spot_img
spot_img
4.7 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

La Stefan cel Mare, proiecte de 8 milioane de euro!

- Advertisement -

SATISFACTIE Bugetul primãriilor comunale a stârnit multe discutii între primarii din mediul rural. Cu sigurantã, cele mai multe priviri, în ultimele zile, s-au îndreptat spre Stefan cel Mare, comunã care a fost prinsã initial cu un buget de 5,9 miliarde lei vechi, din alocarea fãcutã de Consiliul Judetean, dupã care i s-au mai luat câteva sute de milioane pentru a fi date la alte comune. „Eu zic cã nu trebuie nimeni sã ne invidieze. Sã punã toti si sã facã proiecte, dupã care vor vedea cã este nevoie de cofinantãri. Sã termine cu bârfa si sã treacã la treabã cei care se uitã spre Stefan cel Mare. Noi avem proiecte de peste 340 de miliarde de lei vechi în derulare, plus altele care vor urma în acest an”, spune primarul comunei, Mihai Moraru, explicând de ce a primit printre cele mai mari sume din judet, la nivel de primãrii rurale.

La analiza fãcutã înainte de împãrtirea sumelor de echilibrare de la Consiliul Judetean, comuna Stefan cel Mare a prezentat o serie de proiecte de dezvoltare, cu finantare europeanã, în valoare de peste 340 miliarde lei vechi. Este comuna cu cele mai multe proiecte în derulare din judet, care necesitã o cofinantare pe mãsurã: peste 13 miliarde lei vechi. „Având în vedere proiectele pe care le-am prezentat, cred cã suma pe care am primit-o de la Consiliul Judetean este destul de micã. Numai pentru lucrarea de alimentare cu apã si canalizare a satului Mãrãseni, lucrare finantatã din Fondul de Mediu, avem de achitat o cofinantare de peste 6 miliarde, în conditiile în care lucrarea este de 91 miliarde. Cel mai probabil, vom apela la un împrumut pentru a achita partea de cofinantare la acest proiect, dat fiind cã nu reusim sã achitãm partea noastrã de cofinantare pe acest proiect. Mai avem proiectul de asfaltare pe Mãsura 322, între Bârzesti si Muntenesti, în valoare de 17 miliarde, extindere de apã în satul Cãntãlãresti, asfaltarea drumului de acces cãtre satul Cãlugãreni, asfaltarea DC 110 Bârzesti Deal, cofinantarea lucrãrilor la baza sportivã, dar si asigurarea utilitãtilor la cele douã scoli în lucru, finantate de Banca Mondialã. Sperãm cã vom finaliza lucrãrile în acest an”, explicã primarul comunei Stefan cel Mare, Mihai Moraru. Primarul nu se opreste aici. Pregãteste un studiu de fezabilitate pentru constructia unui cãmin cultural în satul Mãrãseni, unul dintre satele importante din localitate, care nu are cãmin cultural. Comuna a reusit o cifrã record anul trecut, încasãri de 98% la impozite si taxe locale, ceea ce-i dã sperante cã sumele care vor veni de la Finante vor fi importante.

Comuna Stefan cel Mare se înfrãteste cu o comunã din Ucraina

Zilele trecute, primarul Moraru a fãcut un prim pas pentru colaborarea transfrontalierã, fãcând o deplasare într-un raion din Ucraina. Comuna Stefan cel Mare a semnat un acord de colaborare cu primãria satului Bronitia, raionul Moghilev Podolski, regiunea Vinnita. Este un prim pas pe care primãria îl face în deschiderea spre colaborare cu alte primãrii, mai ales cã UE încurajeazã colaborarea transfrontalierã între diverse primãrii din zona Europei cu cele din Ucraina sau R. Moldova. Din delegatie au mai fãcut parte vicepresedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, dar si primarii de la Hoceni, Vutcani si Albesti, care au semnat acorduri de colaborare cu alte primãrii din acest raion. „Vom putea accesa proiecte cu finantare europeanã, în valoare de pânã la 1 milion de euro. Important este cã am fost primiti cu cãldurã în Ucraina, iar viitorul este bun pentru primãriile din judetul Vaslui”, a mai spus primarul Mihai Moraru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.