O inmormantare care a frant inimile tiganilor, dar a scos din sarite sute de soferi. Centrul Iasului a vuit ieri, cand sute de tigani au condus-o pe ultimul drum pe Mariana Ciubotariu, femeia din clanul lui Cosmos Tanase moarta din cauza silicoanelor. Cortegiul funerar a paralizat traficul pentru cateva zeci de minute. Itinerariul a inceput din apropierea UPA, acolo unde este situata casa familiei Tanase, pana la Cimitirul Eternitatea. Cele mai mari probleme au fost in intersectia Bucsinescu si pe strada Vasile Lupu, acolo unde, la un moment dat, coada cu masini se intindea pe sute de metri. La intrarea in Tatarasi, cinci tramvaie au fost nevoite sa opreasca pentru a lasa cortegiul sa mearga mai departe. Pentru toata aceasta sarabanda, devenita publica prin prisma notorietatii familiei Tanase, dar si a modului nefericit in care a murit Mariana Ciubotariu, Primaria a fost de acord sa ofere autorizatie. Pe tot parcursul itineriariului, lautarii au cantat la capataiul sicriului. Cand se opreau ei, cantau preotii. Mai multi politisti au dirijat traficul pe tot parcursul itinerariului.
Tragedia din sanul familiei lui Cosmos Tanase a ajuns ieri, de voie sau de nevoie, la nivelul maxim de interes public. Prin chioscurile de cartier, ba chiar in microbuzele din Targu Frumos, toata lumea vorbea de inmormantarea Marianei Ciubotaru, femeia care a decedat in urma unei operatii estetice de corectie a sanilor. Ieri, curiozitatea s-a imbinat insa cu revolta. S-a intamplat asta din cauza modalitatii in care membrii familiei Tanase au ales sa-si ia ramas-bun de la cea pe care o porecleau „Paroasa”, o femeie de 28 de ani, care a lasat in urma sase copii mici.
Familia tiganeasca Tanase a ales sa-si inmormanteze ruda la televizor. Niciun cameraman sau fotograf nu a fost izgonit de tigani, care nu au fost zgarciti nici in declaratii. Totul a culminat cu o sarabanda publica, de care nu putini s-au declarat dezgustati. Mai ales nefericitii soferi care s-au intersectat cu cortegiul funerar format din peste o mie de persoane. Cozile din trafic au fost de sute de metri. Tramvaiele au stat minute bune in spatele dricului, in timp ce, pe la colturi, oamenii stateau si chicoteau uimiti de marimea coroanelor sau de sunetul puternic produs de lautarii care au cantat continuu la capataiul Paroasei. Mai ales ca muzica lautarilor a fost transmisa mai departe de doua boxe mari, alimentate de un generator.
Nervi in trafic, muzica in dric
Harmalaia din apropierea Universitatii Petru Andrei, acolo unde este situata casa familiei Tanase, a inceput de la primele ore ale diminetii. Membri ai familiei, dar si zeci de ieseni curiosi, au impanzit zona. Printre cei care au venit pentru a-si lua ramas bun de la tanara s-au numarat si cativa interlopi. Cel mai relevant exemplu este cel al lui Costel Corduneanu, care a stat minute bune langa dricul in care a fost asezat sicriul alb al Marianei Ciubotariu. De la orele pranzului, politistii au inceput sa dirijeze traficul pentru a se evita crearea de ambuteiaje. In tot acest timp, lautarii au continuat sa cante cu foc in curtea familiei Tanase. S-au oprit cand preotii au cantat slujba de pomenire. Inainte de a pleca inspre cimitir, cativa tineri au mesterit in dric un sistem audio. Cu ajutorul unui generator pe benzina, aceastia au facut in asa fel incat sistemul audio sa transmita mai departe toate dedicatiile sau melodiile cantate de lautari. Una dintre dedicatii a fost de la concubinul Marianei Ciubotariu, Belgian Tanase, tatal copiilor raposatei. Primele probleme in trafic au fost pe strada Elena Doamna. Zona a fost „curatata” de masini cu cateva ore inainte de a se incepe itinerariul. Chiar si asa, mai multe masini au stat minute bune in intersectia din Bucsinescu. De asemenea, un tramvai a fost nevoit sa astepte in spatele cortegiului. Si a asteptat in jur de 15 minute, spre disperarea pasagerilor.
Jalea cea mai mare a fost cand alaiul a ajuns pe strada Vasile Lupu, una mult mai ingusta decat Elena Doamna. La un moment dat, randul de masini avea cateva sute bune de metri. Sirul era, practic, pe aproape toata lungimea strazii.
Dupa ce s-a trecut de Lidl au aparut noi probleme cu tramvaiele. Cinci erau la un moment dat in asteptare. In tot acest timp, dedicatiile curgeau, muzica duduia. Intre momentele muzicale, isi faceau simtita prezenta cei cinci preoti tocmiti de familie, care mai cantau melodii religioase.
Aviz de la Primarie
Desi era previzibil ca traficul va fi paralizat, Primaria Iasi a fost de acord sa acorde autorizatie familie Tanase. Cum se acorda o astfel de autorizatie? „Exista o comisie a Primariei formata din reprezentanti ai municipalitatii. Din aceasta comisie fac parte si jandarmi si politisti, care analizeaza orice manifestatie publica. In cazul autorizatiei pentru cortegiu funerar, trebuie depusa o cerere, cu cate persoane participa, ce traseu urmareste, care este responsabilul grupului, Inmormantarea de astazi a avut aviz”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.
Redam mai jos, cateva dintre declaratiile ieseanilor, care au fost martori la eveniment.
Lucian D., sofer: „E o prostie care numai in Iasi se putea intampla. Cum sa paralizezi mai multe strazi pentru o inmormantare? E o prostie.”
Maria B., sofer: „Ce vina avem noi, de trebuie sa stam la coada. La ce s-a gandit Primaria cand a acordat autorizatie?”
Soferii cu nervii intinsi la maximum au fost lasati in urma. La fel si iesenii care au iesit pe la porti si au cascat gura. Mariana Ciubotariu a fost ulterior ingropata la Cimitirul Etenitatea. Dumnezeu s-o ierte pe Paroasa!
––-
Cum a murit Mariana Ciubotariu
Femeia a incetat din viata pe un pat al Spitalului de Neurochirurgie in dimineata zilei de sambata. Cu cateva zile mai devreme femeia fusese supusa unei interventii chirurgicale de corectie a unui implant mamar. I s-a facut rau si a ajuns la spital in coma. Mariana Ciubotariu era la a treia interventie chirurgicala, fiecare dintre ele costand 2.000 de euro, potrivit declaratiei familiei. Ea a fost operata la clinica OminiClinic, situata in apropierea Palatului de Justitie, de catre medicul Lucian Popa. Marti, familia Tanase a depus la Politie o plangere impotriva medicului Popa si a clinicii la care acesta activeaza.