spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

SUB CERUL LIBER (foto)

- Advertisement -

Au plãtit bani grei si au ajuns pe strãzi!

INVENTARUL UNUI DEZASTRU Dupã incendiul care a socat un oras întreg si care a fãcut scrum nu doar locuintele, dar si absolut toate bunurile strânse de sase familii în ani de muncã, a venit partea cea mai grea: gãsirea de solutii pentru ajutarea concretã a acestor oameni rãmasi pe drumuri, asigurarea de spatii decente de cazare temporarã, declansarea unei anchete riguroase, dar si, foarte important, descoperirea cauzelor reale care au dus la o asemenea tragedie fãrã precedent în „orasul dintre vii”. Primarul de Husi si prefectul Radu Renga au promis sprijin pentru victimele focului, care ieri s-au reîntors în locuintele arse. Deznãdãjduiti, se uitau în încãperile complet distruse de flãcãri si încercau parcã sã reconstituie cãminul care, în urmã cu douã zile, era, pentru fiecare din ei, cel mai frumos: „…aici era dormitorul, aici aveam frigiderul, bucãtãria, aici baia…”, spuneau ei, cu lacrimi în ochi , arãtând în van spre stratul gros de cenusã si spre peretii din care n-a mai rãmas mare lucru.

Celor sase familii li se adaugã si altele douã, care locuiau în chirie. Cu totii au fost la fel de nãpãstuiti si absolut tot ce-au avut în locuinte a fost mistuit de flãcãri. Când vâlvãtaia înspãimântãtoare a cuprins acoperisul, iar oamenii au înteles cã au de-a face cu un incediu puternic, au iesit din case, buluc, fiecare doar cu ce a avut pe el. Copiii au fost principala grijã a lor! Din fericire, nimeni nu a pãtit nimic fizic, însã trauma psihicã trãitã, privind din stradã cum ardea tot ce aveau, de la acte personale, pânã la cel mai mic obiect si, evident, locuinta însãsi, nu va putea fi usor depãsitã. Pentru cele sase familii, care se considerau proprietare a unor apartamente moderne, situatia este cu atât mai complicatã, cu cât ei au rãmas datori la bãnci, între 1,2 miliarde de lei vechi si 1,6 miliarde de lei vechi. Un licãr de sperantã vine de la faptul cã au, fiecare, o asigurare la acest împrumut, însã rãmâne de vãzut în ce conditii se va stinge debitul. Chiar si asa, lucrurile nu vor fi clarificate prea curând, valoarea bunurilor din casã nu va fi recuperatã, iar oamenii, deznãdãjduiti, sunt siguri cã ce-au pierdut… e bun pierdut. Asigurarea va acoperi debitul de la bancã, iar dacã va fi sã mai primeascã si ei ceva din suma respectivã, nimeni nu garanteazã.

Primarul de Husi si prefectul Radu Renga au promis sprijin pentru sinistrati!

ANGAJAMENTE Ieri dimineatã, primarul Ioan Ciupilan, prefectul Radu Renga, subprefectul Andrei Puicã si seful ISU, colonelul Neculai Olaru, s-au întâlnit la Primãrie cu familiile afectate de incendiu. Decenti, oamenii au spus, cu sinceritate, cã nu s-au asteptat niciodatã la o asemenea tragedie, deoarece au primit asigurãri cã imobilul este construit din materiale sigure si ignifuge, dar cã, odatã întâmplatã tragedia, habar nu au cum se vor descurca pe termen lung si dacã toate promisiunile primite se vor pune în practicã. Primarul Ioan Ciupilan i-a asigurat de tot spijinul lui, la fel si prefectul Radu Renga. Primarul de Husi a propus urmãtoarele: „Chiar de astãzi, am amenajat încãperi pentru dumneavoastrã la internatul Colegiului Agricol, ca o primã mãsurã de urgentã, temporarã, evident. Multi dintre dumneavoastrã însã mi-ati sus cã veti merge la rude, la pãrinti. Dar si la ei puteti sta o perioadã. De aceea, vom încerca – si îi multumesc domnului prefect Renga cã e aici si mã sustine – sã obtinem o sumã pe care sã o investim la spital, în clãdirea veche, pentru a amenaja acolo sase locuinte pentru dumneavoastrã. Nu va fi usor, dar trebuie sã procedãm în acest fel. Eu estimez cã ar putea fi gata în luna septembrie. Mai devreme nu se poate”, a spus Ioan Ciupilan. „Ceea ce s-a întâmplat la Huşi este o adevãrată dramă. Am stat de vorbă cu cele şase familii proprietare, care la această oră nu mai au nimic din apartamente. Sunt alături de aceşti oameni care au nevoie de tot sprijinul nostru, al autorităţilor locale şi judeţene. Mi-am luat angajamentul că vom face tot posibilul pentru a-i ajuta să treacă peste aceste probleme. Pentru început, voi trimite o echipă care să efectueze anchete sociale la cele şase familii. Vom întreprinde şi anchete pentru a se cunoaşte cauzele declanşării acestui incendiu”, a precizat Radu Renga, prefectul de Vaslui.

