spot_img
spot_img
0.4 C
Vaslui
16-ian.-2025

Situatie disperata la „Socola”

- Advertisement -

Spitalul nu mai are bani de medicamente. Bolnavii primesc tratament in functie de ce se gaseste in depozit. „Din pacate, nu exista suficiente medicamente pentru a asigura un tratament corespunzator”, arata directorul spitalului.
Spitalul de Psihiatrie „Socola” se afla printr-o situatie dramatica. Desi se cauta solutii pentru ca viitorul unitatii sa fie mai bun si sa se poata asigura in conditii normale actul medical, lipsa banilor a impins spitalul spre un declin puternic. De cativa ani, „Socola” are probleme financiare mari, dupa ce bugetul acordat de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Iasi s-a micsorat, chiar daca numarul pacientilor s-a dublat. S-au facut memorii peste memorii, insa situatia nu s-a schimbat in niciun fel, ba chiar s-a agravat. Din lipsa de bani, acum unitatea abia mai poate asigura medicatia necesara pacientilor.

Daca in ultimii patru ani spitalul reusea cu greu sa plateasca utilitatile si sa achizitioneze cele necesare, acum unitatea abia mai supravietuieste. Cel mai grav este ca nici macar nu-si mai poate indeplini in totalitate rolul, acela de a trata bolnavii psihic. Medicatia nu se mai administreaza corect pentru ca depozitul este aproape gol, iar psihiatrii abia au ce sa le mai prescrie pacientilor. Practic, bolnavii primesc un cocktail de medicamente, care si cum se mai gasesc in farmacia spitalului, fara a mai exista o continuitate. Abia se poate asigura medicatia obligatorie, iar vitaminele si suplimentele alimentare au fost de mult intrerupte. „Din pacate, nu exista suficiente medicamente pentru a asigura un tratament corespunzator. Spitalul are datorii foarte mari catre furnizorii de medicamente si de materiale sanitare, care dateaza de anul trecut. Suma se ridica la 3,5 milioane lei”, a declarat dr. Lucian Burlea, managerul Spitalului de Psihiatrie. Potrivit acestuia, unitatea medicala a ajuns in aceasta situatie deoarece intreaga suma pe care CJAS o deconteaza lunar, adica 3 milioane de lei, se duce pe cheltuielile de personal, iar pentru restul necesitatilor nu mai ramane niciun ban. „Din anul 2009 si pana in 2012, valoarea sumelor decontate de CJAS Iasi a scazut cu aproape 25%, iar din aceasta cauza a scazut si calitatea actului medical. Desi medicii sunt pregatiti si stiu cum sa-i trateze pe bolnavi, practic nu au cu ce. Cel mai mult de suferit au pacientii, pentru ca nu mai beneficiaza de un tratament adecvat”, a adaugat dr. Burlea.

Daca acum doi ani fondul pentru achizitia de medicamente si materiale sanitare in unitatea medicala era de 250.000 lei, anul trecut nu a depasit 95.000 lei.

„Medicilor psihiatri le sunt limitate optiunile”

Medicii recunosc ca sunt nevoiti sa se gandeasca de doua ori inainte sa indice un anumit medicament, deoarece este foarte posibil ca peste cateva zile sa nu-l mai poata administra. Cele mai mari probleme sunt la medicamentele pentru bolile grave, precum schizofrenia sau psihozele, deoarece sunt mai scumpe decat restul si, implicit, mai greu de procurat, in conditiile in care spitalul nu poate asigura plata furnizorilor. „Exista o lipsa a continuitatii la bolnavi. Medicilor psihiatri le sunt limitate optiunile din cauza lipsei medicatiei. Daca un pacient are nevoie de un anumit tratament scump pentru a exista certitudinea unei vindecari, noi nu il putem prescrie, pentru ca nu exista in farmacia spitalului. Din aceasta cauza, suntem nevoiti sa dam doar ceea ce avem in depozit, desi, poate, nu este exact tratamentul de care bolnavul are nevoie”, a declarat medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi, purtator de cuvant al Spitalului „Socola”. Potrivit acestuia, se intampla ca un pacient sa primeasca anumite medicamente timp de cateva zile, dupa care sa i se administreze altceva, pentru ca cel cu care a inceput recuperarea s-a consumat. „S-a intamplat sa ne trezim ca am ramas fara un anumit medicament si ca trebuie sa cautam altul, care sa contina aceeasi substanta activa. Atunci cand alegem medicatia pentru un bolnav, trebuie sa fim la curent cu ceea ce se gaseste in numar mare in depozit, pentru a fi siguri ca nu se intrerupe pe perioada spitalizarii”, a mentionat dr. Alexinschi.

Se pierd bani cu bolnavii care nu au acte

Medicii sustin ca, pentru bolile grave, in farmacia spitalului nu exista generice, iar daca medicamentul pe care-l au se termina, sunt nevoiti sa schimbe complet medicatia, pentru ca nu au cum sa faca rost de un medicament cu aceeasi substanta activa. „Acest amalgam de medicamente afecteaza bolnavii si se prelungeste intervalul in care ei ar trebui sa se vindece. Situatia este grava atat pentru bolnavi, cat si pentru psihiatri, deoarece nu ne putem desfasura acitivtatea medicala normal”, a adaugat purtatorul de cuvant al Spitalului de Psihiatrie.

Pe langa lipsa medicamentelor, unitatea medicala are probleme si cu hrana pacientilor, care abia ajunge pentru toti. Spitalul functioneaza la capacitate maxima, toate cele 870 de paturi fiind ocupate. Pe langa bugetul mic alocat de CJAS, unitatea pierde lunar 70.000 lei pentru 21 de bolnavi cronici care nu au acte. „Sunt 3 pacienti la Barnova si 18 la Sipote care nu au identitate, nu au certificat de nastere sau buletin. Din aceasta cauza, ei nu pot fi introdusi in programul national pe probleme de sanatate mintala si, astfel, nu primim niciun ban”, a declarat dr. Lucian Burlea.

Potrivit acestuia, s-au facut dosarele pentru intocmirea actelor de identitate, care au ajuns la judecatoriile din Harlau si Iasi, iar demersurile vor incepe dupa finalizarea expertizei Institutului de Medicina Legala. Conducerea spitalului sustine ca exista cateva solutii pentru ca unitatea sa nu intre in incapacitate de functionare, dar care nu pot fi aplicate imediat. „O solutie este modificarea tarifului pe caz rezolvat, precum si incadrarea spitalului in cea de-a doua categorie, fata de a treia, asa cum este acum”, a declarat managerul Spitalului „Socola”. Conducerea spera, de asemenea, ca odata cu reinnoirea contractului-cadru, in luna aprilie, si sumele pe care le va deconta CJAS vor fi mai mari.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.