spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Dacian Cioloş: Reforma pe plăţi directe va rămâne în noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014-2020

- Advertisement -

Reforma pe plăţi directe, practicile agricole pentru mediu şi menţinerea unui buget important pentru politica de dezvoltare rurală vor rămâne în continuare pe lista obiectivelor Comisiei Europene în noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014-2020, chiar dacă în urma negocierilor aceste obiective vor suferi uşoare modificări.

‘Reforma pe partea de plăţi directe va rămâne în noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014-2020. În Consiliul European s-a discutat despre convergenţa externă între statele membre, chiar dacă va fi puţin diluată. Rămân ca obiective în noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014-2020 două lucruri lucruri care mi se par importante pentru a ţinti mai bine plăţile directe, respectiv schema pentru fermele mici şi sprijinul pentru tinerii agricultori’, a declarat, luni seară, la Bruxelles, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

Acesta consideră că practicile agricole pentru mediu disponibile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) sunt, de asemenea, importante în noua PAC, iar România nu va avea probleme foarte mari în ceea ce priveşte punerea lor în aplicare.

‘Sper să menţinem un buget important pentru politica de dezvoltare rurală, mai ales că pentru noi va fi un instrument important deoarece vom avea şi un sprijin specific pentru inovare şi cercetare, respectiv pentru transpunerea în practică a rezultatelor cercetării, dincolo de sprijinul pentru modernizare şi restructurare. Sper să existe şi în România suficientă implicare, încă de pe acum, cât mai de repede după instalarea noului Guvern, deoarece sunt foarte multe lucruri care pot fi făcute şi e bine ca România să nu piardă startul’, a adăugat Dacian Cioloş.

Acest lucru implică organizarea producătorilor cu consultanţa agricolă, cu staţiunile de cercetare precum şi stabilirea de contacte cu alţi parteneri din alte state membre. ‘Pe de o parte, pe unele domenii, România are experienţa ultimelor decenii în cercetare agricolă, experienţă care poate fi valorificată la nivel european, iar pe de alte parte, agricultorii din România au nevoie de sprijin pentru a-şi putea dezvolta performanţa’, a subliniat comisarul european.

Securitatea alimentară rămâne însă provocarea cea mai importantă în noua Politică Agricolă Comună, la fel ca şi acum 50 de ani când a fost înfiinţată PAC, chiar dacă obiectivul a fost adaptat situaţiei actuale.

‘Chiar dacă nu este definită ca acum 50 de ani, securitatea alimentară rămâne şi în 2012 o provocare pentru Europa şi pentru întreaga lume. La fel şi aprovizionarea pieţei cu produse alimentare şi susţinerea veniturilor agricultorilor pentru că cerem de la ei din ce în ce mai mult. Dincolo de producţia agricolă, cerem de la fermieri o serie de lucruri şi de standarde, fiind nevoie astfel şi de susţinere financiară. În mare, obiectivele PAC au rămas aceleaşi ca în urmă cu 50 de ani, dar au fost adaptate la situaţia actuală, iar acest lucru face ca Politica Agricolă Comună să rămână mereu în actualitate’, a adăugat comisarul Dacian Cioloş.

Peste 250 de experţi în comunicare din statele membre UE, beneficiari de fonduri europene şi jurnalişti au participat luni la conferinţa „CAP@50: Communication network event”, eveniment organizat la Bruxelles de Direcţia Generală de Agricultură a Comisiei Europene pentru prezentarea celor mai bune proiecte de comunicare şi promovarea noii Politici Agricole Comune 2014-2020.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.