spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Toatã lumea, la plantat!

- Advertisement -

LA PLANTAT În perioada marcatã simbolic „Luna Plantãrii Arborilor”, care se desfãsoarã în perioada 15 martie – 15 aprilie, Directia Silvicã Vaslui, vrând sã convingã, prin exemplu propriu, întreaga populatie de rosturile pãdurii si de nevoia apãrãrii si dezvoltãrii acesteia, a organizat în judet cea de-a doua actiune de împãdurire din acest an, la ocolul silvic Brodoc, în perimetrul Bãlteni. Judetul Vaslui este deficitar în ceea ce priveste totalul suprafetelor ocupate cu vegetatie forestierã, aceste suprafete reducându-se foarte mult în special dupã anii 1990, dupã retrocedarea pãdurilor vechilor proprietari.

Vineri, 12 aprilie, a început împãdurirea unei suprafate totale de 10,12 ha, speciile plantate fiind stejar si frasin, pe locul unde cândva, pânã în anii ’50, fusese o veche pãdure de stejar de luncã, care a fost defrisatã, ulterior fiind plantati plopi si, mai târziu, rãchitã. Lucrãrile au fost executate cu personal propriu al Directiei Silvice, alãturi de circa 40 de persoane din cadrul primãriei Bãlteni, în frunte cu primarul Relu Brasoveanu, si circa 25 de elevi de la scoala din comunã, alãturi de cadrele didactice care, desi în vacantã, au tinut sã facã astfel un gest civic. La actiunea de vineri au fost prezenti si angajati ai unor institutii din Vaslui, de la Directia Agricol, APDRP sau APM Vaslui, în frunte cu Radu Renga, prefectul judetului. „Dat fiind conditiile meteorologice din ultima perioadã, lucrãrile se desfãsoarã greu, în special din cauza nivelului mare de umiditate din sol. Din cauza acestui lucru, lucrãrile de împãdurire s-ar putea sã mai dureze câteva zile, dupã finalul Lunii Pãdurii, dar perioada este încã optimã, plantarea putându-se face pânã la începutul stãrii de vegetatie”, a declarat Dumitru Popoiu, directorul directiei Silvice Vaslui.

Pãdurea, în pericol!

Actiunile Directiei Silvice Vaslui care au avut loc în Luna Plantãrii Arborilor, inclusiv lucrãrile de împãdurire în perimetrele de la Siscani, comuna Hoceni, si de la Bãlteni, sunt menite de a constientiza populatia cu privire la importanta si rolul pãdurii. În judetul Vaslui, suprafetele ocupate cu pãduri sunt de doar 15,4% din suprafata totalã, aproape jumãtate din media nationalã, care este de 27,3%. Din suprafata totalã de 80148 ha ocupate cu vegetatie forestierã, circa 33% sunt proprietate privatã a persoanelor fizice si juridice, de cele mai multe ori cele mai expuse la defrisãri ilegale. „Pentru acest an avem un program ambitios, de reîmpãdurire a 450 ha, din care 63 ha prin regenerãri artificiale, restul, de 387 ha prin regenerãri naturale. Actiunile de împãdurire din acest an se fac sub sloganul <<Planteazã un copac! Planteazã-ti viitorul!>>, actiune în care personalul Directiei Silvice este implicat nu doar ca fortã de muncã, dar si prin asigurarea materialului sãditor ori prin asigurarea consultantei tehnice”, a mai declarat directorul Dumitru Popoiu. „La nivelul judetului Vaslui existã circa 50.000 ha terenuri degradate, improprii agriculturii, care ar putea fi împãdurite, dar, din pãcate fondurile europene care pot fi accesate se referã la introducerea în circuitul silvic al terenurilor agricole, proprietarii acestor terenuri nefiind interesati. Trebuie fãcut un efort financiar, inclusiv de cãtre Regia Nationalã a Pãdurilor sau primãrii, de achizitionare de la populatie a terenurilor neproductive, în vederea împãduririi, asa cum s-a procedat în anii trecuti, cu finantare europeanã sau de la fondul de mediu. Altfel, aceste terenuri se vor degrada în continuare, iar suprafetele de pãduri, în conditiile în care nu se va interveni, se vor diminua an de an”, a adãugat Dumitru Popoiu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.