spot_img
spot_img
6.7 C
Vaslui
28-ian.-2025

CONFECTII VASLUI, EXECUTATÃ SILIT!

- Advertisement -

Ultima mare întreprindere a Vasluiului, scandal mare

SCANDAL Un proces care a durat mai mult de 12 ani s-a terminat cu o sentintã durã pentru patronii fabricii de confectii din Vaslui, cunoscuta firmã Confectii SA. Peste 4.300 mp din terenul fabricii va trebui restituit mostenitorilor fostului colonel Stamate, inclusiv zonele de acces auto si baza de tenis a fabricii. Valoarea terenului este si ea pe mãsura pozitionãrii fabricii, peste 400 de mii de euro, bani pe care SC Confectii SA nu se stie dacã îi detine. Avocatii celor care s-au judecat cu fabrica de confectii din Vaslui au depus documentele la executorul judecãtoresc si cer ca terenul sã le revinã de urgentã. Contactat de reporterii VRN, avocatul Cristian Bãcanu a confirmat informatia si spune cã nimeni din conducerea fabricii de confectii nu l-a contactat. „Noi vom cere ca terenul sã ne revinã cât mai repede. Ne-am judecat cu aceastã societate si cu primãria aproape 12 ani. Mai avem un dosar si la CEDO, în care vom cere daune morale pentru faptul cã am fost împiedicati atât de mult timp sã intrãm în posesia terenului, prin tot felul de manevre judecãtoresti”, a spus avocatul Bãcanu. Anul trecut, mostenitorii lui Stamate au primit despãgubiri de aproape 10 miliarde lei vechi de la Primãria Vaslui, pentru cã au fost împiedicati de fostul primar Cristea sã-si primeascã înapoi casa, asa cum au decis instantele de judecatã.

S-a terminat procesul în care Confectii SA a fost parte civilã cu mostenitorii fostului colonel Stamate. Dupã ce au obtinut casa familiei Stamate, în care timp de sase-sapte ani a functionat Cantina de Ajutor Social, avocatii s-au îndreptat în instantã pentru a primi înapoi si terenurile care au apartinut fostului colonel. Un proces care a durat aproape 12 ani si în care s-au cheltuit sume uriase, în timp ce acuzele au curs la adresa impartialitãtii unor magistrati, dar si la adresa unor functionari publici. Avocatii mostenitorilor lui Stamate au mers zilele trecute la executor si au cerut ca decizia instantelor de judecatã sã fie pusã în aplicare de îndatã. Pe 16 aprilie s-a aprobat începerea executãrii silite, actiune care se va petrece în luna mai, cel mai probabil.

Sentinta Curtii de Apel Timisoara: Cristea a dat decizii aiurea!

