Dupa ce, saptamana trecuta, Camera Deputatilor a adoptat tacit un proiect de lege care vizeaza introducerea doctoratului cu frecventa redusa, o alta modificare va fi aplicata in organizarea studiilor universitare de doctorat. Astfel, deputatul Mircea Grosaru a propus ca teza de doctorat sa fie sustinuta in termen de patru ani de la terminarea studiilor, cu acordul Senatului universitar si al conducatorului de doctorat.
Decizia a fost motivata de faptul ca tinerii din promotiile 2008 si 2009 au fost afectati de o alta hotarare, adoptata in 2011, care prevedea ca toti conducatorii de doctorate care au implinit varsta de pensionare trebuie sa renunte la coordonarea studentilor. In acest mod, multi tineri au fost nevoiti sa isi schimbe conducatorul sau sa finalizeze teza cu alt profesor, in conditiile in care acesta nu avea aceeasi specializare. „Aceasta modificare ar fi considerata o indreptare de ordin moral a ceea ce studentii – doctoranzi au pierdut datorita neconcordantelor legislative”, se arata in expunerea de motive. Ovidiu – Gabriel Iancu, prorector pentru programe de masterat si studii doctorale la Universitatea „Al. I. Cuza”, subliniaza ca nu era nevoie de aceasta hotarare, intrucat doctoranzii au timp suficient pentru elaborarea tezei. „Vreau sa vad textul final, noi nu am primit unul si nu pot sa comentez obiectiv. Totusi, nu cred ca era nevoie pentru ca, pana la urma, doctoratul este un studiu de excelenta, unde vin cei care au chemare. Nu stiu de ce sa mai dam un an in plus, nu stiu cui ar folosi. Doctoranzii, in mod normal, beneficiaza de posibilitatea unei prelungiri sau a unei intreruperi. Termenul legal a fost in perioada anterioara de cinci ani. Daca mai dam inca trei din momentul finalizarii plus inca un an acum, mi se pare prea mult”, a explicat profesorul.
Nici introducerea doctoratului cu frecventa redusa nu a fost privita cu ochi buni la Iasi. Legea Educatiei Nationale prevedea, pana acum, ca programele de studii universitare de doctorat se pot organiza numai la forma de invatamant cu frecventa, numarul de ore fiind stabilit de catre conducerea scolii doctorale. Mai mult, obligatiile referitoare la frecventa constituiau un criteriu de evaluare a calitatii scolii doctorale, inclusiv in vederea finantarii.