Cea mai mare unitate medicala a botosanenilor se afla intr-o grea suferinta financiara. Desi nu inca nu s-a incheiat contractul pe anul in curs cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, finantarea nu se prefigureaza a fi la nivelul asteptarilor. Tariful pe caz ponderat a ramas neschimbat fata de anul trecut, in ciuda promisiunilor pe care le-au primit spitalele de rang judetean, ca vor avea bani mai multi in 2013. In aceste conditii, nu sunt excluse nici reducerile de personal. Pana atunci insa, pentru a scapa de debransarea de la apa, spitalul trebuie sa faca rost de bani pentru a-si plati facurile restante.
Pentru Spitalul Judetean „Mavromati”, nu se intrevede in 2013 o situatie financiara mai buna ca cea de anul trecut. Asta in conditiile in care nu sunt sperante ca suma ce va fi primita de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa fie mai mare ca anul trecut.
„Noi am sperat ca anul acesta sa avem un tarif pe caz ponderat mai mare ca anul trecut. Nu se va intampla asta. Au crescut tarifele numai la clinicile universitare. Dar daca bugetul nu nu va fi mult diferit de cel de anul trecut, in schimb, fata de anul trecut avem cheltuieli mai mari cu salariile angajatilor. Sunt cresteri de 15 la suta la salarii, o cheltuiala in plus deloc de neglijat”, a declarat Gheorghe Damian, managerul Spitalului Judetean „Mavromati”. Potrivit acestuia, speranta spitalului sta in realizarea unui numar mai mare de servicii, insa exista temerea ca nu vor fi platite toate serviciile de catre casa.
„Nicio speranta de angajari”
In fata unei perspective destul de sumbre, conducerea spitalului nu exclude nici posibilitatea unor eventuale reduceri de personal, asta in conditiile in care sindicatele cer cu insistenta sa se completeze golurile de personal in unele sectii, unde s-a ajuns aproape sa nu se poata organiza turele de lucru.
„Este criza de personal medical in unele sectii, dar se poate face o analiza, sa vedem de unde putem lua oameni sa ducem pe alte sectii, o analiza care sa tina cont si de indicatorii sectiilor. Reducea de personal este ultima varianta posibila pe care o luam in calcul, si depinde de ce bani vom primi de la casa. Este ultima varianta, dar o avem in calcul si pe aceasta, daca nu vom avea buget suficient”, a mai spus managerul unitatii medicale.
Unitatea medicala are conturile blocate de Fisc
Din cauza datoriilor la furnizori, cea mai mare unitate medicala a judetului are conturile blocate de Fisc. Datoriile ajung la 11 miliarde de lei vechi. Conturile spitalului au fost blocate in primele zile ale lunii in curs. Pentru plata acestor datorii la furnizori s-a primit de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate promisiunea acordarii unor bani in avans, din care sa se stinga datoriile. „Conducerea Casei ne-a promis banii, 11 miliarde de lei vechi, si asteptam sa primim in cateva zile acesti bani. Oricum blocarea conturilor nu ne-a afectat deocamdata pentru ca noi, ca institutie publica, facem platile dupa data de 24 a lunii. Pana atunci sper sa avem banii de la casa si sa achitam datoria la furnizori”, a precizat economistul Gheorghe Damian.
Reprezentantii spitalului spun ca achitarea datoriilor la furnizori aduce si sperante pentru angajati, legate de acordarea tichetelor de masa. Din cauza datoriilor la firma care furniza tichetele, aceasta a sistat acordarea lor.
Directorul spitalului sustine ca daca vor veni banii de la CJAS pentru plata arieratelor, este posibil ca firma respectiva sa accepte sa dea din nou tichete de masa pe datorie, si astfel salariatii sa le primeasca inainte de Pasti. (Aurora Dimitriu)