Povestea nemuritoare a padocului de la Tomeşti pare să aibă un deznodământ deloc plăcut pentru contribuabilii ieşeni. Investiţia care ar trebui să fie inaugurată în acest an a ajuns deja să coste 4 milioane de lei. Bani care, până acum, au fost daţi pentru hale ce stau părăsite, doar pe jumătate funcţionale. În plus, unele dintre ele au început deja să ruginească înainte de a vedea picior de câine maidanez. Din 2009, în fiecare an li s-a promis ieşenilor că vom avea padoc nou. Şi anul acesta ni se spune la fel. Asta deşi acolo nu este picior de muncitor, iar oraşul „geme” pur şi simplu de câini fără stăpân, parcă tot mai mulţi de la an la an. Cine este responsabil pentru că o lucrare ce trebuia făcută, potrivit contractului, în exact 4 luni nu e gata nici în 4 ani?
Imaginea padocului de care se vorbeşte continuu din 2009 este una absolut dezolantă pentru câţi bani s-au investit în acest obiectiv atât de aşteptat. Adăpostul din Tomeşti arată jalnic, fiind părăsit în mijlocul unor movile de pământ, gunoi şi între băltoace care s-au format cu sârg lângă halele scumpe.
Clădiri noi şi rugină
Impunătoare sunt trei hale care pot fi oricând inaugurate. Acestea sunt noi, au un aspect modern, iar ţarcurile în care vor fi cazate patrupedele sunt bine delimitate. Halele au acoperiş, iar una dintre ele dispune şi de un spaţiu administrativ. Aceste trei hale verzi care au fost amenjate în cursul anului trecut sunt în acest moment singurele care pot fi ulitizate pentru adăpostul câinilor comunitari. La faţa locului se mai găsesc două construcţii metalice care se află într-o stare jalnică. Acestea sunt primele amenajate de constructorul de la Tomeşti, însă lăsate în paragină. Construcţiile sunt practic două patforme betonate pe care s-au montat structura metalică pentru viitoarele cuşti. Acestea nu au acoperiş, pereţi, iar pilonii metalici au ruginit pe toată suprafaţa. Vopseaua de culoare gri este complet scorojită din cauza ruginii. Mai ales că halele respective stau sub cerul liber în ultimii doi ani, fără ca nimeni să le protejeze în vreun fel. În plus, zona din jurul padocului este des frecventată de persoane care şi-au făcut un rost din adunatul gunoaielor. Iar halele metalice care par ale nimănui în mijlocul depozitului de la Tomeşti par o tentaţie destul de mare. Acest peisaj dezolant a scos din buzunarele ieşenilor, deocamdată, 1,8 milioane de lei. Primăria a plătit constructorului această sumă frumoasă pentru toate lucrările de la începutul contractului până în prezent, adică amenajarea terenului, asigurarea utilităţilor şi montarea celor cinci hale.
Promisiune fermă
În acest timp, singurii câini care populează padocul sunt cei care bântuie prin zonă. Pe lângă această sumă, Primăria a alocat în bugetul din acest an o valoare de 2,2 milioane de lei pentru proiectul padocului din Tomeşti. Aceasta în condiţiile în care suma ar trebui cheltuită pentru punerea în funcţiune a obiectivului, adică pentru nicio achiziţie substanţială. „Anul acesta se pune în funcţiune obligatoriu. Am prevăzut sume la începutul anului pentru punerea în funcţiune. Investiţia s-a mişcat pe măsura posibilităţilor financiare. A trebuit să alegem între padoc pentru câini şi finalizarea lucrărilor în unităţile de învăţământ. Anul acesta ne ocupăm de căi de acces, utilităţi, corp administrativ; la hale nu mai este mare lucru de făcut la ele“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.
Patru luni egal patru ani
Pe lângă faptul că lucrările se mişcă în paşi de melc, proiectul poate intra în istorie şi pentru modul în care s-au cheltuit banii. Contractul de lucrări a fost semnat în vara anului 2009 pentru suma de 3,2 milioane de lei, fără TVA. Contractul iniţial prevedea însă amenajarea a 4.000 de locuri pentru cazarea câinilor. Acelaşi contract prevederea o perioadă de execuţie a lucrărilor de patru luni, adică cel târziu în 2010. După mai bine de trei ani de lucrări de calitate îndoielnică la prima vedere, proiectul a intrat la apă. Primăria va cheltui în final suma de 4 milioane de lei pentru a caza în jur de 500 de câini comunitari la adăpostul de câini din Tomeşti. Aceasta doar dacă cele două construcţii metalice care sunt acum ruginite vor fi amenajate.
În timp ce investiţia bate pasul pe loc, iar municipalitatea anunţă termene pentru fiecare an, câinii comunitari sunt trimişi tot la padocul vechi din Miroslava. Activitatea de ecarisaj din cadrul societăţii Salubris a constat anul trecut în prinderea a 7.775 de patrupede. Acestea au fost duse la Miroslava şi sterilizate.
Topul câinilor, pe cartiere
Dintre aceştia, peste 1.500 de patrupede au fost strânse din zonele Podu Roş-Nicolina, iar 1.120 de câini comunitari, din Tătăraşi-Metalurgie. Restul câinilor au fost adunaţi din Alexandru cel Bun-Dacia: 989 exemplare, Păcurari-Canta: 860 de câini, Copou-Sărărie: 584 de comunitari, Mircea cel Bătrân-Galata: 397, şi Centru Civic-Hala, 421 de câini. „Trebuie să conştientizăm că sunt alte priorităţi decât să dăm banii aiurea. Lumea trebuie să-şi sterilizeze câinii, să fie responsabili, să-şi aducă câinii la sterilizat. Şi trebuie să sesizeze reaid Poliţia atunci când văd că se abandonează câinii pe câmp. Fără o atitudine civică, padocul va deveni neîncăpător foarte repede“, a mai spus viceprimarul Chirica.