RECUNOASTERE Doi arbitri vasluieni dominã topul celor mai buni arbitri români din toate timpurile, conform unui clasament prezentat ieri în editia tipãritã a Gazetei Sporturilor. Nicolae Rainea si Adrian Porumboiu sunt în top 5 al celor mai buni arbitri care au activat vreodatã pe stadioanele din România, o recunoastere a muncii depuse de cei doi arbitri care au fãcut si fac cinste judetului Vaslui. Rainea este, de departe, conform acestui top, cel mai bun arbitru român al tuturor timpurilor, reusind în cariera sa sã adune jumãtate dintre prezentele tuturor „fluierasilor” români la turneele finale. Adrian Porumboiu, de partea cealaltã, are privilegiul de a fi arbitrat cele mai multe derby-uri Steaua-Dinamo, nu mai putin de opt la numãr, dar si cele mai multe finale de Cupa României. Sã ai doi vasluieni în topul celor mai buni cinci arbitri români din toate timpurile spune multe despre scoala de arbitraj din judetul Vaslui, oameni care au dus peste tot în lume numele acestui judet, o faimã câstigatã prin multã muncã si profesionalism.
„Nea Nicu” Rainea este cel mai bun arbitru român al tuturor timpurilor. Ca arbitru, este cel mai valoros produs al scolii de arbitraj românesti, iar datele statistice spun totul despre personalitatea acestui mare om: a arbitrat sapte finale de cupe europene, a fluierat la centru la trei campionate mondiale, a condus 1.000 partide în diviziile românesti (din care 267 numai în Divizia A), a arbitrat 115 meciuri internationale (douã semifinale ale Cupei Campionilor Europeni, trei finale de competitii europene intercluburi, finala CE din 1980). Dacã este întrebat, spune cã a calculat singur cât a alergat în cariera sa. Cu tot cu meciuri si antrenamente, Rainea a alergat peste 200.000 de kilometri, adicã de aproape cinci ori lungimea ecuatorului. Poate tocmai de aceea i s-a si zis „Locomotiva din Carpati”. S-a retras din arbitraj în anul 1983, însã a rãmas aproape de sport, ca membru al Comisiei Centrale a Arbitrilor si observator federal. Este cetãtean de onoare al Galatiului, este la al patrulea mandat de consilier local, iar din decembrie 2011 stadionul Dunãrea a fost redenumit „Nicolae Rainea”, în cinstea lui. Este legat de judetul Vaslui pentru totdeauna, fiind bârlãdean, desi destinul l-a dus pe alte meleaguri, în judetul vecin, Galati. În tineretea sa, înainte de a ajunge arbitru, a activat la echipa Constructorul din Bârlad. Din 1959 intrã în arbitraj, dupã care urmeazã o carierã strãlucitoare. Palmaresul sãu este strãlucitor: o finalã de Campionat European în 1980, o finalã de CCE în 1983, o participare la Supercupa Europei în 1978, douã finale de Cupa UEFA, în 1977 si 1978, douã semifinale ale Cupei Campionilor Europeni, în 1979 si 1980, plus trei prezente la Campionatele Mondiale din 1974, 1978 si 1982. În tarã, a arbitrat trei finale ale Cupei României, în 1975, 1979 si 1980, plus sute de meciuri în Divizia A, cum se numea pe vremuri Liga I. A fost 18 ani pe lista UEFA si a arbitrat la centru patru derby-uri Steaua-Dinamo. Locul 9 în clasamentul all-time al arbitrilor europeni pe care-l ocupã Rainea spune totul despre un arbitru care a tratat aceastã profesie cu multã seriozitate, cu profesionalism si pasiune. La 80 de ani, Rainea face cinste judetului Vaslui, desi reuseste sã ajungã destul de rar pe aceste meleaguri.
Adrian Porumboiu a dus mai departe faima lui nea Nicu Rainea
Despre Adrian Porumboiu se stie cã îl leagã o relatie de prietenie puternicã si statornicã de omul care l-a ajutat sã se lanseze în arbitraj, Nicolae Rainea. Si, prin tot ceea ce a fãcut în aceastã profesie, se poate spune cã Porumboiu a dus mai departe faima lui nea Nicu, reusind sã se impunã drept unul dintre cei mai importanti arbitri români ai tuturor timpurilor. Conform Gazetei Sporturilor, în topul arbitrilor români Adrian Porumboiu ocupã locul patru ca performante în arbitraj, fiind la un pas de Ioan Crãciunescu si devansându-l pe Cristi Balaj. Din 1976, de când a intrat în arbitraj, a reusit sã adune cifre uimitoare pentru un cavaler al fluierului: a arbitrat la centru 239 de meciuri în prima ligã, are trei finale de Cupa României, în 1992, 1994 si 1996, o Supercupã a României, în 1995, fiind timp de 9 ani pe lista FIFA. Dar, cel mai important indicator pentru suporterii români este numãrul de meciuri pe care Porumboiu le-a condus la centru în „derby de România”, asa cum sunt cunoscute confruntãrile dintre Steaua si Dinamo. În cariera sa de arbitru, încheiatã în 1997, fostul mare arbitru international a condus la centru opt derby-uri Steaua-Dinamo, în conditiile în care cei mai importanti cinci arbitri români din toate timpurile au strâns la centru 25 de partide! Fãrã îndoialã, acest clasament demonstreazã cã în istoria celui mai iubit sport din România vor exista mereu douã nume, Nicolae Rainea si Adrian Porumboiu, vasluieni care au scris istorie si au dus faima acestui judet în tarã si în lumea întreagã.