spot_img
spot_img
-0.4 C
Vaslui
22-dec.-2024

Traditii si obiceiuri de Sf. Gheorghe la români

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai venerati sfinti din calendarul ortodox, sãrbãtorit în fiecare an pe 23 aprilie. Este cunoscut în popor sub numele de Sân-Gheorghe si este considerat un zeu al vegetatiei, protector al vitelor si oilor dar si al naturii înverzite. 950.000 de români îsi sãrbãtoresc onomastica de Sfântul Gheorghe, dovadã cã e un nume popular în tara noastrã. Majoritatea sãrbãtoritilor sunt bãrbati, aproape 800.000. Pe cei mai multi îi cheamã Gheorghe, George sau Gheorghitã. Cei mai putini dintre sãrbãtoriti poartã numele de Ghitã. Pe cele mai multe femei le cheamã Georgiana, Georgeta sau Gheorghita.

În traditia popularã, Sfântul Gheorghe este al doilea stâlp calendaristic, alãturi de Sfântul Dumitru. Între cei doi sfinti existã o întelegere cosmicã. Se spune cã dacã plouã în aceastã zi anul va fi mãnos. Stim tot de la bãtrâni cã atunci când se aud primele broaste cântând, Sfântul Gheorghe ia cheia de la Sfântul Dumitru si deschide drumul naturii spre viatã. Oamenii îsi împodobesc stâlpii de la poartã cu ramuri verzi de salcie înmuguritã pentru a proteja gospodãria de dusmani si de lucruri rele. În trecut, aceastã sãrbãtoare era cinstitã cu joc si voie bunã timp de trei zile. În ajunul zilei de Sfântul Gheorghe, fetele de mãritat cred cã îsi pot vedea sortitul într-un vas plin cu apã la miezul noptii. Un alt obicei cunoscut în mediul rural e acela în care bãietii necãsãtoriti aprind un foc mare pentru purificarea spatiului si pentru a îndepãrta vrãjitoarele. În dimineata zilei de Sfântul Gheorghe, oamenii se scaldã în râu, se spalã cu rouã pe fatã si beau vin rosu pentru a fi sãnãtosi tot anul. Tot în dimineata zilei de 23 aprilie, fetele merg pe furis în pãdure pentru a culege mãtrãgunã si nãvalnic. Aceste plante sunt puse în pod sau sub streasinã, în credinta cã ele le vor aduce petitori bogati. În aceastã zi nimeni nu doarme, deoarece se crede cã acel care va dormi va fi somnoros tot anul. Urzicatul e un alt obicei practicat de Sf. Gheorghe. Se spune cã cei urzicati vor fi mai ageri, mai harnici si mai sãnãtosi de-a lungul întregii veri.

Armata îsi sãrbãtoreste patronul spiritual

Militarii sãrbãtoresc astãzi Ziua Fortelor Terestre, al cãror patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Purtãtorul de Biruintã. Cu aceastã ocazie, militarii din Garnizoana Bârlad vor organiza depuneri de coroane pentru omagierea jertfelor înaintasilor, evocarea traditiilor de luptã ale unitãtilor, precum si activitãti sportive si aplicativ-militare. Programul manifestãrilor organizate de unitãtile militare din garnizoana Bârlad cuprinde o serie de activitãti. Pentru astãzi, între orele 9.00 -10.30, la sediul Garnizoanei din strada Tecuciului, se va desfãsura adunarea festivã cu militarii din garnizoanã, în cadrul cãreia va avea loc un ceremonial religios, se vor prezenta mesajele cu ocazia Zilei Fortelor Terestre, ceremonia militarã de depuneri de coroane la Monumentul Eroilor unitãtii, precum si defilarea unitãtilor. Începând cu ora 11.30, pe platoul din fata Cercului Militar, se vor desfãsura o serie de activitãti festive. Participantii vor putea vedea o expozitie de tehnicã si echipamente militare, exercitii demonstrative de tip DRILL TEAM, precum si premierea câstigãtorilor competitiilor sportive desfãsurate. La aceste activitãti sunt invitati sã participe reprezentanti ai autoritãtilor publice locale si mass-mediei, cadre militare active din M.Ap.N. si M.A.I., cadre militare în rezervã si în retragere, veterani de rãzboi, precum si reprezentanti ai institutiilor de educatie si culturã din municipiul Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.