spot_img
spot_img
7.1 C
Vaslui
19-ian.-2025

Scrugeri RADIOACTIVE de la şase cuve de stocare de deşeuri nucleare în SUA

- Advertisement -

Scurgeri au fost detectate la cel puţin şase rezervoare subterane de stocare de deşeuri nucleare în statul Washington, ale cărui autorităţi au solicitat statului federal ajutor suplimentar în vederea curăţirii locului.

Guvernatorul acestui stat din nord-vestul Statelor Unite Jay Inslee a declarat că amploarea scurgerilor la instalaţia de depozitare de la Hanford, utilizată în trecut pentru producerea de bombe atomice americane, este „îngrijorătoare”.

„Nu există riscuri imediate sau în viitorul apropiat pentru sănătate în cazul acestor scurgeri pe care tocmai le-am descoperit. Ele se află la (o distanţă de) peste cinci mile (aproximativ opt kilometri) de râul Columbia„, a declarat Inslee, după o întâlnire cu secretarul american al Energiei Steven Chu vineri, la Washington.

„Cu toate acestea, vestea este îngrijorătoare pentru toţi locuitorii statului”, a adăugat el.

Guvernatorul a notat că Steven Chu l-a informat săptămâna trecută despre scurgeri la o cuvă. Dar Chu a recunoscut că departamentul său nu a analizat în mod corect informaţiile de care dispunea şi care ar fi putut să releve că existau deja scurgeri şi la alte cuve.

„Acest lucru ridică întrebări serioase despre cele 149 de cuve ce conţin noroi şi lichid radioactiv la Hanford”, a adăugat Jay Inslee.

„Eu cred că avem nevoie de noi proceduri pentru golirea cuvelor vechi şi m-am bucurat să aflu că Departamentul Energiei examinează noi posibilităţi de accelerare a procesului”, a adăugat el.

Instalaţia nucleară de la Hanford este situată la aproximativ 300 de kilometri sud-est de Seatle. Iniţial ea a fost utilizată pentru producerea de plutoniu utilizat la fabricarea celor două bombe nucleare lansate asupra Japoniei în 1945, care au pus capăt celui de al Doilea Război Mondial.

Ulterior, producţia nucleară a instalaţiei a crescut în timpul Războiului Rece, însă ultimul reactor a fost închis în 1987. „Producţia de arme nucleare a lăsat deşeuri solide şi lichide care prezintă riscuri pentru mediu pe plan local”, în special pentru râul Columbia, se arată pe site-ul Hanford.

Autorităţile federale şi statul au închheiat un acord în 1989 pentru curăţarea instalaţiei şi a celor 177 de cuve ce fac parte din aceasta.

Grupul francez Areva, asociat în gestionarea instalaţiei începând din 2008, are o evidenţă un pic diferită şi vorbeşte despre 170 de cuve ce conţin aproximativ 200.000 de metri cubi de deşeuri chimice şi radioactive.

Guvernatorul Inslee a cerut autorităţilor federale să acţioneze rapid pentru a se asigura că unele constrângeri bugetare nu pun în discuţie măsurile adoptate pentru curăţarea instalaţiei.

Departamentul Energiei (DoE) a confirmat, la rândul, scurgeri la şase cuve.

„Nu există riscuri imediate la adresa sănătţii publice. Departamentul cooperează cu statul Washington şi alţi parteneri în vederea soluţionării problemelor legate de aceste cuve”, a declarat Lindsey Geisler, o purtătoare de cuvânt a departamentului, fără să precizeze natura exactă a substanţelor care se scurg din cuve.

sursa: mediafax.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.