea acestora ar fi de aproape 4,9 miliarde lei vechi.  „Prin notificările nr. 317/20.06.2001 şi nr. 318/20.06.2001, depuse prin Biroul executorului judecătoresc Iordache Radu (Bucureşti), doamna Simion Maria Ana a solicitat restituirea imobilului teren, situat în Focşani, str. Cezar Bolliac, fost nr. 5, în suprafaţă de 1.200 mp, respectiv restituirea imobilului compus din casă (demolată) şi terenul aferent acesteia, în suprafaţă de 2.500 mp, situat în Focşani, str. Cezar Bolliac, fost nr.7. Prin Decizia nr. A 7201/02.09.2002, Ministerul Apărării Naţionale i-a făcut doamnei Simion Maria Ana, pentru al doilea imobil, o ofertă de restituire prin echivalent în valoare de 3.325.758.528 lei (ROL), ofertă cu care notificatoarea a fost de acord. Prin notificările nr.2204/25.04.2001 şi nr. N 721/22.10.2001 depuse la Judecătoria Focşani şi la Biroul executorului judecătoresc Bîrsan Mititelu Firel, doamnele Simion Maria Ana, Duşa Doina-Lucia şi domnul Duşa Miron au solicitat restituirea în natură sau prin măsuri reparatorii prin echivalent a imobilului situat în municipiul Focşani, str. Cezar Bolliac fost nr. 5, compus din teren în suprafaţă de 1.200 mp. Prin Decizia nr A 5671/28.06.2005, M.Ap.N. a stabilit că valoarea echivalentă cuvenită celor trei persoane este de 1.661.107.200 lei (ROL), în cotele ce li se cuvin conform certificatelor de moştenitor, constând în măsuri reparatorii prin echivalent. Doamna Simion Maria Ana a fost de acord cu propunerea M.Ap.N., iar în ceea ce-i priveşte pe doamna Duşa Doina – Lucia şi pe domnul Duşa Miron, aceştia au contestat decizia la Tribunalul Bucureşti, făcând obiectul dosarului nr.4960/3/2007. În acest dosar, instanţa a pronunţat Sentinţa civilă nr.450/22.03.2007 prin care a admis în parte contestaţia”, se arată în adresa primită de la MApN.

Nu au vrut banii şi au caştigat terenul de 1.400 mp

Familia Duşa nu a fost de acord cu suma oferită de MApN şi a reuşit într-un final să oblige Armata să le acorde terenul solicitat în natură. Aşa se face că în curtea spitalului a început de cateva săptămani dezafectarea suprafeţei alfate în litigiu. Conducerea spitalului nu a dorit să comenteze trimiţandu-ne la minister. „Împotriva acestei sentinţe s-a promovat recurs, atât de către minister, cât şi de către contestatori. Curtea de apel Bucureşti, prin Decizia nr.33/22.01.2008 a admis, cauza fiind trimisă spre rejudecare. În rejudecare s-a format dosarul nr. 16745/3/2008, iar Tribunalul Bucureşti – Secţia a V-a civilă a pronunţat Sentinţa civilă nr. 1144/14.10.2009 prin care a respins ca neîntemeiată contestaţia formulată. Împotriva acestei sentinţe, contestatorii au declarat recurs, care a fost admis de către Curtea de Apel Bucureşti, cu opinie separată, prin pronunţarea Deciziei civile nr.524/29.03.2010 în dosarul nr. 16745/3/2008, obligând Ministerul Apărării Naţionale să restituie în natură terenul în suprafaţă de 1.400 mp.  50 la sută a fost restituit în cota indiviză doamnei Lapteş Mariana, moştenitoarea d-nei Simion Ana Maria, iar soţii Duşa au fost înştiinţaţi a se prezenta pentru a li se pune la dispoziţie cota lor indiviză, după ce, în prealabil, au formulat mai multe cereri de revizuire ale deciziei civile amintite, toate respinse de instanţele de judecată”, mai arată MApN. Sursele noastre spun că pe fir au intrat şi anumiţi intermediari specializaţi în recuperarea de terenuri de la stat.

Vor chirie pentru terenul obţinut de la MApN

Familia Duşa a solicitat astfel şi chirie pentru terenul ocipat, astfel încat Spitalul Militar de Urgenţă din Focşani să nu rămană fără o parte din spaţiul verde. „Soţii Duşa au notificat prin executor judecătoresc Ministerul Apărării Naţionale, solicitând plata unei chirii pentru terenul în suprafaţă de 700 mp, conform H.G. nr. l886/2006, cu modificările şi completările ulterioare. MApN a făcut contestaţie la executare în dosarul de executare nr.56/2013, cu termen de judecată la 19.09.2013 la Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti (dosar nr.8 107/302/2013). Menţonăm faptul că prin decizia civilă de mai sus, instanţa a stabilit că sunt incidente prevederile art. 16 din Legea nr.10/2001, în sensul încheierii unui contract de închiriere pe o perioadă determinată, însă spitalul a renunţat la această variantă din cauza lipsei fondurilor”, au mai precizat oficialii MApN în răspunsul trimis redacţie noastre. Spitalul Militar funcţionează pe actualul amplasament din anul 1979, spaţiul fiind de aproape 1,36 hectare. Spitalul este format din corpul central şi mai multe clădiri anexe care deservesc activităţii spitaliceşti. O parte din vechiul spital a fost demolat în anii 2000. Unitatea din Focşani oferă servicii medicale atat militarilor cat şi civililor din judeţ în specialităţi precum primiri urgenţe, psihiatrie, neurologie, ortopedie, oftalmologie, ORL, dermatologie, terapie intensivă, dar şi într-un ambulatoriu integrat unităţii. Spitalul se află acum în centrul unor verificări din partea Corpului de Control al MApN, după ce în presă au apărut luna trecută mai multe fotografii din timpul unei petreceri organizate într-un birou, în care apar mai mulţi oficiali din aparatul administrativ, în timp ce dansează, consumă alcool şi chiar se dezbracă în timpul serviciului. Fotografiile par însă doar varful unui iceberg de probleme din interiorul acestei structuri sanitare militarizate în care lucrează peste 300 de oameni. (Raluca MANOLACHE)

ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.