spot_img
spot_img
0.4 C
Vaslui
16-ian.-2025

O toxină scade vânzările de lapte la Iaşi cu 50%

- Advertisement -

Scandalul laptelului infestat cu aflatoxină îi afectează dur pe producătorii din judeţ. Vânzările acestora s-au prăbuşit, scăzând până la 50%. Unii dintre ei cred că laptele se va ieftini. Alţii nu ştiu dacă mai ajung cu vacile până va da iarba colţul.

În ultima perioadă, reprezentanţii Direcţiilor Sanitar Veterinare din România au demarat o campanie agresivă de verificare a laptelui care iese din ferme pentru a se asigura că pe mesele românilor nu va ajunge lapte cotaminat cu aflatoxină, o substanţă cancerigenă

Procesatorii au început să sune producătorii
În judeţ există în total 23 de exploataţii agricole din sectorul animalier de demensiuni mari şi mijlocii. Asta arată datele pe care ni le-au transmis reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR). Dintre acestea, doar opt se ocupă de creşterea bovinelor. Reporterii de la « Ziarul de Iaşi » au contactat reprezentanţii mai multor ferme din judeţ pentru a vedea cum reacţionează aceştia la scandalul aflatoxinei, iar majoritatea s-au arătat nemulţumiţi de tot ce se întâmplă. De exemplu, ferma din Vlădeni ce aparţine Panifcom este locul în care în fiecare zi de mulge lapte de la aproximativ 700 de vaci. Oficialii firmei spun însă că procesatorul l-a informat deja despre scăderile vânzărilor. „Chiar zilele trecute m-a sunat procesatorul şi mi-a zis că vânzările au scăzut cu 50%, cel mai probabil din cauza suspiciunilor legate de aflatoxină. Până acum am livrat lapte în fiecare zi de la cele 700 de vaci şi nu ni s-a întâmplat ca procesatorul să-l refuze, tocmai pentru că toate testele au arătat că laptele este conform. Am făcut teste şi pe furaje şi pe silozuri, aşa cum facem în fiecare an şi toate rezultatele au fost bune”, a declarat Liviu Bălănici, reprezentant Panifcom. Acesta a continuat, însă, precizând că se aşteaptă la scăderi de preţuri în ceea ce priveşte litrul de lapte. „Nu ştiu ce o să se întâmple în privinţa preţului, pentru că e posibil să scadă, dar o să vedem. Toate vacile pe care le avem sunt din rasa Holstein, iar laptele nostru este de o calitate extraordinară”, a mai spus Bălănici.
“Îşi dau cu părerea despre lapte”
Nici reprezentanţii fermei administrate de societatea SA Moldova Ţigănaşi nu sunt deloc mulţumiţi de ceea ce se întâmplă. „Probabil că cineva doreşte să reducă preţul laptelui. Noi nu am avut niciodată probleme cu produsele noastre şi chiar avem un lapte de calitate. Am făcut testele care se impun şi totul a fost în regulă”, a spus Aurel Placinschi, inginer din cadrul SA Moldova Ţigănaşi. El ne-a mai spus că alarma aflatoxinei este una neîntemeiată şi că de fapt în media îşi dau cu părerea oameni neavizaţi. „Văd tot felul de oameni care apar la televizor şi îşi dau cu părerea despre lapte, despre furaje, când ei de fapt habar nu au ce zic. Eu dacă nu sunt informat în legătură cu un subiect, nu vorbesc. Noi abia puteam plăti toate cheltuielile până acum, iar profitul şi-aşa era destul de mic. Acum, din cauza acestor oameni vânzările au scăzut şi mai mult”, a mai spus Placinschi. Acesta nu s-a oprit însă aici, arătând că o fabrică nu poate avea un singur produs afectat. „Produsele lactate se fabrică din acelaşi lapte, aşa că nu se poate ca doar un anume produs să aibă probleme. Aşa pot să spun şi eu că aerul conţine microbi, dar asta nu înseamnă că ne îmbolnăvim”, a completat Aurel Placinschi, de la ferma din Ţigănaşi în care sunt crescute în jur de 200 de vaci tot din rasa Holstein.
Un scandal orchestrat?
O altă persoană nemulţumită din judeţ este Dumitru Pantazi (n.r.-primarul Paşcaniului), tatăl lui Bogdan Pantazi, cel care deţine AgroComplexul Lunca Paşcani. „Din discuţiile pe care le-am avut cu fiul meu am constatat că există scăderi ale vânzărilor, acesta fiind un aspect nedorit de toată lumea. Acest lucru a fost cu siguranţă influenţat şi reprezentanţii Direcţiilor Sanitar Veterinare din ţară care au ieşit în media şi au alertat oamenii degeaba, dar şi din cauza reprezentanţilor Ministerului Agriculturii. Un alt motiv ar putea fi însă acela că ne aflăm în perioada postului şi de obicei în această perioadă avem parte de scăderi în privinţa vânzării laptelui”, a spus Dumiru Pantazi. El a continuat, precizând că din informaţiile pe care le deţine, toate testele care au fost făcute atât pe laptele de la AgroComplexul Lunca Paşcani, cât şi pe furaje au ieşit conforme. „Avem un lapte salubru. Şi-aşa preţul laptelui este unul mic faţă de cât ar trebui să fie. Un litru de lapte se vinde la noi cu 1,4 lei, când de fapt ar trebui să urce până la 1,7-1,8 lei”, a mai spus Dumitru Pantazi. De partea fermierilor este şi Nicolaie Ivanciu, inspector în cadrul biroului de protecţie şi bunăstare a animalelor de la DSV Iaşi. „Totul este doar o înscenare, pentru că România a început să fie un jucător important pe piaţa exporturilor şi nu se urmăreşte decât discreditarea fermierilor. Există ferme în judeţ la noi care au condiţii atât de bune, încât depăşesc bine condiţiile europene”, ne-a spus Ivanciu. Între timp au sosit şi concluziile finale legate de probele prelevate de reprezentanţii Autorităţii Sanitar-Veterinare la nivel naţional. Acestea au arătat că 5% dintre cele 1335 de probe testate conţineau aflatoxină peste limita de 0,05PPT-nivelul admis. Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii a precizat ieri că toate produsele lactate ce sunt în prezent pe rafturile magazinelor sunt bune pentru consum şi că toate cantităţile suspecte au fost retrase înainte să apară orice pericol. Aşadar, ieşenii pot într-adevăr să bea lapte liniştiţi.
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.