spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Crin Antonescu: Nu a avut şi nu va avea loc o negociere cu preşedintele României pe tema justiţiei

- Advertisement -

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a declarat sâmbătă că sub nicio formă nu a avut loc şi nu va avea loc vreo negociere cu şeful statului pe tema justiţiei, respectiv a desemnării procurorului general al României şi al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

El a subliniat, într-o conferinţă de presă, că PNL rămâne fidel, în cadrul Uniunii Social Liberale, principiului existenţei unei justiţii independente pe care o consideră definitorie într-un stat de drept şi pentru o democraţie europeană reală.

„Poziţia Uniunii Social Liberale, a Partidului Naţional Liberal, poziţia mea personală de principiu, în raport cu toate temele care privesc sistemul judiciar din România şi cu toate aceste lucruri legate de raportul dintre acesta şi puterea politică, nu s-a schimbat cu nimic. Independenţa Justiţiei este un lucru la care ţinem şi pe care îl considerăm definitoriu pentru statul de drept şi pentru o democraţie reală, europeană, în secolul XXI, respectarea sub toate formele şi toate împrejurările că nimeni nu e mai presus de lege, lupta reală şi nediscriminatorie politic împotriva fenomenului corupţiei prin toate instituţiile statului român care au această misiune, independenţa tuturor instituţiilor şi tuturor instanţelor din sistemul judiciar în raport cu factorii politici – că e vorba de preşedinte, de Guvern, de Parlament sau de majorităţi parlamentare. Nimic din lucrurile acestea nu s-au schimbat şi reafirm convingerea că majoritatea copleşitoare pe care USL o are în acest moment şi o va avea în anii următori în Parlamentul României nu e de natură să modifice cu nimic aceste principii”, a precizat Antonescu.

Potrivit acestuia, puterea politică, Guvernul, fie că se bazează pe 50 la sută plus unu, fie pe 90 la sută, trebuie să aibă aceeaşi atitudine de respect faţă de aceste principii prevăzute în Constituţie, în programele politice ale partidelor componente, reafirmate clar în toate angajamentele politice făcute în faţa cetăţenilor şi care trebuie onorate.

În acest context, preşedintele PNL a subliniat că discuţia despre negocieri între partide, între actorii politici, între instituţiile politice, cu privire la numirea celor doi procurori sunt în afara acestor principii şi chiar a reglementărilor legale.

„Nu avem ce negocia în această privinţă, nici noi, ca lideri de partid, nici eu, ca preşedinte al Senatului, preşedinţii Camerelor, primul-ministru. Legea ne spune foarte limpede cum se face această numire – art. 544 din Legea 303 pe 2004 republicată care se referă la statutul procurorilor şi judecătorilor”, a motivat Antonescu.

Antonescu a subliniat că PNL, care şi-a asumat în cadrul coaliţiei şi Guvernului Ministerul Justiţiei, a făcut încă dinainte de parlamentare o alegere pe are o susţine şi astăzi – desemnarea ca ministru al Justiţiei a unei persoane „perfect independente politic, a unui magistrat cu reputaţie cunoscută şi recunoscută în această zonă a celor care fac magistratură, o persoană a cărei competenţă profesională şi independenţă politică nu pot fi puse în discuţie”.

„În aceste condiţii, ca preşedinte al PNL, de copreşedinte al USL, de preşedinte al Senatului, nu am avut şi nu am ce negocia nici cu preşedintele României, nici cu altcineva, nu am exercitat nici eu, nici vreo altă persoană din PNL niciodată vreo influenţă, cu atât mai puţin vreo presiune, nu am făcut nicio sugestie ministrului Justiţiei”, a precizat Crin Antonescu.

El a adăugat că ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, împuternicit de Constituţie şi de lege în această privinţă, ştie mai bine decât partidele politice pe cine şi cum să propună.

„Nu a avut şi nu va avea loc sub nicio formă o negociere între minte şi preşedintele României în legătură cu acest subiect. Ştiu că punctul acesta de vedere al legii, punctul principal în această chestiune este împărtăşit şi de premier, şi în sensul acesta cred că şi dl Traian Băsescu, care a vorbit multă vreme despre aceleaşi principii pe care le invoc şi le respect, ar trebui să înţeleagă că nu are subiect de negociere, că aceste lucruri nu se mai pot schimba peste noapte, că legea trebuie respectată, că nu putem, când îi convine domniei sale, să schimbăm înţelesul unor articole din Constituţie sau să ignorăm articole explicite din lege. Nu putem fi de acord cu ideea că am putea să negociem procurori – unul mie, unul ţie sau cum doreşte dl Băsescu – nu putem fi de acord că legea e ignorată şi CSM face propuneri pe care le avizează ministrul Justiţiei. Avem o lege, o înţelegere de principiu cu instituţiile europene, care adaugă sau dezvoltă la această lege, neputând s-o exceadă sau s-o infirme şi cred că lucrurile se rezolvă principial, corect”, a mai spus preşedintele PNL.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.