spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

DNA cere Parlamentului European documente originale şi informaţii pentru soluţionarea dosarului lui Adrian Severin

- Advertisement -

Procurorii DNA au trimis în 30 ianuarie o scrisoare preşedintelui Parlamentului European prin care cer documente originale şi informaţii esenţiale pentru soluţionarea dosarului europarlamentarului Adrian Severin, după ce la solicitarea iniţială transmisă în 23 ianuarie au primit un răspuns parţial.

„La data de 30 ianuarie 2013, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trimis o scrisoare preşedintelui Parlamentului European prin care au reiterat solicitarea de a le fi puse la dispoziţie o serie de documente relevante pentru instrumentarea cauzei penale referitoare la învinuitul Adrian Severin, membru al Parlamentului European”, se arată într-un comunicat de presă de joi al DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat că solicitarea iniţală a fost trimisă la data de 23 ianuarie 2012, dar a primit numai un răspuns parţial.

Ca urmare, în 25 septembrie 2012, DNA a trimis o nouă scrisoare prin care a cerut Parlamentului European transmiterea anumitor documente în original şi a unor informaţii esenţiale pentru soluţionarea cauzei.

Europarlamentarul Adrian Severin este cercetat de procurorii DNA pentru luare de mită şi trafic de influenţă, extinse ulterior şi la infracţiunea de „folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată”.

În acelaşi dosar se fac acte de urmărire penală şi faţă de alte trei persoane, a precizat DNA în comunicatul citat.

Potrivit Ordonanţei de începere a urmăririi penale întocmită de procurori, în perioada 2007 – 2010, Adrian Severin „a folosit şi a prezentat în Parlamentul European documente, declaraţii false sau inexacte, contrar reglementărilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputaţilor în Parlamentul European – Decizia Biroului din 19 mai 2008 şi 09 iulie 2008)”.

Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanţă încheiate cu şase societăţi comerciale româneşti, „înfiinţate cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanţă”, susţin procurorii DNA.

„În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European”, notează procurorii în documentul citat.

Adrian Severin declara în 15 ianuarie că nu mai ştie nimic despre evoluţia dosarului după audierea din luna iulie a anului trecut.

„Am colaborat în totalitate, am prezentat tot ce am avut de prezentat. Eu nu ştiu ce fac procurorii DNA pentru că nu am cum să ştiu, nu m-am mai reîntâlnit cu ei din acel moment. Presupun că lucrează şi, când vor ajunge la o concluzie, o vor prezenta”, a spus Severin, care a ţinut să menţioneze că este singurul europarlamentar obligat să prezinte explicaţii despre modul în care şi-a cheltuit suma forfetară.

În primăvara 2011, reporterii de la «Sunday Times» au înregistrat o discuţie cu europarlamentarul Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi – un român, un sloven şi un austriac – să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat, relata atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: „Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp”. La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru „servicii de consiliere”.

În 20 martie 2011, Parlamentul European (PE) a anunţat deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică «The Sunday Times» împotriva celor trei eurodeputaţi. Conservatorul austriac Ernst Strasser şi fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul român refuzând să părăsească postul de la PE.

Adrian Severin şi-a dat demisia însă din PSD. El a fost de asemenea exclus din grupul S&D, în care ocupa funcţia de vicepreşedinte, după ce anterior anunţase intenţia de a se retrage. Severin a rămas în continuare europarlamentar neafiliat, refuzând să renunţe la această calitate, în pofida solicitărilor şi criticilor primite.

În 5 aprilie 2011, prin intermediul Ministerului Justiţiei, DNA a solicitat preşedintelui PE ridicarea imunităţii lui Severin, cât şi o opinie juridică referitoare la incidenţa unor dispoziţii procedurale prevăzute în Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene.

În plus, în 12 aprilie 2011, procurorul şef al DNA a solicitat preşedintelui PE să ia toate măsurile pentru conservarea bunurilor, documentelor, computerelor şi a altor mijloace de probă aflate în birourile Parlamentului European, cât şi datele stocate în serverele instituţiei, necesare desfăşurării anchetei penale. Tot atunci, DNA a reiterat cererea de a comunica o opinie juridică în legătură cu unele proceduri prevăzute în Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene.

În 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotărât ridicarea imunităţii lui Adrian Severin şi a încredinţat preşedintelui PE sarcina de a transmite imediat această decizie autorităţilor competente şi lui Severin.

În 2012, procurorii DNA au extins cercetările în cazul europarlamentarului Adrian Severin, fiind acuzat, pe lângă luare de mită şi trafic de influenţă, şi de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, pentru a înlesni unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.

Fostul ministru şi eurodeputat austriac Ernst Strasser, judecat pentru acte de corupţie, a fost condamnat în 14 ianuarie la patru ani de închisoare cu executare. Strasser a respins permanent toate capetele de acuzare pentru corupţie.

MEDIAFAX.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.