In total vor disparea 54 de tei pana la intersectia cu strada I.C. Bratianu. Viceprimarul Mihai Chirica: Vom prezenta un plan de situatie cu modalitatea in care se intregeste acest concept cu esplanada Teatrului National, legatura cu Palatul Culturi si cu Piata Unirii. Petitia initiata de „avocatii teilor” a strans deja 1.200 semnaturi.
Dupa doua saptamani de scandaluri si proteste pe subiectul taierii teilor, sefii din Primarie au anuntat abia acum ca schimbarea vegetatiei de pe bulevardul Stefan cel Mare face parte dintr-o strategie mult mai ampla.
Inlocuirea copacilor cu salcami japonezi ar fi de fapt o prima etapa intr-un plan mai amplu de reamenajare urbana a intregii zone centrale, plan care integreaza mai multe proiecte. Prin urmare, imediat ce vremea se va incalzi, municipalitatea va relua actiunea de taiere a teilor. 20 de arbori vor fi inlocuiti, numarul teilor taiati fiind de 54. Copacii vor fi doborati pana la intersectia cu strada I.C. Bratianu, iar teii pana in Piata Unirii vor fi pastrati. Modernizarea centrului va continua in primavara, atunci cand va fi montata piatra cubica si pe tronsonul ramas acum deschis circulatiei rutiere. Astfel, si portiunea dintre Piata Unirii pana la Cub va fi inchisa traficului auto si va deveni pietonal pana in luna august. Aceleasi lucrari vor fi executate si pe strada I.C. Bratianu, pana la statuia lui Miron Costin. Primaria intentioneaza sa transforme centrul orasului intr-un spatiu cultural, artistic. Dupa ce bulevardul Stefan cel Mare va fi transformat complet in pietonal, ar urma sa fie montate mai multe casute de lemn in special prin zona Mitropoliei, care vor adaposti targuri sau expozitii.
„Saptamana aceasta vom prezenta un plan de situatie cu modalitatea in care se intregeste acest concept cu esplanada Teatrului National, din fata Primariei, legatura cu Palatul Culturi si cu ce se intampla dinspre Cub ca sa discutam despre o abordare unitara. Aici va fi o zona expozitionala, cu targuri, produse traditionale de sarbatori. Avem in vedere cateva concepte de module de lemn care ar putea deservi pentru odihna si organizarea de targuri”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.
Taierile „nu au un impact major de mediu”
Strategia de reamenajare a centrului cuprinde si alte doua proiecte care abia se afla la stadiul de documentatie. Planul de transformare a bulevardului Stefan cel Mare in pietonal va fi extins cu modernizarea esplanadei Piata Unirii, cu pasajul Unirii si cu bulevardul Alexandru Lapusneanu. Lucrarile vizeaza inclusiv scarile pana la statia din Independetei. Investitia evaluata la 13,5 milioane de lei abia se afla in stadiul de evaluare, iar proiectul ar putea fi implementat pana in 2015. O alta investitie care va transforma centrul orasului va fi cel de modernizare a parcului din jurul si din fata Teatrului National, precum si planul de construire a parcarii subterane de sub parcul dintre Mitropolie si teatru. Si in acest caz, investitia este la stadiul documentatiei si va fi finantata incepand din 2014.
Oficialii Primariei le-au raspuns si protestatarilor care au iesit in strada duminica seara pentru a stopa actiunea de taiere a teilor. Edilii le-au transmis ca taierile din Centru vor continua si ca „nu au un impact major de mediu” pentru ca ar fi vorba de „inlocuirea unei vegetatii arboricole si nu de inlocuirea ei”. Viceprimarul Mihai Chirica a punctat inca o data ca teii trebuie taiati pentru ca nu pun in valoare cladirile istorice din Centru, nu au un aliniament uniform. „Nu spunem ca inlocuirea cu o specie de salcami japonezi este neaparat decizia fantastica, dar ca si aspect urban datorita faptului ca zona administrativa a orasului este imbogatita cu multe elemente culturale, consideram ca Iasul are nevoie de o vizibiltiate mai mare”, a mai spus Chirica. In acest timp, grupul „Iasul iubeste teii” continua sa faca apel la autoritati pentru ca teii sa fie salvati, iar petitia initiata de tineri a ajuns deja la 1.200 de semnatari.