spot_img
spot_img
8.1 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Campania VL „Tu ştii ce face administratorul tău?”: Asociaţia 617, de trei ani fără apă caldă

- Advertisement -

Datoriile chiriaşilor Primăriei, o problemă: cea mai mare este în valoare de 85.000 de lei * Cu toate eforturile, abia s-a asigurat apa rece permanent * Procesele pentru recuperarea debitelor sunt singura soluţie

Asociaţiile de proprietari sunt o sursă nesfârşită de certuri şi acuze. Asta o arată şi plângerile, aproape zilnice, pe care le fac locatarii cu privire la activitatea preşedinţilor de Asociaţie şi a administratorilor. Uneori, acuzele se adeveresc, alteori, nu. De la începutul campaniei „Tu ştii ce face administratorul tău?” au fost prezentate diferite situaţii. De data aceasta, printr-o sesizare scrisă din partea unei persoane care a dorit să-şi păstreze anonimatul, sunt acuzaţi de „ilegalităţi greu de imaginat” preşedintele şi administratorul Asociaţiei 617, cu sediul la blocul GSCI, din Micro 40. Locatarii dispuşi să-şi asume identitatea nu împărtăşesc cele menţionate în sesizare, dar pe de altă parte, în mod evident, în asociaţia respectivă, din multe puncte de vedere, situaţia este una foarte dificilă.

Ţepuşe către preşedinte

Acuzaţiile aduse preşedintelui asociaţiei, Simion Blajinu, în sesizarea primită la redacţie sunt unele extrem de dure: că a ajuns în funcţie „ca pe moşie, nu a fost ales prin vot”, că „mereu sunt scandaluri” şi „nu respectă statutul asociaţiei”. Nu este iertat nici administratorul asociaţiei, Otilia Pârvulescu, care „vânează fiecare secundă de întârziere la plata penalităţilor”, „nenoroceşte lumea şi aşa săracă” şi „a refuzat repararea acoperişului”.

Ajunşi la faţa locului, să vedem ce şi cum, descoperim că locatarii par să nu aibă probleme nici cu preşedintele de asociaţie, nici cu administratorul. Potrivit doamnei Apetrei, de exemplu, care îl cunoaşte pe preşedinte de 40 de ani, acesta este un om foarte bun şi niciodată nu a iscat scandal, dimpotrivă, a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a rezolva problemele asociaţiei. „Nu l-am auzit niciodată să se certe, poate sunt câteva antipatii particulare, cred că reclamaţia e de la o persoană care are datorii la întreţinere…”, a spus Apetrei. Pe de altă parte, persoana care ne-a adus la cunoştinţă eventualele greşeli de conduită şi reaua gestionare a asociaţiei, spune că, oricât ai contesta calcularea greşită a întreţinerii şi penalităţilor, nimeni nu îţi face dreptate.

Nu poţi face termoizolaţie cu forţa

Printre problemele ridicate de persoana care a depus reclamaţia este că, deşi era o aprobare din Primăriei pentru repararea acoperişului, Simion Blajinu a refuzat să facă lucrarea. „Nu este nicio adresă făcută cu cine a făcut proiectul şi când, pentru ce. Dacă ar fi fost aşa, până acum Primăria ne-ar fi înştiinţat, printr-o adresă. Eu nu mă bag să fac lucrări cu particulari, eu vreau firmă autorizată, ca să fiu în legalitate cu sumele luate din încasări, să nu am probleme”, a explicat administratorul, Otilia Pârvulescu, aproape la unison cu preşedintele, Simion Blajinu. Administratorul spune că, nu de multe ori, când se vrea hidroizolarea blocurilor, mulţi locatari refuză. „În primă fază se face un tabel cu locatarii care sunt de acord cu lucrarea. Dacă asociaţia de locatari nu obţine de la acea scară semnături 50 la sută plus unu, nu se poate implica şi rămâne totul în van. Ei nu colaborează, câţiva vor, câţiva nu. Paradoxul este că cei care vor sunt întotdeauna în minoritate. Nouă nu ne este greu să demarăm o lucrare. Trebuie mers la Primărie ca să depunem dosarul cu documentaţia ca el să fie scutit de impozit pe clădire, după aia ascoiaţia face licitaţie. Se încheie contractul, se strâng banii. Se dă drumul la lucrare”, a mai explicat Otilia Pârvulescu. Se pare că oamenii au refuzat şi când a fost vorba să angajeze o firmă de deratizare pentru curăţenia de la subsol, chiar dacă asociaţia era pasibilă de amendă, şi au preferat să facă singuri curăţenia.

Apă rece cu hotărâre judecătorească

Asociaţia are proces deschis din 2012 pentru recuperarea datoriilor, iar în martie 2013 este primul termen. „Numai în instanţă putem recupera. La un moment dat s-a încheiat un acord de mediere prin care ei au făcut un angajament de plată, dar nu şi-au respectat termenii. Au avut posibilitatea de a plăti în rate. Avem trei executări silite de la Apaterm”, a spus administratorul. Din cauza datoriilor nu este apă caldă de trei ani. La Asociaţia 617 s-au strâns, până 20 noiembrie 2012, datorii de 785.640 de lei, din care 385.672 debit şi 402.918 lei penalităţi.

Tot din cauza datoriilor, Asociaţia a rămas şi fără apă rece. “Anul trecut am rămas fără apă rece în asociaţie şi s-a lăsat cu televiziune, au venit vreo 20 de oameni să mă linşeze că le-au spus cei de la Apă Canal că din dispoziţia mea s-a oprit apa rece. Se oprise apa din cauza datoriilor. M-am dus, am dat vreo 30.000 lei, mi-am luat angajament de plată, iar până în luna mai am ajuns cu factura la zi. Când am preluat eu Asociaţia în 2011 era pe apă rece un debit de aproape 200.000 lei. Am făcut eforturi disperate ca să achit factura. Am ajuns la zi, iar avocata asociaţiei, pe ordonanţă de urgenţă, a acţionat societatea Apă Canal în judecată şi am câştigat dreptul de a avea apă rece permanent. Asta în condiţiile în care în Micro 40 multe blocuri sunt fără apă. Sunt cu factura de debit la zi, dar avem penalităţi. În ciuda datoriilor, avem totuşi apă rece” a punctat administratorul.

Chiriaş al Primăriei cu 85.000 de lei datorie

Chiar dacă Primăria cere situaţia persoanelor cu datorii pentru chiriaşii lor din trei în trei luni, se pare că niciodată nu se ajunge la nicio măsură în ceea ce-i priveşte. ”Eu când am venit în 2011 deja chiriaşii Primăiei aveau datorii foarte mari, sunt de vreo 30-40 de ani ţinuţi în cârcă de Primărie. Nu zic să îi dea afară, dar măcar să ia o măsură. Să plătească datoriile”, a mai explicat administratoarea. În momentul de faţă, cea mai mare datorie a unui chiriaş al Primăriei este de 85.000 lei.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.