spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Uãi, bãieti, hai la bãnci!

- Advertisement -

SOLUTIA MIHALACHI Vasile Mihalachi, fostul presedinte al CJ Vaslui si actual vicepresedinte al institutiei judetene, a gãsit o solutie „miraculoasã” la problemele grave ale primãriilor, multe dintre ele fãcând parte chiar din partidul pe care-l conduce alãturi de Buzatu, PSD. Nici mai mult, nici mai putin, Mihalachi cere primarilor care nu au bani sã-si rezolve problemele sã meargã cu cãciula în mânã la bãnci, unde li se vor da împrumuturi si îsi vor rezolva astfel problemele. Nu spune nimic de trãdarea guvernului Ponta, care îsi bate joc de acest judet, alocând sume cu mult mai mici decât în timpul guvernãrii PDL, nici nu îsi aminteste declaratiile înfocate din timpul campaniilor electorale trecute, când cerea cu glasul turbat de politicã: „Votati-ne, sã avem Guvern de la USL, sã ne ajute de la Bucuresti”.

În timp ce Ponta a impus autoritãtilor locale care au datorii sã mãreascã taxele si sã reducã datoriile, ceea ce înseamnã greutãti tot mai mari pe umerii populatiei, sefii de la Consiliul Judetean se joacã cu nervii primarilor. Mai nou, conducerea Consiliului Judetean Vaslui le-a recomandat celor 86 de primari din judet sã facã împrumuturi. Primarii au primit acest sfat, de a se îndatora si a îngropa populatia în credite, dacã vor sã facã investitii, uitând sã spunã cã si Guvernul ar trebui sã intervinã în acest subiect. „Îi îndemn pe primari ca în limita posibilitãtilor si a acelui procent de care ei pot beneficia de împrumuturi sã contracteze credite. A sta si a astepta doar bani de la Guvern înseamnã cã nu faci nimic, ci cã vii la primãrie doar ca sã semnezi condica de prezentã, ca sã ai de unde pleca acasã. Nu e normal. Fiecare primar are un aparat, sã îl punã la treabã, sã caute programe, proiecte”, a declarat vicepresedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, presedintele Consiliului Judetean în perioada 2008-2012. Desi, la ultimele campanii Mihalachi striga si îndemna electoratul sã voteze USL, ca sã scoatã din „foame” judetul, acum acesta recunoaste cã judetul Vaslui ar trebui ajutat mai mult de Guvernul Ponta, având în vedere cã este un judet sãrac, fãrã posibilitãti de încasare a taxelor si impozitelor într-un procent semnificativ. „Pânã la alegeri au plâns cã nu pot face nimic pentru cã nu au guvern. Acum au guvern USL, presedinte de CJ de la USL si 70 % din primarii din judet sunt ai USL. Cu acest trio formidabil alocãrile pentru primãrii au scãzut cu 10%, iar pentru banii necesari comunitãtii primarilor li se recomandã creditele. Nu ar fi nicio problemã dacã dobânzile ar fi plãtite din buzunarele largi ale guvernantilor, dar tot noi, oamenii obisnuiti, vom plãti promisiunile neonorate de politicieni în urmãtorii patru ani. Varianta USL e sã trimitã primãriile direct în faliment la fel cum au trimis în faliment si promisiunile din campania electoralã”, a fost replica deputatului Tudor Ciuhodaru, presedintele PPDD Vaslui.

Negrestiul, unde locuiti, de unde sã se mai împrumute, domnule Mihalachi?

În timp ce Mihalachi dã sfaturi cu gesturi largi, sunt primãrii în judet care nu mai au nici dupã ce bea apã, cum se spune în popor. La Negresti, orasul în care locuiesc cei doi vicepresedinti ai Consiliului Judetean, Mihalachi si Bichinet, primãria nu poate continua lucrãrile de asfaltare, din cauza unor datorii acumulate la primãrie, pe perioada cât la conducere s-a aflat fostul primar Ioan Cozma. Probleme care sunt cunoscute de toatã lumea au rãbufnit acum, iar noua conducere a primãriei este disperatã. Conducerea primãriei Negresti a achitat o parte din datoriile mai vechi ale institutiei, dar acum nu mai existã în cont sumele necesare pentru plata lucrãrilor de asfaltare. „La acest proiect de asfaltare noi trebuie sã venim cu o co-finantare de 700.000 de lei si cu plata TVA, care reprezintã 800.000 de lei. Avem o dublã corectie datã de o echipã de audit din cadrul Ministerului Dezvoltãrii. Este vorba despre o corectie de 5 la sutã din valoarea proiectului de consultantã si o corectie de 25 la sutã din valoarea eligibilã a proiectului, suma pe care noi o avem de plãtit fiind de 7,5 milioane lei. Nu stiu cum ne vom descurca, fiindcã avem datorii din anii trecuti care au dus la blocarea unor investitii importante”, se plânge primarul Vasile Voicu. Primarul Negrestiului sperã ca pânã în vara acestui an sã se colecteze mare parte din taxele si impozitele locale, astfel încât sã gãseascã fondurile necesare continuãrii lucrãrilor de asfaltare, dar este greu de crezut cã vor strânge atât de multi bani.

Singurul oras care s-a împrumutat masiv rãmâne Vasluiul

În timp ce Mihalachi trimite primarii pe la usile bãncilor, buluc, sunt primãrii care pot spune cã sunt peste mãsurã de îndatorate pentru a realiza proiectele de investitii în derulare. Un exemplu este primãria Vaslui, care a contractat o linie de creditare de 11 milioane de lei în 2011, bani care sunt folositi pentru realizarea unui numãr de cinci proiecte din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbanã în Municipiul Vaslui, pe lângã alte credite în derulare. Primarul Vasile Pavãl a spus cã implementarea PIDU în Municipiul Vaslui se bazeazã, din punct de vedere al implementãrii, pe un proiect de eficientizare a actului de administrare publicã localã, prin implementarea si utilizarea la nivelul managementului public a principiilor si mecanismelor specifice managementului de proiect. „Pentru plata facturilor emise aferente lucrãrilor executate sunt folosite surse acordate de cãtre MDRT, surse de la bugetul de stat precum si surse ale municipiului Vaslui reprezentând cota parte de cofinantare si cheltuieli neeligibile. Având în vedere cã pentru perioade scurte, pânã la sosirea surselor de la Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Tursmului, Bugetul de Stat cât si formarea surselor proprii este nevoie de finantare pentru achitarea facturilor la firmele antreprenoare, se impune contractarea unui credit sub formã de linie de credit pe termen de maxim 3 ani, valoarea acestuia fiind de 11.000.000 lei, cât de altfel ne permite si gradul de îndatorare impus, de maxim 30%”, a argumentat primarul, la momentul contractãrii creditului. Acesti bani l-au ajutat pe primar sã continue lucrãrile de modernizare a orasului, chiar si în situatiile în care Guvernul a „uitat” sã-si onoreze obligatiile fatã de oras.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.