INDIGNARE Mai multi copii din clasele I – IV de la Scoala Gimnazialã Nr. 8 din Bârlad s-au îmbolnãvit dupã un exercitiu de evacuare realizat de Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã (ISU) „Podul Înalt” Vaslui luni, 18 februarie. Pãrintii celor mici spun cã vina apartine cadrelor didactice care i-au tinut aproximativ o jumãtate de orã în frig afarã, doar cu o cãmasã pe ei. Mai mult, acestia îl acuzã pe directorul institutiei, prof. Georgel Bradu, cã si-a vãzut doar de grija lui, iesind îmbrãcat, iar în ceea ce-i priveste pe elevi nu l-a interesat. În replicã, acesta a declarat cã în caz de dezastru nu se mai preocupã nimeni de haine, iar afara copiii nu au stat mai mult de nouã minute. Reprezentantii ISU regretã cele întâmplate, spunând cã vina nu le apartine.
Pãrintii copiilor sunt supãrati foc pe cadrele didactice
Pe parcursul zilei de ieri, pe adresa redactiei, am primit mai multe sesizãri din partea unor pãrinti indignati de faptul cã, în urma unui exercitiu de evacuare organizat de cei de la ISU, mai multi copii au rãcit si nu s-au mai prezentat a doua zi la scoalã. Ei spun cã cei mici au stat în frig (+ 3 grade Celsius), îmbrãcati sumar, aproximativ o jumãtate de orã, în intervalul 11.15 – 11.45. „La Scoala generalã numãrul 8 din Bârlad, jud. Vaslui, copiii din clasele I – IV au fost scosi la urgentã din clase numai în cãmãsute scolare între orele 11.15 si 11.45 (30 minute) si tinuti afarã în curtea scolii la temperaturi de + 3, + 4 grade Celsius, motivându-se un scenariu pompieristic. Concluzia acestei isprãvi a fost îmbolnãvirea mai multor copii. Pãrintii copiilor sunt indignati”, este mesajul pe e-mail a unui pãrinte care nu a dorit sã se semneze. Într-un alt e-mail, un alt pãrinte mai mentioneazã faptul cã „în urma acestei actiuni, mai multi copii s-au îmbolnãvit si astãzi nu au mai venit la scoalã”. Astfel de exercitii de evacuare sunt organizate de ISU la toate institutiile scolare, indiferent de anotimp. Acestea s-au derulat la începutul sãptãmânii si la Scoala Gimnazialã „Iorgu Radu” si la Colegiul National „Gheoghe Rosca Codreanu”, însã niciun pãrinte nu s-a plâns cã cei mici s-au îmbolnãvit. În schimb, la Scoala Nr. 8, reclamatiile îl vizeazã pe directorul institutiei, prof. Georgel Bradu, spunându-se cã în timpul evacuãrii acesta a iesit îmbrãcat afarã, fãrã sã-i pese de copii.
Cadrele didactice spun cã au procedat corect
De partea cealaltã, cadrele didactice de la Scoala Gimnazialã Nr. 8 considerã cã ceea ce s-a întâmplat nu este atât de grav si cã nimeni nu este vinovat. Directorul institutiei, prof. Georgel Bradu, crede cã persoanele care au trimis reclamatiile încearcã sã inventeze un scandal ieftin, fãrã nicio acoperire. Acesta ne-a declarat cã poate proba cu înregistrãrile video cã elevii nu au stat mai mult de nouã minute în curtea scolii. Mai exact, nouã minute doar în cazul celor de la clasa a IV-a, pentru cã s-a respectat o ordine impusã în situatiile de evacuare, iar cei mai mici nu stat în frig decât maxim patru minute, lucru confirmat si de reprezentantii ISU. „Asa este, controlul a fost anuntat înainte, însã, conform protocolului, eu nu am voie sã anunt pe nimeni cã se va efectua un exercitiu. Cei de la ISU doresc sã verifice anumiti timpi de evacuare, lucru care mi se pare firesc. De aceea, când s-a dat alarma, toatã lumea a iesit afarã în grabã, fãrã sã se mai gândeascã la haine. E o situatie normalã, în cazul unui dezastru cred cã hainele groase sunt ultimul lucru la care se gândeste cineva. Cei doi reprezentanti de la ISU nu i-au tinut pe copii afarã mai mult de nouã minute, lucru care se poate verifica de pe înregistrãrile video. Iar nouã minute au stat cei mai mari, pentru cã au intrat înãuntru dupã cum a fost ordinea. Eu am iesit îmbrãcat pentru cã exercitiul m-a prins îmbrãcat. În niciun caz nu aveam voie sã anunt pe cineva, iar cadrele didactice au datoria de a evacua copiii cât mai repede”, a declarat prof. Georgel Bradu, directorul institutiei. Cu acest lucru este de acord si prof. Gabriela Plãcintã, inspector general al ISJ Vaslui: „Aceste exercitii sunt normale, firesti. Ele nu dureazã niciodatã mai mult de zece minute si nu cred cã cineva a avut interes sã tinã copiii în frig. Când sunt exercitii de genul ãsta nu te mai gândesti sã te îmbraci, ci sã iesi afarã cât mai repede. Este exact scenariul în caz de dezastru. În situatia aceasta cred cã s-a procedat corect, iar copiii care au rãcit, dacã s-a întâmplat asta, este posibil sã se fi îmbolnãvit înainte. Nu avem de unde sã stim”.
ISU regretã cele întâmplate
Reprezentantii ISU ne-au confirmat cã aplicatia nu a durat mai mult de zece minute, iar faptul cã mai multi elevi s-au îmbolnãvit este o întâmplare regretabilã. „Acest gen de exercitii se înscriu în gama de activitãti cu caracter preventiv, desfãsurate de cãtre pompieri si au ca scop însusirea de cãtre elevi si cadrele didactice a modului de comportare în cazul producerii unor calamitãti. Referitor la reclamatiile de la Scoala Nr. 8, regretãm ceea ce s-a întâmplat, dar nu este vina noastrã. Conducerea scolii a fost anuntatã de acest exercitiu înainte, conform protocolului, dar totul trebuie sã fie spontan, pentru a se verifica anumiti parametri”.