spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Medici: Imunizarea antigripală poate dura mai mult în cazul persoanelor cu boli multiple

- Advertisement -

Imunizarea organismului după vaccinarea antigripală poate dura mai mult decât perioada obişnuită de două-şase săptămâni în cazul unor persoane cu boli multiple, la care imunitatea este scăzută, au declarat, pentru MEDIAFAX, specialişti în boli infecţioase.

Precizările au fost făcute după primul deces din cauza gripei înregistrat în acest sezon în România, victima – o femeie de 55 de ani din Bistriţa-Năsăud – încetând din viaţă la 9 ianuarie, după ce s-a vaccinat antigripal în 3 decembrie 2012.

Specialişti în boli infecţioase spun că, în general, imunitatea după administrarea unui vaccin se instalează într-un interval cuprins între două şi şase săptămâni. De aceea, este recomandat ca vaccinarea împotriva gripei, spre exemplu, să înceapă în perioada noiembrie-decembrie.

„Sigur că vaccinarea poate continua şi în celelalte luni, cu atât mai mult cu cât în România frecvenţa îmbolnăvilor este crescută în primele luni ale anului, respectiv ianuarie şi februarie”, au mai spus sursele citate.

Aceiaşi specialişti explică faptul că, deşi imunitatea dată de un vaccin este asigurată între cinci şi zece ani, în cazul gripei este necesară imunizarea anuală, pentru că apar noi tulpini ale virusului şi, din acest motiv, se fabrică noi vaccinuri împotriva acestora.

În legătură cu decesul survenit la pacienta din Bistriţa-Năsăud care suferea de mai multe boli, respectiv obezitate, dislepidemie, hipertensiune medie şi astm bronşic, specialiştii cred că organismul acesteia, deşi vaccinat cu 26 de zile înainte de debutul bolii, nu a reuşit să capete imunitatea necesară.

Femeia de 55 ani din Bistriţa-Năsăud, vaccinată antigripal în 3 decembrie 2012, a decedat în 9 ianuarie după ce a fost internată cu bronhopneumonie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, au anunţat reprezentanţii Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Analizele efectuate la Institutul Cantacuzino au arătat că femeia era infectată cu virusul gripal de tip A, subtip H1.

„Unicul deces raportat de Sistemul de supraveghere de tip sentinelă a infecţiilor respiratorii acute severe a fost înregistrat la un adult tânar, obez, la care a fost detectat coronavirus 229 E. Diagnosticul la internare a fost de bronhopneumonie. Diagnosticul de deces a fost de şoc septic”, a precizat sursa citată.

Femeia s-a prezentat în 1 ianuarie la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud, cu febră 38,7, frisoane, tuse neproductivă, durere toracică. Medicii de la UPU au consemnat că debutul bolii ar fi avut loc cu trei zile înainte, respectiv în 29 decembrie 2012.

În fişa pacientei nu a fost consemnată nicio vizită la medicul de familie, însă se pare că aceasta şi-a administrat, din proprie iniţiativă, antibiotic (ampicilină), timp de trei zile, potrivit sursei citate.

Din UPU, femeia a fost dirijată către Secţia de Boli infecţioase, unde a fost internată. Pe biletul de trimitere de la UPU către Secţia de Boli infecţioase au fost consemnate stare febrilă, traheo-bronşită acută şi puseu hipertensiv. În Secţia de boli infectioase, femeia a primit cefalosporină, timp de două zile, iar în 5 ianuarie a fost transferată la Terapie Intensivă şi pusă pe ventilaţie mecanică. Două zile mai târziu, a fost consemnat diagnsoticul de pneumonie acută bilaterală, iar în 9 ianuarie femeia a murit prin şoc septic.

Medicul Doina Petri, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, a declarat corespondentului MEDIAFAX că femeia a murit în 9 ianuarie, dar cauza decesului a fost aflată abia miercuri, după ce au sosit rezultatele analizelor de la Institutul Cantacuzino.

MEDIAFAX.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.