spot_img
spot_img
2.6 C
Vaslui
16-ian.-2025

Maternitatea „Cuza Vodă” riscă să devină un focar de infecţie

- Advertisement -

Maternitatea cu cel mai mare număr de naşteri din ţară riscă să devină un focar de infecţie, deoarece pacienţii sunt internaţi în condiţii improprii, din cauza lucărilor de reabilitare. De doi ani, jumătate din Maternitatea „Cuza Vodă”, locul în care anual se nasc cei mai mulţi copii din România, se realizează lucrări de modernizare şi consolidare, care nu vor fi însă finalizate prea curând. Deşi termenul limită a fost luna martie a anului 2012, proiectul pentru care s-a alocat un buget de şase milioane de euro a fost sistat.

Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimie, a anunţat că finanţarea lucrărilor s-a blocat, deoarece secretarul de stat Gheorghe Gherghina nu a prevăzut „spaţiu fiscal” în bugetul pentru anul 2013. Cum banii nu au fost prinşi în fila de buget, constructorii care au demarat lucrările nu vor mai fi plătiţi. Situaţia nu are loc doar la nivelul Iaşului, ci în întreaga ţară, deoarece în 21 de maternităţi din România au început lucrări de reabilitate finanţate printr-un proiect al Băncii Mondiale. Medicii nu sunt îngrijoraţi doar de lipsa locurilor din spital, care va face ca toate cazurile din Moldova sau din alte judeţe să fie refuzate, ci şi de riscul sporit de infecţie, având în vedere că jumătate din spital nu este sterilizat şi este plin de praf şi materiale de construcţii. „Nu se poate ca lucrările să nu fie finalizate. Sunt foarte mulţi microbi, am transformat o sală de naşteri într-una în care se fac acum operaţii de cezariană, din cauza faptului că nu funcţionăm decât la jumătate din capacitate şi nu erau locuri, iar din acest motiv riscul de infecţii este mare”, a declarat prof.dr. Maria Stamatin, directorul medical al Maternităţii „Cuza Vodă”. Aceasta a afirmat că nu există cazuri de infecţii spitaliceşti apărute din cauza lucrărilor, dar s-au luat măsuri de protecţie suplimentare pentru ca acest lucru să nu se întâmple.
Singura speranţă pentru ca spitalul să poată funcţiona la capacitate maximă este ca atât instituţiile de la nivel local, cât şi cele de la nivel central să înţeleagă gravitatea problemei şi să ofere sprijin. „Din venituri proprii este imposibil să finalizăm lucrările, iar Consiliul Judeţean Iaşi, insituţia în subordinea căreia se află maternitatea, a invesitit deja sume mari în diferite reparaţii şi proiecte”, a declarat prof.dr. Mircea Onofriescu, managerul Maternităţii „Cuza Vodă”. Acesta cere ajutorul Ministerului Finanţelor, Ministerului Sănătăţii şi autorităţilor locale, pentru a se găsi bani. De asemenea, până se va debloca finanţarea, singura şansă pentru ca lucrările să nu se sisteze este ca firma constructoare să lucreze gratuit, deşi firmele nu au mai fost plătite de trei luni. „Eu sper şi cred că vom fi ajutaţi. Pe lângă faptul că maternitatea aceasta are cel mai mare număr de naşteri din ţară, aici lucrările s-au făcut în proporţie de 75%, spre deosebire de restul spitalelor din România, unde reabilitarea abia a început”, a adăugat prof.dr. Onofriescu.  Lucrările la „Cuza Vodă”, maternitate care nu a mai fost renovată de patru decenii, au început în urmă cu doi ani, iar până anul trecut ar fi trebuit să ajungă la standardele europene. Acum nu se ştie cât timp va mai rămâne deschis şantierul din cauza căruia activitatea medicală nu se poate desfăşura corect, dar managerul speră că până la finele anului acesta vor reuşi să termine jumătatea începută.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.