Directorii pusi fatã în fatã cu realitatea din scolile lor
SEDINTÃ Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean a sunat adunarea tuturor directorilor de scoli din judet pentru a le prezenta acestora raportul care reflectã activitatea lor si situatia învãtãmântului vasluian, la jumãtatea anului scolar. Violenta în scoalã, siguranta precarã a elevilor, consumul de droguri, absenteismul si abandonul scolar, fac parte din realitãtile scolilor noastre, aceasta este concluzia raportului prezentat ieri, de sefii învãtãmântului vasluian.
Conform raportului fãcut public ieri de conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, scolile par a deveni locuri din ce în ce mai nesigure. În primul semestru al anului scolar 2012- 2013 tot mai multe fenomene grave au luat amploare în scolile vasluiene. Oficialii institutiei se confruntã cu o crestere alarmantã a violentei în scoalã, a consumului si traficului de droguri, a infractiunilor la viata sexualã. În tot judetul, putin peste 5% din unitãtile de învãtãmânt asigurã paza scolilor cu personal specializat, un procent de 6,21% din unitãti sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, iar pânã la acest moment, un sfert din unitãtile scolare nu au reusit sã obtinã autorizatia sanitarã de functionare din partea autoritãtilor de sãnãtate publicã, iar foarte multe unitãti functioneazã fãrã a fi primit avize si autorizatii privind securitatea la incendii. Acestea au fost doar câteva dintre problemele care au adunat ieri, în aceiasi salã, la o sedintã de lucru pe toti directorii de scoli si licee din judet, conducerea ISJ-ului, a Casei Corpului Didactic si pe principalii reprezentanti ai autoritãtilor publice, politie, jandarmerie, ISU, reprezentanti ai autoritãtilor pentru protectia copilului si protectie socialã. ” Ne-am întâlnit pentru o altfel de sedintã, pentru a prezenta aspectele dupã încheierea unui semestru din anul scolar. Dacã în toamnã am prezentat în mare parte un raport al activitãtilor desfãsurate de alti colegi de-ai nostri, acum vorbim numai despre munca noastrã si numai a noastrã. Raportul analizei activitãtilor desfãsurate în unitãtile de învãtãmânt din judetul Vaslui vizeazã: calitatea managementului scolar, curriculum, inspetie scolarã si activitate educativã. Am identificat deficiente în ceea ce priveste elaborarea documentelor specifice, insuficienta preocupare a managerilor asupra anumitor aspecte pe care le au în atributii, deficiențe de comunicare între conducerea scolilor si alte institutii partenere, inclusiv ISJ-ul. Existã scoli în care situatia s-a îmbunãtãtit, unde managementul de calitate se vede, cum e liceul „Mihail Kogãlniceanu” din Vaslui, Școala Ciocani, Liceul Pedagocic Bârlad, Scoala de la Pungesti, dar avem si scoli cu probleme, cum sunt cea din Tanacu, Deleni (unde de altfel directorii au si fost demisi pentru management defectuos), Rafaila, sau școala din Suletea, care are mari probleme de igienã, sau cea de la Mãlusteni, unde climatul este nepotrivit”, a declarat Gabriela Plãcintã, inspectorul general al ISJ Vaslui
Elevul, victimã si infractor
Invitat în cadrul întâlnirii, Mihai Carp, comandantul Politiei Judetene a apreciat cã raporturile dintre institutia pe care o reprezintã si institutiile de învãtãmânt sunt relativ bune. ” Eu unul semnez protocoale mereu, între institutia noastrã si scoli, raporturile cu directorii sunt bune, dar as vrea ca aceste protocoale sã nu fie doar formale. Din pãcate, ne confruntãm cu un fenomen îngrijorãtor, cresterea numãrului de infractiuni în care sunt implicati copii, atât în postura victimei, cât si a autorilor. A crescut în special numãrul infractiunilor cu grad mare de violentã, cum sunt de exemplu tâlhãriile. Un alt aspect alarmant este cel al infractiunilor la viata sexualã; din pãcate suntem judetul cu cea mai mare incidentã, ocupãm un dezonorant loc I. Toatã politia desfãsoarã, cât de mult se poate, actiuni de prevenire dar, din pãcate, desfãsurãm mai mult activitãti de constatare. Am dat dispozitie colegilor mei, sã fie ori de câte ori se poate la dispozitia scolilor”, a declarat seful politiei. Conform raportului prezentat de conducerea ISJ-ului, actele de violentã care se produc în scoalã sunt greu de centralizat pentru cã adesea victimele nu reclamã în niciun fel ceea ce li se întâmplã.
