spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Americanii de la Chevron fac ce vor cu noi

- Advertisement -

HALUCINANT …Exploatarea gazelor de sist, cel mai controversat proiect din România din cauza impactului negativ asupra mediului, va primi aviz de la Agentia de Protectia Mediului, farã a se face vreun studiu de impact. Acest lucru s-a hotãrât într-o sedintã la Bucuresti, contestatã de cei de la GISC Bârlad, la Tribunal

ILEGAL Desi toatã lumea atrage atentia cã exploatarea gazelor de sist poate provoca un dezastru ecologic, cei de la Protectia Mediului vor sã le acorde avizul fãrã sã se facã un studiu de impact, asa cum cere legea. Iatã cum sunã anuntul celor de la Chevron: ” (…)anuntãm publicul interesat asupra luãrii deciziei etapei de încadrare de cãtre APM Vaslui: continuarea procedurii privind emiterea aprobãrii de dezvoltare a proiectului, fãrã a fi necesarã efectuarea evaluãrii impactului asupra mediului, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul – Lucrãri de amenajare si foraj pentru sonda de explorare Silistea 1A, comuna Pungesti, Pãltinis 1A, comuna Bãcesti si Popeni, comuna Gãgesti, judetul Vaslui”. Oficialii de la APM Vaslui dau vina pe decizia luatã în sedinta de analizã tehnicã din 29.04.2013, unde, spun ei, 17 instiututii s-au întâlnit si au decis cã forãrile pentru explorarea gazelor de sist nu sunt periculoase pentru mediu si prin urmare documentele depuse de Chevron sunt suficiente, nemaifiind nevoie de pãrerea specialistilor pentru a se pronunta asupra impactului la mediu. Pentru a se obtine acest consens, cei care initial au fãcut parte din comisie au fost substituiti cu oameni din ministere, iar celor din teritoriu li s-a transmis sã-si dea demisiile dacã au ceva de comentat.

Compania Chevron îsi pune în miscare toate „resursele” pentru a începe cât mai repede exploatarea gazelor de sist în judet. Alungati din toatã Europa, se pare cã la Vaslui au gãsit sprijin pentru a obtine de la institutiile statului toate avizele necesare pentru începerea forãrilor, desi mii de locuitori si-au exprimat îngrijorarea dezvoltãrii unui astfel de proiect. Mãrturie sunt protestele de la Bârlad, Vaslui si de la Bãcesti ale societãtii civile sau reactia durã a unor primãrii, care prin hotãrâri de Consiliul Local au decis interzicerea exploatãrii gazelor de sist. Dupã obtinerea certificatului de urbanism de la Consiliul Judetean Vaslui, americanii de la Chevron se concentreazã pe obtinerea avizului de la Agentia de Protrectia a Mediului Vaslui. Aceasta forteazã obtinerea cât mai grabnicã a documentului, sãrind pasi importanti, cu complicitatea autoritãtilor, care se pare cã rãspund la unele comenzi politice venite de sus. Având în vedere cã în majoritatea tãrilor europene, cu exceptia Poloniei, s-au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist, era de asteptat ca în România, mai ales în urma protestelor societãtii civile, autoritãtile de Mediu sã fie exigente atunci când analizeazã cererea americanilor de a abtine avizul de la acestã institutie. Însã lucrurile stau total pe dos. În loc sã fie o analizã serioasã, se renuntã foarte usor la procedurile standard. Angajatii de la APM se grãbesc sã avizeze favorabil explorarea gazelor de sist, fãrã niciun fel de studiu de impact asupra mediului, spunând cã documentele depuse de Chevron sunt suficiente. Cu alte cuvinte, toatã Europa spune cã exploatarea gazelor de sist prezintã un pericol iminent pentru mediu si pot declansa dezastre ecologice, iar cei de la APM, care sunt plãtiti din bani publici sã protejeze mediul, iau de bun tot ceea ce spun reprezentantii Chevron în memoriile tehnice depuse.

