Ciprian Nica (USL), Raluca Ioan (ARD) şi Sorin Hornea (PP – DD) se luptă într-un colegiu în care orice e rezultat e posibil.Dacă Nica scade sub 50%, atunci mandatul va ajunge la la Hornea sau Raluca Ioan.Ziarul de Vrancea vă spune cine sunt candidaţii şi cu ce proiecte se prezintă în faţa alegătorilor
Mutarea de către USL a lui Ciprian Nica din zona Panciului şi Adjudului în Focşani se poate dovedi un eşec într-un colegiu în care PSD nu a stat niciodată foarte bine. De un eventual pas greşit pot profita cei de pe locul doi. ARD merge pe mana medicului Raluca Ioan, care a profesat în ultimii ani în Bucureşti. Cu toate că a avut o carieră destul de lungă în organizaţia locală a PDL şi a fost consilier judeţean, acesta nu a fost un politician vizibil în judeţ, tocmai din pricina profesiei sale de medic ginecolog, în prezent la Spitalul Polizu din Bucureşti. La acest capitol stă mai bine Sorin Hornea, fost subprefect şi subprefect în ultimii trei ani, cunoscut şi ca om de afaceri, a cărui carieră politică l-a purtat de la PNL la PDL şi acum la PP-DD.
Migratorul Ciprian Nica vrea un nou mandat la Focşani
Deputatul Ciprian Nica este un social – democrat cu state vechi, foarte cunoscut în zona Panciu datorită profesiei sale de notar. De la nivel local, cariera acestuia l-a purtat la nivel judeţean, iar din 2008 în Parlament. Într-un partid în care Marian Oprişan taie şi spanzură nu prea ai cum să ai puncte de vedere contrarii. Acest lucru l-au constatat pe pielea lor Ciprian Nica şi Gheorghe Bercea, care la începutul anului 2003 au reclamat conducerii centrale a PSD modul dictatorial în care Oprişan conduce organizaţia.
Cu toate acestea, pesedistul “rebel” a fost ales din nou în fruntea organizaţiei din Panciu în acelaşi an. În 2008 a fost ales să candideze pe Colegiul 6, iar alegerea s-a dovedit una caştigătoare pentru PSD, întrucat a caştigat mandatul fără probleme. În Camera Deputaţilor, Ciprian Nica a fost ales vicepreşedinte al Comisiei juridice, în care a lucrat la noul cod penal şi civil. Din postura de opozant, acesta a obţinut totuşi fonduri prin amendamente la legea bugetului pentru două biserici din Cîmpuri, din Adjud, dar şi pentru laboratorul fonetic de la Liceul Ioan Slavici şi laboratorul tehnologic de la Liceul “Al. I. Cuza”, ambele din Panciu. În acest an au apărut probleme pentru Nica, pentru că afaceristul Victor Roman, ale cărui afaceri din Adjud l-au făcut cunoscut în zonă, a început să emită şi el pretenţii de deputăţie. Astfel că Oprişan a vrut să împace şi capra şi varza şi l-a pus pe Nica să candideze în Focşani, unde PDL a caştigat fără drept de apel în 2008, cand PSD l-a avut candidat pe George Băeşu.
Înainte de începerea campaniei, a expodat şi o “bombă” care i-ar putea afecta imaginea lui Nica: Curtea de Apel Bucureşti l-a declarat colaborator al fostei Securităţi într-un proces care a început în urmă cu patru ani. Social – democratul a susţinut că angajamentul i-a fost luat prin intimidare atunci cand era elev de liceu şi că acesta nu a produs niciun fel de efecte. Cu toate acestea, Nica nu a recunoscut acest fapt pană cand CNSAS l-a desconspirat.
Cariera de notar, brăţară de aur
Meseria de notar este bănoasă, după cum reiese din declaraţia de avere a lui Ciprian Nica. Deputatul are un teren intravilan, două agricole şi un teren forestier, un apartament cumpărat şi unul primit prin donaţie, precum şi un sediu de birou notarial cumpărat. Nica deţine patru maşini cumpărate în ultimii 5 ani, din care două de lux, Audi A 6 şi Audi A 8. În conturi, Nica a declarat 630.070 lei. În plus, Nica declară că a acordat un împrumut în nume personal de 25.000 de euro. Parlamentarul a caştigat din activitatea de notar 233.737 lei, la care se adaugă încă 38.960 lei obţinuţi de soţia sa, pe care a avut grijă să o bage în breasla notarilor. În calitate de reprezentat al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din Romania a mai obţinut 12.000 de euro, iar în calitate de membru al Camerei Notarilor Publici Galaţi încă 4.985 lei. Deputăţia i-a adus anul trecut un venit de 51.410 lei.