„Ce sã ceri, cui sã ceri, cine sã vinã sã te ajute?!”

DEZAMÃGITI Dupã discutia cu autoritãtile, oamenii s-au întors… acasã! În locul a ceea ce stiau cã înseamnã cãminul lor de 6 ani de zile, acestia au gãsit tãciuni atârnând de peretii scorojiti, un strat gros de cenusã si scrum fãcut din absolut toate lucrurile. Pãsesc încet, cu teamã în fata tabloului sinistru si se întreabã unii pe altii dacã gazele sunt întrerupte, dacã apa mai functioneazã… Intrã în fostele încãperi si aratã cu mâna. „Aici era frigiderul, asta e baia… E scrum totul. Cheile de la serviciu erau atârnate aici si poate am noroc sã le gãsesc”, spune Laurentiu. Si are! „Ce norocos sunt cã le-am gãsit!”, se bucurã el, dupã ce le scoate de sub stratul gros de cenusã. „Mâncam! Sotia era la dus, copiii prin casã. Am vãzut flãcãrile si nu stiu cum am strigat sã iesim cã arde casa. Pe hol, în fugã, mi-a venit în cap sã închid gazele. Am luat doar cheile de la masinã, atât. Ne-am trezit cu totii în stradã, în halate de baie si cu copiii în brate. Nu ne-am asteptat la asa ceva. Am dat atâtia bani, dar mi s-a spus în contract cã toatã lemnãria si totul este ignifug. Acum vedem cât de ignifuge erau”, spune el. La fel, toti ceilalti care au pãtit necazul, povestesc înfiorãtoarele clipe prin care a trecut. „Nu mai avem nimic, nimic. Nici buletine, nici mobila, nici haine, nici nimic. Ce sã ceri, cui sã ceri, cine sã vinã sã te ajute?! Suntem cu hainele de pe noi, în stradã, atât”, spun ei.

„Poate ploile nu vor veni…”!

SPERANTÃ La pagubele de miliarde de lei vechi în cazul celor sase familii care au rãmas, efectiv, pe drumuri, mai trebuie tinut cont si de situatia celorlalti proprietari din blocurile afectate: dacã focul nu le-a fãcut pagube însemnate, ei au locuintele pline cu apã, cu noroi si funingine, iar ce este mai grav, deasupra lor a rãmas…cerul liber! Odatã distruse apartamentele de la mansardã, ploaia va cãdea peste ei. „Poate ploile nu vor veni, nu stim ce ne facem. Dacã plouã, s-a terminat: prin gaura de deasupra se scurge la noi în casã. De noi nu mai întreabã nimeni, nu-i mai pasã nimãnui”, s-au plâns ceilalti proprietari, care, ieri, îsi scoteau si ei, cu mãturi si fãrase, resturile… dezastrului care s-a abãtut asupra lor.

DEZASTRU

Complexul lui Cãciulã, de la laude, la tragedie!

