spot_img
17.2 C
Vaslui
22-sept.-2024
spot_img

Sergiu Marian, aproape puscãrias

- Advertisement -

Veste-bombã în administratia judetului, în cursul zilei de ieri. Conducerea Serviciului Teritorial Iasi a Departamentului National Anticoruptie (DNA) l-a trimis în judecatã pe fostul subprefect de Vaslui, Sergiu Marian, pentru instigare la abuz în serviciu si instigare la fals. Alãturi de Marian, vor rãspunde în fata justitiei si functionara Gabriela Luca, din Prefecturã, dar si fostul director al ADS Vaslui, Mihai Hudum. Cei trei au fost trimisi în judecatã în afacerea celor 44 de hectare de la Statiunea de Pajisti, desi, la un moment dat, se pãrea cã dosarul a fost îngropat definitiv.

Procurorii DNA Iasi nu s-au lãsat intimidati de numele celor cercetati si au decis trimiterea în judecatã a celor trei personaje implicate în afacerea celor 44 de hectare. La începutul anului, în administratia publicã judeteanã circula zvonul cã Sergiu Marian a primit neînceperea urmãririi penale (NUP). Zvonurile au fost clarificate, ieri, de seful DNA Iasi, care a anuntat cã Marian and comp. vor ajunge în fata instantelor de judecatã. “Dl. Sergiu Marian a fost trimis în judecatã pentru mai multe infractiuni, printre care instigare la abuz în serviciu si instigare la fals. Alãturi de el. au mai fost trimisi la instantã si doi functionari (Gabriela Luca si Mihai Hudum, n.r.)”, a spus procurorul-sef al DNA Iasi, Luminita Merisescu. Procurorii anticoruptie l-au cercetat pe fostul subprefect Marian, începând cu primãvara anului trecut, pentru modificarea unei hotãrâri de fond funciar prin care unui cetãtean român cu domiciliul în Statele Unite urmau sã-i fie retrocedatã o suprafatã de 44 hectare teren în intravilanul Vasluiului, în zona Statiunii de Pajisti Vaslui. Initial, Sergiu Marian a fost acuzat de instigare la fals si uz de fals. Scandalul a pornit din momentul în care s-a aflat cã un teren de 44 de hectare, situat la intrarea în Vaslui, în Moara Grecilor, urma sã ajungã la un mostenitor româno-american, în urma unor manevre de culise. O hotãrâre a Comisiei Judetene de Aplicare a Legilor Fondului Funciar, nr. 242 din 7 iunie 2007, a fost tinta unor interese de grup, prin care un cetãtean pe nume Corneliu Sãvescu, cu domiciliul în Pennsylvania, SUA, urma sã fie pus în posesie pe terenul Statiunii de Cercetare a Pajistilor Vaslui. Hotãrârea, semnatã pe timpul fostului prefect Zaharia, a dispãrut subit din Prefecturã. A apãrut la semnat, cu alte date si alte locatii, în primele zile de mandat ale prefectului Ciprian Iftimoaei. Fãrã sã stie ce semneazã, Iftimoaei a girat o nouã hotãrâre a Comisiei Judetene, cu acelasi numãr si aceeasi datã de emitere, ca si în primul caz. Interesant este cã originalele primei hotãrâri au dispãrut, atât de la Institutia Prefectului, cât si la primãriile Vaslui si Miclesti. Cazul a ajuns în atentia ofiterilor de la Directia Generalã Anticoruptie, Serviciul Teritorial Iasi, ca si la procurorii DNA, care au deschis dosarul 46/P/2008.

În ciuda dovezilor, Sergiu Marian a negat totul

Documentele gãsite ulterior de oamenii legii arãtau cã Sergiu Marian ar fi fost în cârdãsie cu anumite personaje, pentru vânzarea acelei suprafete de 44 de hectare. “Din informatiile pe care le avem, pe piata liberã, pretul unui hectar de teren arabil pe raza comunei Miclesti este de aproximativ 800 de euro, pe când cel aflat în administrarea statiunii este de aproximativ 300.000 de euro pe hectar, fiind amplasat în imediata vecinãtate a intravilanului municipiului si putând fi destinat constructiei de locuinte. Falsul a fost comis de cãtre Luca Gabriela sub presiunea exercitatã de subprefectul Sergiu Marian. Din informatiile existente, între Sergiu Marian sau o persoanã din anturajul acestuia si Sãvescu Cãlin Corneliu (persoana care a solicitat restituirea titlului de proprietate pe 44 ha pe raza comunei Miclesti, n.r.), prin intermediul avocatului Filip Petricã, s-ar fi încheiat un antecontract de vânzare cumpãrare pentru terenul în cauzã la pretul de circa un miliard de lei vechi, adicã 2.000 lei noi pe hectar”, se aratã în actul semnat de procurorii anticoruptie ieseni, la începerea cercetãrilor. Desi a negat în permanentã, Marian a avut un rol foarte mare în mãsluirea documentelor din Prefecturã. “Cu mâna pe inimã, vã declar cã nu am avut nicio treabã si nu sunt implicat în acest scandal. Nu pot sã-mi imaginez ce-a fost în mintea d-nei Luca, de a fãcut cea de-a doua hotãrâre, cu acelasi numãr si aceeasi datã. ADS trebuia sã-i dea teren, iar, din câte cred eu, dl. Hudum i-a spus sã-i dea teren de la Pajisti. Aici e greseala dnei Luca. Cât priveste alte discutii, cã eu i-as fi spus sã schimbe hotãrârea sau s-o rupã pe prima, totul e minciunã. Nu puteam sã-i spun sã rupã prima hotãrâre, care era perfect legalã”, a spus Sergiu Marian, în primele momente dupã declansarea anchetei.

Ciprian Iftimoaei, surprins de trimiterea în judecatã a fostului sãu subordonat

Asearã, am încercat sã aflãm si care este punctul de vedere al personajului principal din acest scandal. Fostul subprefect nu a rãspuns la mobil. În schimb, prefectul Ciprian Iftimoaei, a rãmas uimit de decizia DNA. “Mã surprinde, nu am stiut nimic. Nu am ce sã comentez, a fost decizia procurorilor DNA, pe baza probelor pe care le au. Probabil, fiind vorba si de un functionar al Prefecturii, voi fi informat oficial despre acest subiect”, a spus Iftimoaei. La începutul acestui an, Sergiu Marian a fost ridicat de acasã de politisti si dus la audieri, la DNA Iasi, însã acest nu a vrut sã recunoascã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.