spot_img
11.3 C
Vaslui
01-nov.-2024
spot_img

Pierduti in UE: Balta Rosie – satul uitat de lume

- Advertisement -

Locuiesc la cativa kilometri de orasul Flamanzi dar sunt aproape izolati de lume. Nu au energie electrica, drumul este intr-o stare jalnica, iar iarna se poate ajunge doar cu sania. Cu toate acestea, merg zilnic cate o ora pe jos pana la scoala. Din cauza acestor conditii, dupa opt clase, mai toti renunta la scoala. Este povestea a 12 copii din catunul Balta Rosie.

Se trezesc la ora 6.00 dimineata pentru a putea ajunge la timp la scoala. Isi pregatesc cartile si caietele, dupa care merg la iesirea din sat pentru a se intalni cu ceilalti colegi. Se asteapta unul pe altul deoarece le este frica sa mearga singuri pana in satul Prisacani. Sunt patru kilometri pe care micutii ii parcurg uneori in mai mult de o ora.
„Este foarte greu. Mai ales iarna. Ne trezim la ora 6.00 dimineata si mergem aproape o ora pana la scoala. Este frig. Uneori ne este frica pentru ca sunt animale salbatice”, ne-a spus unul dintre copii.
„Este greu pentru ca inca nu este topita zapada. Cand se dezgheata ne udam pana la scoala dar mergem in fiecare zi. Doar o singura data am lipsit iarna asta de la scoala”, a spus alt copil.
Parintii copiilor spun ca uneori ii mai transporta cu sania sau cu caruta pe copii dar de cele mai multe ori acestia merg pe jos la scoala, fie ca afara sunt minus 20 de grade sau plus 30.
„Se trezesc la ora 6.00 dimineata iar cel tarziu la ora 7.00 pleaca la scoala. Acum cand este zapada ajung mai greu. Fac o ora pana la scoala. I-am mai dus cu sania, i-am mai lasat la parintii mei. Iarna suntem izolati. Cand viscoleste, nu poate ajunge nicio masina. Este periculos pentru copii”, ne-a spus Vasile Cosereanu.
Mama unui copil spune ca drumul pana la scoala este foarte periculos. Nu de putine ori au aparut in zona porci mistreti sau alte animale salbatice. Din acest motiv, copiii merg in grup la scoala.
„Avem 12 copii la scoala si mai sunt trei-patru care vor intra anul acesta in clasa pregatitoare. Mai sunt cei de la gradinita dar nu prea se poate ajunge. E departe. Nu poate merge un copil de 3-4 ani pe jos pana la Prisacani. Sunt patru kilometri pana la scoala. Se temeau sa se duca la scoala pentru ca sunt porci mistreti, vulpi. Ei merg in grup. Cand este foarte rau, mai mergem cu caruta dupa copii. Cand era viscol, nici nu puteai sa iesi din casa. Este foarte greu”, ne-a spus Georgeta Cosereanu
O alta mare problema o reprezinta faptul ca in Balta Rosie nu exista energie electrica. Cum vin de la scoala, copiii isi fac imediat temele. In caz contrar sunt nevoiti sa invete la lumina unei lampi cu petrol. Unii locuitori au gasit solutii. Si-au cumparat baterii de masina pe care le incarca saptamanal in satul Prisacani.
„Este foarte greu pentru ca nu avem nici curent electric. Am o baterie de masina pe care o incarc la un alternator si o aduc acasa. Se mai uita fetele seara la desene animate. Ma tine o saptamana, poate doua. Este si pentru incarcat telefonul”, a mai spus Vasile Cosereanu.
Cu toate acestea, majoritatea copiilor din satul Balta Rosie au note bune la scoala. Dascalii spun ca acestia fac eforturi sa tina pasul cu ceilalti elevi care beneficiaza de conditii mult mai bune.
„Copii invata bine. Ei frecventeaza cursurile aproape la fel ca si ceilalti din satul Prisacani. Ei se simt mai liberi si mai bine la scoala. Din 1990 nu avem niciun copil nescolarizat. Avem o colaborare buna cu parintii si elevii chiar vin cu drag la scoala. Sunt copii premianti la sfarsitul anului scolar. Datorita mediului din care provin, le vine mai greu sa se adapteze dar sunt copii ambitiosi si reusesc sa invete. Ei fac aproape o ora pana la scoala. Un microbuz ar fi foarte util si ar fi o sansa pentru viitorul acestor copii”, ne-a spus invatatorul Gheorghe Sadagurschi.
Daca pana in clasa a VIII-a toti elevii din Balta Rosie frecventeaza cursurile, ulterior multi dintre acestia abandoneaza scoala din cauza situatiei financiare. „Majoritatea se inscriu la liceu, dar abandoneaza. Probabil este si distanta prea mare din Balta Rosie si pana in Flamanzi”, a mai precizat Gheorghe Sadagurschi.

Demersuri pentru un microbuz scolar
Problema este cunoscuta la nivelul primariei Flamanzi dar rezolvarea tine de Ministerul Educatiei si Inspectoratul Scolar Judetean. Dan Oloeriu, primarul orasului Flamanzi spune ca a solicitat Inspectoratului Scolar Judetean un microbuz pentru a transporta elevii din Balta Rosie si din celelalte catune.
„In septembrie 2012 am facut o solicitare catre Inspectoratul Scolar Judetean prin care am cerut un al doilea microbuz. Datorita numarului mare de copii, microbuzul pe care il avem nu face fata. La liceul din Flamanzi avem 1.500 de copii. Microbuzul pleaca la ora 6.30 dimineata si isi incheie activitatea la ora 21.30. Am solicitat un al doilea microbuz pentru a acoperi toate zonele. O problema majora avem la Balta Rosie. Sunt 27 de gospodarii dintre care 15 locuite. Sunt 12 copii care merg la scoala Prisacani. Cei de la Inspectoratul Scolar ne-au transmis ca suntem in evidenta dumnealor. Am reluat demersurile, am discutat cu parlamentarii si incercam sa mobilizam autoritatile centrale”, a spus Dan Oloeriu, primarul orasului Flamanzi.
Cat priveste alimentarea catunului Balta Rosie cu energie electrica, deocamdata sunt doar promisiuni. Primaria orasului Flamanzi a facut demersurile necesare, ba chiar a intocmit un proiect dar banii nu au mai venit.
„Am avut un proiect transfrontalier dar, din pacate, a fost refuzat la finantare. Vom incerca un parteneriat cu cei de la E.ON pentru a gasi finantarea necesara rezolvarii problemei in zona”, a mai spus primarul orasului Flamanzi.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.