spot_img
15.2 C
Vaslui
20-sept.-2024
spot_img

ATENTATUL DIN BOSTON. Suspectul a început sã rãspundã în scris întrebãrilor anchetatorilor

- Advertisement -

Suspectul în atentatul din Boston Jokar Tarnaev, grav rãnit, este constient de asearã si rãspunde “sporadic” în scris întrebãrilor anchetatorilor, în pofida unei rãni la nivelul gâtului care îl împiedicã sã vorbeascã, scrie presa americanã.

Potrivit ABC News, autoritãtile îl interogheazã despre alti membrii ai retelei si eventuale dispozitive explozive neexplodate.

Tarnaev, în vârstã de 19 ani, este internat în Spitalul Beth Israel Deaconess din Boston, în stare gravã, dar stabilã, cu rãni la gât.

FBI strânge încã dovezi de la locul celor douã explozii, care au ucis 3 oameni si au rãnit alti 180. Anchetatorii sunt însã criticati pentru lipsa de vigilentã privind radicalizarea fratelui mai mare. Mama celor doi declara pentru presa internationalã cã fiul cel mare era supravegheat de cîtiva ani de autoritãti.
Jokar Tarnaev este suspectat cã este autorul, împreunã cu fratele sãu mai mare, ucis într-un schimb de focuri cu politia, a celor douã atentate cu bombã comise la maratonul din Boston pe 15 aprilie.

NBC News, citând oficiali federali, a anuntat cã, în pofida unei rãni la nivelul gâtului care îl împiedicã sã vorbeascã, tânãrul în vârstã de 19 ani a început sã rãspundã întrebãrilor anchetatorilor.

Potrivit politiei din Boston, fratii Tarnaev erau echipati sã comitã alt atentat, cu “dispozitive explozive artizanale”.

Jokar Tarnaev a fost capturat dupã o operatiune extrem de amplã a fortelor americane. Tânãrul pierduse mult sânge si avea o ranã adâncã la nivelul gâtului

Anchetatorii vor invoca “exceptia privind securitatea publicã” pentru a-l interoga cu scopul de a obtine cât mai multe informatii si de a afla dacã fratii Tarnaev au actionat singuri.

Aceastã mãsurã constã în faptul cã Jokar Tarnaev nu va beneficia, timp de câteva zile, de drepturile cunoscute sub numele de “drepturile Miranda”, care prevãd cã el poate pãstra tãcerea si sã fie informat cã poate fi asistat de un avocat în timpul interogatoriilor.

Anchetatorii americani se concentreazã acum pe informatiile privind radicalizarea fratelui mai mare, Tamerlan Tarnaev, de 26 de ani, ucis joi seara într-o cursã de urmãrire a politiei. Acesta ar fi petrecut sase luni în Daghestan si în Cecenia.

Autoritãtile ruse au solicitat în 2012 FBI sã efectueze verificãri asupra lui Tamerlan, solicitare fondatã “pe o informatie potrivit cãreia era un sustinãtor al islamului radical, un credincios fervent si cã s-a schimbat în mod drastic în 2010”, a precizat politia federalã.

Ieri, FBI a fost vizat duminicã de un val de critici pentru cã nu a continuat sã îl supravegheze pe Tamerlan Tarnaev la întoarcerea sa la Boston, în iulie 2012, si cã practic “a trecut pe lângã” elemente care ar fi putut sã alerteze în legãturã cu radicalizarea acestuia.

Guvernatorul statului american Massachusetts, Deval Patrick, a declarat cã autoritãtile încã nu au suficiente indicii pentru a stabili motivele care i-au determinat pe fratii Tarnaev sã comitã sângerosul atentat de la maratonul din Boston.
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.