Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că inaugurarea lucrărilor la infrastructura bazei de la Deveselu va fi făcută printr-o ceremonie publică în prima parte a acestui an, la care va fi „o prezenţă politică importantă româno-americană”.
„Vom dori să marcăm în mod public, printr-o ceremonie specială, cu o prezenţă politică importantă româno-americană, în prima parte a acestui an, începutul acestor lucrări la baza viitoare de la Deveselu”, a declarat Corlăţean, marţi seară, la RRA.
El a adăugat că există o bună implementare a aranjamentelor bilaterale care decurg din acordul de bază cu SUA privind instalarea la Deveselu a elementelor scutului antirachetă prevăzut a deveni operaţionale din 2015, dar şi a pregătirii demarării activităţilor de construcţie a infrastructurii propriu-zise a bazei.
Corlăţean s-a întâlnit marţi cu însărcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher. „Avem o bună înţelegere bilaterală cu privire la necesitatea de a avea contacte politice, politico-diplomatice, începând cu contactul între cei doi miniştri de externe, ministrul de Externe de la Bucureşti şi noul secretar de stat american (John Kerry n.r.)”, a relatat şeful diplomaţiei despre întrevederea cu oficialul american.
România ar putea fi una dintre ţările pe care viitorul secretar de Stat american, John Kerry, va trebui să le viziteze, alături de Austria şi Luxemburg, dar şi Mali sau Sudan, unde predecesoarea sa, Hillary Clinton, nu a avut timp să se deplaseze, a scris marţi blogul ziarului Washington Post.
Hillary Clinton a vizitat în total 112 ţări în timpul mandatului de secretar de Stat american. Însă John Kerry va trebui să se deplaseze în statele pe care Clinton nu a avut timp să le viziteze sau le-a vizitat mai rar.
Astfel, Kerry ar urma să viziteze state afectate de războaie precum Mali şi Sudan, dar prima vizită ar putea fi făcută în Austria. De asemenea, Kerry ar putea vizita Luxemburg, România şi Republica Cipru.
Ambasada SUA a anunţat pe 22 decembrie că un contract de 3,3 milioane de dolari a fost alocat de Corpul de Ingineri staţionat în Europa al Armatei SUA firmei româneşti SC Glacial PROD SRL, din Ilfov, pentru construcţia facilităţilor temporare necesare realizării construcţiilor permanente ale bazei de la Deveselu. Facilităţile temporare – o clădire administrativă, un depozit şi un post de control al vehiculelor trebuie realizate în următoarele opt luni, a mai precizat Ambasada SUA.
MEDIAFAX.ro