Carte de vizită
Data naşterii: 26 octombrie 1958
Studii: Facultatea de drept Economic – Administrativ (1986)
Cursuri post universitate – Drept privat (2000)Facultatea de Drept Bucureşti
Activitate profesională:
1986 – 1990 şef serviciu plan dezvoltae Fabrica de Tricotaje Panciu
1990 – 1995 notar şef Notariatul de Stat Panciu
1995 – prezent notar
Activitate politică
Din 1999 preşedinte PSD Panciu
1999 – 2006 membru al Biroului Executiv Judeţean PSD
2000 – 2004 consilier judeţean
2004 – 2008 consilier local Panciu
2008 – 2012 deputat Colegiul 6
Activitate parlamentară
Luări de cuvant: 69
Declaraţii politice: 54
Propuneri legislative iniţiate: 42
Întrebări şi interpelări: 13
Proiectele lui Ciprian Nica
Înfiinţarea a două creşe în Focşani
Continuarea construcţiei de blocuri ANL
Sprijinirea administraţiei locale pentru proiectele implementate în municipiu
Precizare: Deputatul Ciprian Nica a fost singurul dintre candidaţii contactaţi de Ziarul de Vrancea care a refuzat să răspundă la întrebările acestui proiect, arătand o lipsă de respect pentru alegătorii care citesc ziarul nostru şi probabil o mare frică faţă de Oprisan, şeful sau politic.
Sorin Hornea se înfruntă iar în alegeri cu Ciprian Nica
Sorin Hornea este unul din puţinii, dacă nu singurul, dintre candidaţii PP-DD cu notorietate pe plan local, datorită carierei sale în administraţie şi afaceri. Sorin Hornea şi-a început cariera politică la PNL încă de cand era student, a fost şef al organizaţiei de tineret, a trecut apoi într-un con de umbră timp de caţiva ani în care s-a ocupat doar de afaceri, după care a intrat în fostul PLD condus de Theodor Stolojan, care a fuzionat apoi cu PD, rezultand PDL.
Aceasta nu este prima încercare la parlamentare, pentru că în 2008 a candidat fără şanse în Colegiul 6, unde a fost învins de pesedistul Ciprian Nica. Ironia sorţii face ca adversarii de acum 4 ani să se întalnească din nou, de această în bătălia pentru Focşani. Dacă în Colegiul 6 Ciprian Nica se simţea ca peştele în apă, în Focşani, unde a fost mutat pentru a i se face loc afaceristului Victor Roman, ar putea avea surpriza să coboare sub 50%. În această situaţie mandatul intră la redistribuire, beneficiari fiind democrat – liberala Raluca Ioan sau Sorin Hornea. Deşi într-un partid cotat cu şanse mai mici la alegeri, acesta are notorietatea funcţiilor de prefect şi subprefect pe care le-a deţinut în ultimii ani.
A fost refuzat de PDL la primărie şi deputăţie
Sorin Hornea a avut succes în afaceri cu firma SIF Computer, înainte de a reintra în prim planul administraţiei locale. Firma se află acum în insolvenţă, după ce fostul prefect, după cum susţine, nu s-a mai ocupat de ea din 2009. Asupra carierei lui Hornea planează gestul renunţării la candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, la alegerile locale. La vremea respectivă acesta era prefect şi a fost curtat de PDL să reprezinte partidul în lupta cu Marian Oprişan, în condiţiile în care Alin Trăşculescu vroia să candideze din nou la Primăria Focşani. Hornea ştia ca nu are mari şanse să-l învingă pe baronul PSD şi a negociat cu fosta putere să candideze ca independent susţinut de PDL, iar după alegerile locale să revină în funcţia de prefect. Numai că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la targ, iar Guvernul MRU a fost răsturnat în Parlament. La puţin timp mai mulţi primari PDL au făcut pasul la PSD. În aceste condiţii, Hornea a renunţat să mai candideze, spunand că nu-i convine să fie în postura de “cal de bătaie” pentru PDL şi că se va întoarce la afaceri. Fostul prefect a luat o pauză de şase luni de la politică, iar acum a revenit în prim plan la PP – DD.
Firma candidatului PP – DD, de la succes la insolvenţă
Situaţia financiară a lui Sorin Hornea nu pare prea fericită acum, în contextul intrării Sif Computer în insolvenţă. Candidatul PP – DD deţine o casă de vacanţă la Greşu şi un apartament în Focşani. Potrivit declaraţiei de avere, Hornea a împrumutat sume mari de bani firmelor sale: Sif Computer SRL – 138.576 lei, Sif Company SRL – 70.230 lei, Sif Sistem SRL – 111.426 lei. Fostul prefect are şi datorii la bănci. Cel mai presant pare a fi împrumutul de 100.000 de euro, contractat în 2008 şi scandent în 2013. De asemenea, Hornea mai are de rambursat un împrumut de 34.050 euro, luat în 2005 şi scadent în 2019. Anul trecut, candidatul PP – DD a încasat de la Prefectură suma de 54.149 lei, reprezentand salarii şi normă de hrană, plus 15.657 lei de la ATOP şi dividende în valoare de aproape 10.000 lei
Carte de vizită
Data naşterii: 14 ianuarie 1972
Studii:
Universitatea Politehnică Bucureşti, Facultatea de Inginerie Aerospaţială – 1997
Universitatea Petrol – Gaze Ploieşti, Facultatea de Ştiinţe Economice, master în Managementul Sectorului Public
Activitate politică:
1996 – 2001 a activitat în PNL, unde a fost membru al Biroului Naţional şi preşedinte al organizaţiei de tineret din Vrancea. A ieşit apoi din politică în urma unui conflict cu Nini Săpunaru, după cum susţine Hornea
2007 – aprilie 2008 a revenit în politică intrand în PLD
2008 – 2009 PDL
Activitate profesională:
august 1997 – ianuarie 2000 – inginer la Institutul Naţional Cercetare Dezvoltare Turbomotoare Comoti Bucureşti
1999 – 2009 director general Sif Computer SRL
februarie 2009 – octombrie 2011 subprefect
octombrie 2011 – aprilie 2012 prefect
Proiectele candidatului Sorin Hornea
Obiectul său principal este crearea de locuri de muncă în Focşani, prin susţinerea investiţiilor
Vrea să fie o voce care să limiteze “apetitul” celor din administraţia locală de a furniza cele mai scumpe utilităţi din ţară
Ce spune Sorin Hornea despre:
Decizia de a candida din partea PD-DD:
“Au fost mulţi oameni care au venit la mine şi au spus că fac o greşeală dacă nu mă implic în viaţa politică. În urma deciziei celor de la PP – DD am fost tentat să intru într-un proiect politic nou şi să candidez la deputaţi în Focşani, la mine acasă”.
