spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Ponta: Legal, ministrul Justiţiei propune procurorul general şi şeful DNA; USL nu intenţionează să modifice legea

- Advertisement -

Premierul Victor Ponta a afirmat luni seară că potrivit legii ministrul Justiţiei este cel care trebuie să facă propunerile de numire a procurorului general şi a şefului DNA, punctând că o altă situaţie nu poate exista decât dacă s-ar modifica legea, iar actuala majoritate parlamentară nu intenţionează să facă acest lucru.

„În 2005, atunci când legea prevedea, aşa cum spune preşedintele astăzi, că numirea procurorului general şi a celorlalţi este făcută de către CSM, atunci a intervenit o modificarea legislativă propusă de către ministrul Justiţiei doamna Monica Macovei şi susţinută foarte puternic de către preşedintele Băsescu, o schimbare prin care propunerea aparţine ministrului Justiţiei”, a declarat Ponta, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
În context, el a menţionat că fostul procuror general şi fostul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi şi Daniel Morar, au fost numiţi în baza respectivei legi. „Ceea ce a deranjat şi deranjează foarte tare este ideea că schimbăm de fiecare dată regulile în funcţie de cum ne convin, dacă e ministrul Justiţiei doamna Macovei, e bună regula că propune ministrul, dacă este doamna Pivniceru, nu mai propune ministru. Ori, asta este o chestie absolut anormală şi care nu poate funcţiona”, a completat Ponta.
El a mai spus că nu l-a surprins deloc recenta declaraţie a preşedintelui referitoare la numirile procurorului general şi şefului DNA. „Această situaţie a fost soluţionată de CCR în 2005, când a spus foarte clar că este constituţional ca ministrul Justiţiei să facă propunerea. Punct şi cu asta basta! Doar dacă se schimbă legea, ceea ce majoritatea parlamentară nu intenţionează să facă în acest moment, ar putea să fie altfel. În rest, legea este constituţională, aşa a declarat CCR şi lucrurile sunt foarte clare. Cred că vom respecta cu toţii deciziile CCR „, a adăugat premierul.
Preşedintele Traian Băsescu a solicitat vinerea trecută Consiliului Superior al Magistraturii un punct de vedere referitor la articolul 134 din Constituţie, potrivit căruia propunerile pentru numirea procurorului general şi procurorului- şef al DNA trebuie să aparţină CSM.

Şeful statului a citat art. 134 din Constituţie care stipulează că CSM propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii. „Propunerea la mine trebuie să vină, potrivit Constituţiei, de la CSM. Avem o lege care pe această procedură nu a fost atacată la CCR până acum. Nu vă cer un răspuns acum. Avem şi articolul care spune că Ministerul Public funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei. În opinia mea de inginer, nu poate să substituie prevederea expresă a articolului 134 din Constituţie”, a afirmat Băsescu.

El a precizat că nu se va grăbi cu aprobarea sau respingerea propunerilor pentru cele două funcţii. „Aş vrea să am punct de vedere de la dvs. în zilele următoare, pentru că eu nu am termen iar delegările care sunt făcute ne acoperă până în luna aprilie. Nu am un termen în care să decid cu privire la cei doi procurori, dar aş vrea să ştiu punctul de vedere al CSM. CCR nu are dreptul să dea aviz înainte de a fi un conflict, eventual. Sigur, mă pot adresa CCR, dar vreau punctul de vedere al CSM înainte de orice. Prevederea la art. 134 nu lasă dubii şi pe mine mă surprinde că până acum nu au reacţionat alte structuri şi chiar procurorii pe tema asta. (…) Vă rog să nu o consideraţi ca o sarcină de serviciu. Mi-ar prinde bine un punct de vedere neoficial al CSM. Pur şi simplu o sugestie către preşedinte”, a spus şeful statului.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.