Iatã cum ne smecheresc americanii de la Chevron

Prima etapã în obtinerea acordului de mediu, presupune depunerea unui memoriu tehnic asupra metodelor de extragere a gazelor. O datã depus acest memoriu si solicitarea din partea companiei, se formeazã un comitet de analizã tehnicã (CAT) care analizeazã si dezbate public toate problemele semnalate de publicul interesat cu specilisti de la ape, mediu, autoritãti sanitare, etc. Prima smecherie a celor de la Chevron, în complicitate cu cei de la APM a fost termenul scurt în care au tinut prima sedintã CAT, folosindu-se de zilele libere de Paste si 1 Mai. Practic publicul a avut la dizpozitie doar câteva ore sã adreseze observatii, în loc de 15 zile. În sedinta CAT din 29 aprilie 2013, tinutã la Bucuresti, s-a decis cã poate da acordul de mediu celor de la Chevron, doar pe baza documentelor depuse, fãrã a se mai face un studiu de impact, mai ales cã primarii din localitãtile vizate nu sunt de acord si nici cetãtenii. Dacã trece si termenul de contestatii de 5 zile, adicã pânã la 15 mai 2013, Chevronul poate începe forãrile în judet. Pentru orice investitie, chiar si pentru ridicarea unor antene de telefonie mobilã, APM Vaslui cerea obligatoriu studiul de impact, acum pentru foraje la mare adâncime (peste 3 km), unde se folosesc substante chimice periculoase si existã riscul infestãrii retelei de ape subterane (izvoarele de apã) nu se cere nimic. Acest lucru a fost posibil prin câteva manevre a guvernantilor de la Bucuresti. Pe motiv cã situatia este tensionatã în judet, din cauza protestelor si cã nu existã specialisti la Vaslui, sedintele de analizã s-au mutat la Bucuresti, unde reprezentantii din CAT au fost înlocuiti cu oameni din structurile centrale. De exemplu, în CAT sunt reprezentanti de la Mediu, Apele Române, Autoritatea de Sãnãtate Publicã sau Veterinarã, ITM, primãrii, CJ Vaslui, Prefecturã, etc. Rând pe rând, cei de la APM, Apele Române sau ITM au fost înlocuiti cu cei de la Bucuresti, care au decis cã nu mai trebuie studiu de impact, fiindcã documentele depuse de Chevron sunt suficiente. Mai mult, dacã cei de la Mediu nu cer un studiu de impact, autoritãtile de sãnãtate publicã nu pot sã cearã efectuarea unor studii asupra afectãrii stãrii de sãnãtate a celor din zonã. „Autoritatea de Sãnãtate Publicã” Vaslui a avut doi oameni în componenta CAT, dar nesolicitându-se un studiu de impact, noi nu putem sã demarãm altfel de studii. Puteam sã o facem dacã cei de la Mediu ne-o cer. Am fi putut demara orice studiu, având promisiunea de la Iasi cã vom fi ajutati. Dar nu este cazul, fiindcã nu ni s-a cerut”, ne-a declarat Mihaela Vlada, director ASP Vaslui.

EDITORIAL

MAFIA CHEVRON

Evident, Chevronul reprezintã doar o afacere si, ca în orice afacere, cei care o initiazã vor sã scoatã profit. Din acest punct de vedere, îi înteleg pe “americani”. În schimb, e de neînteles felul în care actioneazã autoritãtile române. Cum este posibil ca statul român sã încalce legile statului român? Cum este posibil ca statul sã actioneze împotriva cetãtenilor acestei tãri? Cum este posibil ca autoritãtile sã actioneze ca un sistem mafiot? Functionarii de la Agentia de Mediu Vaslui au fost somati sã nu se opunã în niciun fel solicitãrilor venite de la Chevron pentru cã, altfel, vor fi nevoiti sã îsi caute serviciu! Si asta e doar un aspect minor din spectrul de intimidãri venite de sus. Brusc, afacerea Chevron în judetul Vaslui a devenit o chestiune ce tine de “sigurantã si economia nationalã”. Culmea e cã nimeni nu stie cum o sã ne ajute, economic vorbind, extragerea de gaze de sist. Nu le extragem noi, nu le valorificãm noi… nu primim decât terenurile fãcute harcea-parcea dupã încheierea activitãtii. Dar sã presupunem cã, vasluienii se vor îmbogãti subit dupã ce Chevronul îsi va înfinge sondele aici si orice asistat social din judet, elector devotat pe viatã PSD-ului, îsi va permite o piscinã în fundul grãdinii si o menajerã filipinezã care îi va mulge vaca. Sã presupunem cã aceastã activitate nu dãuneazã mediului, nu încalcã normele românesti si europene! Dacã e asa, de ce primul pas fãcut de Chevron, acela de obtinere a autorizatiei de Mediu, se face la foc automat, încãlcând grav toate normele posibile? Sute de patroni din judet si-au blestemat zilele, cersind o autorizatie de mediu, pentru niste chestiuni absolut banale! Îmi amintesc de un caz de acum câtiva ani, în care o mãnãstire din judet era sã fie rasã de pe fata pãmântului pentru cã nu întrunea “normele europene” de mediu! Staretul de la Movila lui Burcel a fost terorizat ani întregi, pentru cã avea o antenã care, spun normele europene, dãuneazã grav unei plante, ciubotica-cucului! Probabil era altã plantã, dar ideea e aceeasi pentru cã una din cele mai dure agentii din judet face, acum, sluj în fata americanilor de la Chevron. Nu vi se pare ciudat? Colac peste pupãza adoratã de Buzatu, toate mitingurile anti-Chevron au fost boicotate în judet. Si dacã vasluienii vor sã-si spunã nemultumirea, nu au decât sã urle în pustiu! Oricum, peste câtiva ani de bunãstare datã de Chevron, judetul va fi pustiu! Mã întreb ce procent va mai obtine atunci la alegeri Buzatu si PSD! (O întrebare prosteascã, de altfel, pentru cã Buzatu va fi plecat din judet, iar PSD îsi va schimba numele.)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.