În scoli, multe activitãti si proiecte anti-drog si din ce în ce mai multi drogati
Din septembrie 2012 si pânã în ianuarie 2013, în 31 de unitãti de învãtãmânt din judetul Vaslui, atât în mediul urban cât si în mediul rural, s-au desfãsurat 66 de proiecte ce au presupus organizarea de activitãti cu caracter educativ împotriva consumului de droguri, alcool si tutun. Pentru aceiasi perioadã, statisticile autoritãtilor au indicat o crestere alarmantã a numãrului consumatorilor de substante periculoase în scolile noastre, ceea ce înseamnã cã eforturile de combatere a fenomenului sunt ori insuficiente, ori inutile. Alãturi de politie, Inspectoratul Școlar a constatat atât o crestere a numãrului de consumatori de droguri în scoli, cât si a numãrului de traficanti, în special de etnobotanice, si o crestere continuã a numãrului de elevi de gimnaziu care consumã alcool si care fumeazã. ” Dacã pânã acum România era din acest punct de vedere o tarã de tranzit, acum a apãrut si fenomenul consumului. În judetul Vaslui se consumã preponderent etnobotanice. Din pãcate, acea Hotãrâte de Guvern care a interzis comercializarea lor, a fãcut ca numãrul lor si al consumatorilor sã creascã în douã secunde, parcã a fãcut mai mult rãu decât bine. La ora aceasta in judet nu existã niciun loc, niciun magazin în care sã se vândã astfel de produse, preponderent comercializarea se face pe internet. Din pãcate au apãrut din ce în ce mai multe substante, care sunt extrem de periculoase fatã de substantele naturale, al cãror consum de exemplu, în alte state, este legal. Rugãmintea mea cea mai mare este ca atunci când observati în rândul elevilor semne ale consumului unor astfel de substante, semne usor de identificat: lipsa atentiei, comportament deviant, înrosirea ochilor, nu evitati sã alertati autoritãtile”, a adãugat Mihai Carp.
AA+, calificativ de scoalã
Absenteismul si abandonul scolar sunt alte douã probleme cu care luptã de ceva vreme învãtãmântul vasluian; din pãcate, absenteismul si abandonul sunt pe plus în acest an scolar. Conducerea inspectoratului a atras atentia directorilor de scoli asupra cresterii ratei abandonului scolar în ciclul gimnazial, aceasta se situeazã undeva la 2, 56%, si a ratei mari de abandon înregistratã în ciclul liceal. De asemenea tot din concluziile ISJ-ului, reiese cã: insuficienta preocupare a dirigintilor pentru problemele elevilor, lipsa de interes din partea profesorilor si a directorilor de scoli, care nu vãd o prioritate în combaterea absenteismului scolar si comunicarea defectuasã dintre pãrinti, scoalã si elevi, au dus ca la finalul semestrului I sã se contabilizeze 643.393 de absente. Chiulangii sunt de toate vârstele, de la cei din ciclul primar, pânã la cei din ultimii ani de liceu, în top aflându-se Scoala Gimnazialã Nr.1 Bãcesti, cu peste 20.000 de absente si Liceul „Stefan Procopiu” Vaslui cu 58.478 de absente.