Fabrica de confectii din Vaslui a pierdut o cincime din teren, în urma deciziei definitive a Curtii de Apel Timisoara. Peste 4.300 de metri pãtrati, teren pe care se aflã baza sportivã, terenul de tenis si unele drumuri de acces auto în fabricã vor trebui retrocedate cãtre mostenitorii lui Stamate. Procesul a început prin 2001, când mostenitorii au realizat cã Victor Cristea, primarul de atunci al Vasluiului, nu le va înapoia nici casa si nici terenurile care au apartinut odinioarã fostului colonel Stamate. De trei ori, avocatii au pierdut procesul cu primãria si SC Confectii SA, la Curtea de Apel Iasi, dupã care judecarea cauzei s-a mutat la Curtea Supremã, care retrimitea de fiecare datã dosarul la Iasi. Anul trecut, simtind cã judecãtorii din Iasi nu dau o solutie corectã, avocatii Bãcanu si Homeucã s-au adresat instantei supreme, cerând strãmutarea procesului la o distantã cât mai mare de Iasi. Asa s-a fãcut cã dosarul a ajuns pe masa judecãtorilor de la Curtea de Apel Timisoara. Sentinta s-a dat dupã numai patru termene de judecatã. „Admite apelul declarat de reclamantii Bãcanu Manuela Simona, Stamate Tarquinius, Stamate Dragos Mircea si Câsu Ligia Irinel împotriva sentintei civile nr. 129 din 2 februarie 2010, pronuntatã de Tribunalul Vaslui în dosarul nr. 91./89/2002. Schimbã în parte sentinta atacatã, în sensul cã admite contestatia formulatã de reclamanti în contradictoriu cu pârâtii S.C. Confectii SA Vaslui, Unitatea Administrativ Teritorialã a Municipiului Vaslui, Primãria Municipiului Vasului prin Primar si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si în consecintã: anuleazã în parte Dispozitia nr. 490/12.11.2001 emisã de Primarul Municipiului Vaslui, în sensul cã dispune restituirea în naturã cãtre reclamanti a terenului în suprafatã de 4332,88 mp, identificat prin raportul de expertizã nr. 40 din 09.12.2009, varianta a II-a, efectuat de expertul Chitariu Constantin, si delimitat în anexa nr. 9 la raport de punctele de contur 20,11,12,13,16,15,17,18,19,20, raport ce face parte integrantã din aceastã hotãrâre. Mentine în rest dispozitiile sentintei, cu privire la respingerea exceptiilor. Respinge apelul declarat de pârâta AVAS împotriva aceleiasi sentinte. Obligã pârâtii sã plãteascã reclamantilor suma de 34.997 lei cheltuieli de judecatã în toate instantele. Definitivã”. O sentintã grea, care lasã fabrica de confectii fãrã câteva mii de metri pãtrati, terenul fiind evaluat la 400 de mii de euro.

Avocatul Bãcanu: „Am dat în judecatã statul român la CEDO”

„Dupã ce am primit sentinta, am sunat la fabrica de confectii. Le-am spus cã avem o hotãrâre definitivã, care va fi pusã în aplicare. Nimeni nu ne-a spus nimic, nu a încercat sã discute cu noi, pur si simplu parcã nu le-a pãsat, asa cã am dus toate hârtiile la executor. În mai vom avea o primã vizitã la acest teren, care a apartinut familiei Stamate pe vremuri si pe care instantele de judecatã l-au redat mostenitorilor”, spune avocatul Cristian Bãcanu, contactat de reporterii de la Vremea Nouã. În 2010, pe când dosarul se tot plimba între Iasi si Bucuresti, avocatii Bãcanu si Homeucã au deschis proces statului român la Curtea Europeanã a Drepturilor Omului (CEDO), cerând despãgubiri de 20.000 de euro pentru faptul cã instantele de la Iasi nu au fost obiective si au refuzat sã dea decizia corectã. Este unul din cele 100 de dosare mai vechi pe care România le are la CEDO, iar sentinta este destul de aproape si ea. Apãrãtorii mostenitorului Stamate sustin cã, în toti cei 12 ani de când se judecã pentru acest teren, trei dintre mostenitori sau rude ai acestora au murit. Un pret destul de mare pentru a-ti obtine dreptatea în România, unde mori si nu mai apuci sã vezi cã mai este cineva care îti face dreptate.

Casa colonelului Stamate si despãgubiri de 10 miliarde lei vechi

În august 2012, o decizie executorie a Judecãtoriei Mures a produs vâlvã la Vaslui. Mostenitorii familiei Stamate au obtinut, dupã ani de zile, clãdirea în care a locuit colonelul Stamate, cerând despãgubiri pentru refuzul fostului primar Cristea de a reda clãdirea mostenitorilor. Decizia, rãmasã definitivã în apel la Tribunalul Mures, obliga Primãria Vaslui la plata sumei de 1,05 milioane lei. Executarea a fost aprobatã de cãtre Judecãtoria Vaslui în data de 5 septembrie 2012, iar executorul a înfiintat popriri pe toate conturile Primãriei. Banii au ajuns la mostenitori pentru faptul cã fostul primar Cristea a refuzat, timp de sase ani, sã predea imobilul în care se afla fosta cantinã de ajutor social, desi exista încã din 2002 o hotãrâre definitivã a instantei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.