De reamintit cã sâmbãtã, 11 mai, în jurul orelor 14,00, un incendiu puternic a izbucnit la mansarda blocurilor dintr-un complex de locuinte, de pe strada Nicolae Cisman. Acolo sunt construite 100 de apartamente (60 au fost vândute), în cadrul unui proiect imobiliar realizat de firma consilierului local, Aurel Cãciulã. La vremea aceea, în urmã cu aproximativ 7 ani, initiativa de a construi apartamente în Husi, chiar si în sistem privat, a fost privitã cu mult optimism de huseni, dat find faptul cã, de ani de zile, criza de locuinte, mai ales pentru tineri, este constantã. Aurel Cãciulã chiar a fost lãudat pentru ambitioasa investitie. La un pret accesibil dotate pentru cei cu posibilitãti materiale, între 1,2 si 1,6 miliarde de lei vechi, oamenilor li s-au prezentat locuinte moderne, spatioase, fãcute cu materiale rezistente, destul de atrãgãtoare pentru cei care îsi doreau un cãmin decent, în centrul Husului. Izbucnirea incendiului, din cauze încã neelucidate de autoritãti, i-a lãsat însã fãrã nimic si i-a fãcut sã creadã cã, în fapt, ei nu au cumpãrat… ce li s-a promis. În jur de douã ore s-au luptat pompierii cu flãcãrile, ce s-au propagat cu repeziciune, de la o scarã la alta. Singurul lucru bun din toatã aceastã tragedie este faptul cã nu a existat nicio victimã, iar cele 35 de persoane care se aflau în clãdirile cuprise de foc au fost evacuate la timp.

PROMISIUNE

Ancheta va fi una riguroasã, promit autoritãtile!

Cauzele incediului care a înspãimântat husenii rãmân necunoscute. Unii spun cã ar fi vorba despre o suprasolicitare a retelei electrice, altii cã focul s-ar fi pornit de la una din cele patru locuinte nelocuite din mansardã. Iar dacã oamenii sunt supãrati pe constructorul complexului rezidential „Relu”, consilierul Aurel Cãciulã, pe care îl gãsesc direct responsabil, autoritãtile preferã sã nu stabileascã vinovãtii în avans, ci sã facã o anchetã ca la carte, în urma cãreia sã dea un verdict sigur. „Împreunã cu domnul Olaru, dar si cu reprezentantii Politiei, vor declansa o anchetã amplã, prin care vreau sã vedem tot: de jos, de la certificate de urbanism, cum s-a construit, dacã au avut avize ISU, dacã s-a autorizat totul… În detaliu vom analiza. Apoi stabilim cauza, dar si pe cei responsabili”, a dat asigurãri prefectul Renga. Fãrã îndoialã, va fi interesant de verificat si cum a fost posibil ca în preajma acestor blocuri sã nu existe un hidrant functional, la fel si pe întreaga zonã din proximitate. Pompierii huseni, desi si-au dat toatã silinta, ajungând la eveniment în cel mai scurt timp posibil, au avut mari probleme în a stinge focul din aceastã cauzã.

SUPÃRARE

Unii sinistrati sustin cã îl vor da în judecatã pe Aurel Cãciulã!

Aurel Cãciulã, constructorul acestui „proiect imobiliar ambitios”, asa cum era prezentat în urmã cu sase ani, nu a venit la întâlnirea de la Primãrie cu sinistratii, desi acestia l-au asteptat. Oamenii sunt supãrati pe el, pentru cã, spun ei, la cumpãrare li s-a spus cã materialele de constructie sunt de cea mai bunã calitate, imobilul este foarte sigur si meritã toti banii. „În proiectul pe care îl stim noi si care ni s-a arãtat, noi aveam si parc în fata blocurilor si centru comercial, aveam de toate. Aveam materiale de cea mai bunã calitate, care rezistã la foc, etc. Am fost mintiti”, a spus una dintre persoanele afectate, de profesie cadru didactic. „Fiecare era proprietar, mai putin douã persoane. Si mie mi-au ars patru locuinte de la mansardã, dar ce pot face? Oamenii au asigurãri la bancã. Ne pare rãu de tot ce s-a întâmplat. Nu stim cauza incediului, dar e exclus sã fie de la reteaua electricã. E posibil sã fi uitat cineva ceva în prizã”, a spus Mãdãlin Cãciulã, fiul lui Aurel Cãciulã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.