Îndrăgitul actor a fost invitatul special al ediției din acest an a Galei în care au fost premiați cei mai buni elevi, studenți și profesori din municipiul Bacău. S-au acordat peste 500 de premii, Primăria punând la bătaie un buget de 374.300 de lei.
Actorul Mircea Albulescu, doctor în arte, a fost ieri alături de elevii și profesorii băcăuani. El a fost invitatul special al celei de-a VI-a ediții a Galei Învățământului Băcăuan, unde au fost prezenți peste 1.000 de elevi și cadre didactice. Actorul a fost plăcut impresionat de sala de spectacol care este, din spusele sale, “una dintre cele mai frumoase săli de spectacol din România și credeți-mă că în viața mea am trecut prin multe”. Serbarea învățământului din municipiul Bacău a avut loc de la ora 15.00, la Teatrul de Vară “Radu Beligan”, și a fost organizată sub patronajul primarului Romeo Stavarache. Evenimentul a început cu un program artistic susținut de elevi de la Colegiul Național de Artă “George Apostu”, care a cuprins o scenetă din baletul “Lacul Lebedelor”, după care a urmat “Duetul Pisicilor” de Rossini, unul dintre protagoniști fiind Narcis Ianău, iar în finalul actului artistic fanfara colegiului a interpretat un potpuriu de piese muzicale.
Calitatea învățământului băcăuan este în creștere
Aproape 500 de elevi, studenți și cadre didactice din unitățile de învățământ băcăuane au fost premiați pentru rezultatele deosebite obținute în anul școlar 2011 – 2012. În discursul său, primarul Bacăului arătat că, față de edițiile precedente, numărul elevilor și profesorilor premiați a crescut, la fel și numărul unităților școlare care au avut reprezentanți la olimpiadele și concursurile școlare. “Din postura de părinte, evenimentul mă face să mă gândesc la ce s-a întâmplat anul trecut, când am așteptat cu nerăbdare să văd rezultatele la admitele la Universitatea de Medicină Carol Davila din București. Am fost foarte plăcut surprins să văd că au fost admiși mai multe zeci de elevi băcăuani, cred că au fost mai bine de 15 – 20 de procente. Vreau să le mulțumesc dascălilor, pentru că munca depusă de ei se observă în rezultatele elevilor de la olimpiade și alte concursuri naționale și internaționale, precum și în ceea ce copii fac mai departe după ce pleacă din băncile școlilor băcăuane. Școala băcăuană are deschidere spre Europa, dar mă gândesc cum să facem să aducem acasă toți elevii băcăuani care au plecat să studieze în străinătate. Mi se pare de o importanță deosebită să reușim «să aducem Europa acasă»”, a declarat Romeo Stavarache. Municipiul Bacău este printre puținele din țară în care performanța în educație este recunoscută public și recompensată. “Fiecare dascăl își pune amprenta pe modelarea personalității elevilor. De curând, am fost la aniversarea Colegiului Ferdinad I, unde l-am revăzut pe vechiul meu profesor, domnul Poraicu, care știa cum să transforme mereu ora de fizică într-o adevărată plăcere. Ca părinte, eu îi voi prezenta copilului meu opțiunile pe care le are să studieze aici sau în străinătate, urmând ca alegerea să o facă singur. Ca reprezentat al administrației locale, voi încerca mereu ca învățământul aici, în țară, să fie atractiv pentru tineri”, a declarat Dragoș Luchian, viceprimarul municipiului Bacău. Actorul Mircea Albulescu a dorit să vorbească publicului prezent fără microfon și a recitat mai multe poezii din volumul său “Fluture în lesă de aur”, printre care și “Dar”, dedicată fiului său, Matei. “Sunt emoționat pentru că mai devreme am văzut pe scena teatrului o fanfară care mi-a adus aminte de tatăl meu, care a fost dirijor de fanfară. Este un eveniment deosebit și vreau să îi felicit pe toți cei care au obținut premii”, a declarat Mircea Albulescu.
Șase categorii de premii
Pentru ce-a de-a VI-a ediție a Galei Învățământului, Primăria Bacău a alocat un buget de 374.300 de ei, din care elevii au primit fiecare între 100 și 2.500 lei, iar profesorii îndrumători au fost recompensați cu sume cuprinse între 200 și 2.500 de lei fiecare. Cele șase categorii de premii au fost acordate: elevilor și profesorilor îndrumători care au obținut premii și mențiuni la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale – fond premiere: 123.000 lei, elevilor absolvenți ai clasei a VIII-a care au terminat anul școlar 2011 – 2012 cu media generală 10 – fond premiere: 37.000 lei, celor mai buni elevi în anul școlar 2011 – 2012 din fiecare liceu/colegiu din municipiul Bacău – fond premiere de 15.700 lei, directorilor de grădinițe, școli cu clasele I-VIII, licee, colegii din municipiul Bacău care s-au evidențiat în managementul educațional și dezvoltare instituțională în anul școlar 2011 – 2012, cu un fond de premiere de 44.600 lei, profesorilor de școli cu clasele I-VIII, licee și colegii din municipiul Bacău care au obținut cele mai bune rezultate în promovarea proiectelor și parteneriatelor educaționale în folosul comunității băcăuane în anul școlar 2011 – 2012 – fond premiere: 17.800 lei, elevilor și profesorilor îndrumători de la Palatul Copiilor care au obținut premii la nivel național și internațional în anul școlar 2011 – 2012 – fond premiere: 10.200 lei și celor mai buni studenți în anul universitar 2011 – 2012 de la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău și Universitatea “George Bacovia” din Bacău cu un fond de premiere de 6.000 lei.