spot_img
spot_img
4.4 C
Vaslui
21-dec.-2024

Carnetul de note electronic ajunge mai repede la părinţi

- Advertisement -

Şcolarii îşi primesc notele şi pe computer, în paralel cu documentele clasice, iar părinţii primesc zilnic, pe telefoanele mobile, SMS-uri cu rezultatele copiilor.

Se întâmplă la Iaşi. Treiul poate deveni lesne nouă. O ştiu toţi foştii elevi care, cel puţin o dată în viaţă, în drumul de la şcoală spre casă, şi-au scos din ghiozdan micul catastif numit carnet de note şi au modificat o notă ruşinoasă care le-ar fi adus o pedeapsă straşnică.

Pentru 5.000 de elevi din Iaşi, această „şmecherie” a devenit însă imposibilă. Asta pentru că, pe lângă carnetul de note clasic, din hârtie, elevii îşi primesc răsplata pentru munca depusă la ore şi pe computer, într-un soft educaţional.

Aceştia nu le mai pot ascunde ruşinea unei note mici părinţilor, care, la rândul lor, primesc, zilnic, pe telefoanele mobile, mesaje cu rezultatele odraslelor la în văţătură.

De la frică la plăcere

În plus, elevii pot afla care sunt şansele să fie scoşi la tablă la o anumită disciplină, pentru că sistemul calculează această probabilitate în funcţie de numărul notelor şi al absenţelor la materia respectivă. „Unii colegi sunt speriaţi că părinţii ştiu tot ce se întâmplă. Până la urmă, au mai cedat, şi toţi elevii au acum Adservio”, spune Georgiana, elevă la Liceul „Vasile Alecsandri”, unitatea de învăţământ în care sistemul a funcţionat ca „pilot”. „M-am speriat foarte tare, mă simţeam ca la închisoare, deoarece mi se părea că mă ţine prea din scurt”, îşi aminteşte şi Paula prima ei reacţie atunci când a auzit de sistem.

Între timp, lucrurile s-au schimbat, mai ales că, pentru a-şi face orele mai atractive, profesorii pot rula pe computere prezentări Power Point, tabele şi filmuleţe. „Putem aduce la ore secvenţe audio-video, putem folosi materiale în prezentări «Powerpoint» şi toate acestea conduc la o creştere a gradului de atractivitate a învăţării şi la interac tivizarea orei, elevii fiind mai captivaţi şi mai implicaţi”, explică Petru Apachiţei, profesor la colegiul ieşean.

Iar, dacă cei din conducerea şcolii au ceva de transmis părinţilor, o pot face foarte uşor în reţea, prin acest program virtual. Pe părinţi, acest serviciu îi costă 7,5 lei pe lună, sumă din care şcoala primeşte un anumit procent, cu condiţia să investească banii în dotarea cu aparatura necesară lecţiilor interactive. Curând, sistemul Adservio va fi adoptat şi de şcoli din Cluj.

Până atunci, funcţionează în alte patru licee din Iaşi: Colegiul „Emil Racoviţă”, Colegiul Naţional, Colegiul „Garabet Ibrăileanu” şi Colegiul „Richard Wurmbrand”.

Reprezentanţii firmei care l-a implementat susţin însă că nu se opresc aici: cu ajutorul Ministerului Educaţiei, speră să extindă catalogul şcolar informatizat la nivelul întregii ţări.

PROIECT DE SUCCES

Notele „virtuale” prind teren

Catalogul electronic nu este o idee nouă pentru învăţământul românesc. Există şcoli din toată ţara care implementează acest proiect prin intermediul altor platforme (precum www.parinte-profesor.ro).

Iniţiativa de la Iaşi însă a fost luată în serios de politicieni, care au propus să o extindă la nivel naţional. „Iaşiul poate deveni un centru-pilot. Se face o analiză la Ministerul Educaţiei, am avut o discuţie cu domnul Funeriu. Proiectul este în analiza Departamentului Informatizare, iar reacţiile de până acum sunt favorabile. Ini ţiativa este extrem de interesantă şi are un impact direct în viaţa şcolii”, a precizat deputatul Marius Spânu în urmă cu câteva luni.

Cei care au implementat proiectul îşi propun chiar să treacă graniţele ţării, pentru început în Republica Moldova, de unde au primit reacţii pozitive. În plus vor să atragă fonduri europene pentru finanţare.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.