spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Acordul dintre UDMR şi USL, publicat pe site-ul Uniunii Democrate Maghiare din România

- Advertisement -

UDMR a publicat, joi, pe site-ul formaţiunii, acordul de colaborare semnat la 1 octombrie 2012 între USL şi UDMR prin care cele două formaţiuni politice se angajau să constituie, după alegerile parlamentare din data de 9 decembrie, o alianţă politică, parlamentară şi guvernamentală.

Acordul prevede în patru articole termenii colaborării politice între formaţiunile semnatare şi poartă semnăturile lui Crin Antonescu, Victor Ponta, Kelemen Hunor şi Laszlo Borbely.

În baza acordului, cele două formaţiuni politice se angajau să constituie după alegerile parlamentare din 9 decembrie o alianţă politică, parlamentară şi guvernamentală, stipulând că ‘în cazul în care USL va deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare va anunţa încă din seara zilei de 9 decembrie cooptarea în majoritatea parlamentară şi în structurile guvernamentale a UDMR’.

De asemenea, documentul prevedea că „în cazul în care USL nu va deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare, UDMR va anunţa încă din seara de 9 decembrie susţinerea pentru un guvern USL-UDMR, având ca prim ministru persoana desemnată de către USL”.

Articolul 2 al acordului prevede că părţile se angajau să participe la consultările cu preşedintele, susţinând în comun candidatul USL pentru funcţia de premier, ‘să negocieze şi să asigure reprezentarea UDMR în cadrul Guvernului şi a celorlalte structuri guvernamentale, în funcţie de ponderea parlamentară a UDMR în cadrul coaliţiei de guvernare’ şi să ‘promoveze în perioada 2012 – 2016 doar în baza acordului comun, iniţiative politice’ referitoare, între altele, la modificarea Constituţiei, problema reorganizării administrativ teritoriale a României, ţinând cont de tradiţiile, cultura şi istoria diferitelor zone ale ţării, reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale printr-o legislaţie adecvată, reprezentarea proporţională a cetăţenilor de etnie maghiară în diferitele instituţii, structuri deconcentrate şi instituţii la nivel judeţean şi local, soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare prin departamente separate la UMF Tg. Mureş.

De asemenea, părţile conveneau să se consulte şi în legătură cu probleme ce ţin de identitatea culturală, lingvistică educaţională a minorităţii maghiare şi în legătură cu orice modificare a legii învăţământului.

Documentul stipula la ultimul articol că până la alegerile din 9 decembrie, părţile conveneau să se consulte în legătură cu orice problemă care ţine de specificul problematicii minorităţilor, inclusiv în ceea ce priveşte reprezentarea proporţională a minorităţii maghiare în diferite instituţii ale statului şi în ce priveşte realizarea investiţiilor publice în infrastructura zonelor locuite de minoritatea maghiară.

De asemenea, se convenea comunicarea către filialele judeţene ale părţilor semnatare ale acordului a clarificării cât mai urgente a protocoalelor locale, acolo unde cele două formaţiuni asigură majoritatea în consiliile locale.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.