spot_img
spot_img
4.8 C
Vaslui
23-ian.-2025

Ecuatie sovieticã: Prime TV egal 2 Plus minus TVR 1Va alunga isteria românofobã „Pro Vest” de la Prime?

- Advertisement -

Cã mass-media din R. Moldova îsi desfãsoarã activitatea pe nisipuri miscãtoare si cã este vulnerabilã la mofturile unor potentati ai zilei nu mai este un secret pentru nimeni.

Cã interesele legate de mentinerea acestui stat în zona dezinformãrii si a manipulãrii, pentru a fi mai usor de subordonat de cei care fac jocurile geopolitice, este, din nou, evident pentru cine urmãreste evolutia presei de la Chisinãu. Mai nou, pânã si informatiile sau dezbaterile privind tema integrãrii europene, subiect de maximã actualitate pentru populatia tãrii, cad victime unei campanii de exterminare din grilele de programe ale unor televiziuni. Teama de adevãrurile incomode declanseazã reactii dintre cele mai vehemente si mai radicale ale celor care îsi propun stagnarea R. Moldova si pãstrarea ei la periferia lumii civilizate.

Emisiunea „Pro Vest” promovatã de Prime TV se anunta ca una promitãtoare pe segmentul atât de popular al dezbaterilor politice. Moderatorul, Cristian Tabãrã, fost realizator de emisiuni la Pro TV Bucuresti si acum la TVR, este unul dintre cei mai reputati profesionisti media din România. Faptul cã acesta a acceptat oferta unei televiziuni de la Chisinãu, dupã o experientã similarã la un alt post tv din R. Moldova, a fãcut ca emisiunea sã fie una asteptatã de public. Asteptare care a si fost rãsplãtitã, odatã cu debutul emisiunii, pe 24 martie, atunci când jurnalistul român i-a avut ca invitati în studio pe doi experti în materie de vector european, directorul Institutului de Politicã Externã al Academiei Române, prof. Dan Dungaciu, si politologul Corneliu Ciurea.

Isterie rusofilã

Reactiile celor care fac alergie la ipoteza unui viitor civilizat al RM nu au întârziat. La numai câteva ore de la închiderea primei editii a emisiunii, tonul tonomatelor de presã a fost dat de site-ul filo-comunist omg.md, care a anuntat isterizat cã avem de-a face cu o emisiune… antiruseascã. Argumentele par desprinse din romanele lui Kafka: „jurnalist român”, „invitati unionisti” si „vectorul PRO EST” în loc de „vectorul PRO VEST”…
În ciuda acestor motive ridicole, presiunea exercitatã asupra postului a avut efect si a determinat Prime TV sã cedeze insistentelor contestatarilor, care au mers pânã la amenintãri cu plângeri la Moscova, pentru a bloca retransmiterea postului public rusesc de cãtre televiziunea din Chisinãu, stiut fiind faptul cã Prime detine aceste drepturi. În fata acestei isterii, cea de-a doua editie a emisiunii, desi înregistratã si pregãtitã de difuzare pentru ziua de duminicã, 31 martie, a fost suspendatã.

Înregistratã si pusã la conservat

Potrivit declaratiilor lui Cristian Tabãrã, moderatorul emisiunii, motivele acestei suspendãri sunt încã necunoscute pentru el. Teleastul român ne-a indicat numele directorului de programe, Sergiu Latis, ca fiind cel în mãsurã sã ne dea informatiile privind decizia respectivã. Acesta nu a rãspuns ieri niciunui apel din partea noastrã. Totusi, potrivit unor surse din interiorul televiziunii, care doresc sã îsi pãstreze anonimatul, conducerea analizeazã posibilitatea mutãrii emisiunii pe un post secundar al trustului, cu audientã mult mai micã, este vorba de 2 Plus. Acesta este de altfel si canalul care detine drepturile de redifuzare a postului public de televiziune din România, TVR 1. La rândul lui, 2 Plus a stârnit o multime de nemultumiri în rândul populatiei din R. Moldova, dupã ce, în repetate rânduri, a evitat transmisiunile de reportaje, filme documentare, mãrturii, cu referire directã la basarabeni si istoria acestor locuri.

De aici si insistenta cu care societatea civilã din R. Moldova cere autoritãtilor române înfiintarea unui studio local al TVR 1 la Chisinãu, care sã retransmitã integral si netrunchiat emisiunile canalului de stat românesc. Promisiuni privind rezolvarea acestei probleme existã, însã, din nefericire, ele rãmân în acest stadiu de cîtiva ani.

TVR 1 a pierdut dreptul de a retransmite programele sale în R. Moldova în septembrie 2007, atunci când guvernarea comunistã, prin intermediul CCA, a reziliat unilateral întelegerea cu televiziunea publicã din România. În urma unei actiuni la CEDO, TVR 1 s-a întors în eter în stânga Prutului dupã trei ani, prin intermediul canalului 2 Plus, cel care a primit drepturile de retransmitere a doar 65% din programe, procent care nu se respectã, iar selectia programelor se face pe criterii cel putin stranii. Înainte de a primi drepturile pentru programele TVR, postul 2 Plus se fãcuse remarcat prin distribuirea de filme piratate, dublate în limba rusã si reluarea unor emisiuni ale unei televiziuni comerciale din România.

timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.