Despre retragerea candidaturii la funcţia de preşedinte al CJ:
“Au fost mai multe diferenţe de opinii între mine şi Alin Trăşculescu în ceea ce priveşte candidatura la funcţia de preşedinte al CJ şi modul de desfăşurare a campaniei. După ce foarte mulţi oameni au plecat din echipă, am considerat că o candidatură fără şanse nu-şi avea rostul şi atunci i-am propus lui Alin Trăşculescu inversarea candidaturilor, propunere pe care nu a acceptat-o”.
Despre contracandidaţi
“Îmi respect adversarii, dar de data asta sper să fiu eu cel care va caştiga împotriva domnului Nica”
“Raluca Ioan este un medic specialist foarte bun, am toată consideraţia, dar o voi ajuta să-şi continuie cariera medicală”
Raluca Ioan, medicul care vrea să ajungă deputat
Raluca Ioan, candidatul ARD pentru Colegiul 1 Focşani, a fost o prezenţă obişnuită în structurile de conducere ale PDL Vrancea, a fost şi consilier judeţean, însă cu toate acestea nu s-a făcut remarcată ca politician. Din informaţiile noastre, Alin Trăşculescu a decis că Raluca Ioan este atuu-ul ARD pentru Focşani şi i-a făcut propunerea, fără a se ţine cont şi de alte variante. De profesie medic ginecolog, ea a intrat în PD în 1995 şi a condus organizaţia de tineret o lungă perioadă. În 2004, a fost aleasă consilier judeţean, rămanand în această funcţie pană în 2007. În activitatea de ales judeţean democrat – liberala nu s-a făcut remarcată în mod deosebit, mergand pe linia partidului. Apartenenţa politică i-a fost de folos, întrucat în 2006 a fost numită director la o unitate medicală de prestigiu, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului “Alfred Rusescu” Bucureşti, unde îşi susţinuse rezidenţiatul. Un handicap în candidatura sa este faptul că aceasta nu a mai lucrat în Vrancea după ce s-a mutat la Bucureşti, chiar dacă din postura de acolo a ajutat multe mămici din judeţ. De aceea, democrat – liberala suferă la capitolul notorietate, fiind cunoscută mai mult prin profesia ei de medic. Cu toate acestea, PDL are o şansă în Focşani să obţină mandatul de deputat dacă Ciprian Nica coboară sub 50%, iar Raluca Ioan va obţine un scor mai bun decat Sorin Hornea.
Economii de 1 miliard lei vechi
Ca avere, Raluca Ioan este un politician modest în comparaţie cu ceea ce au strans colegii ei mai vechi din politică. Democrat liberala deţine o jumătate dintr-un teren cu o suprafaţă de 4.000 mp la Jariştea şi un apartament în Focşani. Credite nu are, iar economiile sale se ridică la 109.300 lei. Candidatul ARD a caştigat ca medic specialist suma de 40.400 lei. La aceasta se adaugă 1.800 de euro obţinuţi din închirierea apartamentului şi 2.904 alocaţie de stat pentru cei doi copii ai săi.
Carte de vizită
Data naşterii: 6 mai 1971
Studii: Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gr. T. Popa” Iaşi
Mai multe specializări medicale, printre cae şi Şcoala de boli tropicale – Fac. “Aim Shams” Cairo, Egipt (1996)
Activitate profesională
Medic medicină generală Adjud; medic rezident Obstetrică Ginecologie Spitalul Polizu Bucureşti; medic specialist obstetrică – ginecologie Spitalul Adjud; medic specialist obstetrică – ginecologică Spitalul Polizu Bucureşti
mai 2006 director medical Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului Bucureşti (IOMC)
Activitate politică
Membru PD din 1995
1996 – 2001 preşedinte Birou Permanent Local Focşani
1999 – 2002 membru al Comisiei Naţionale de Disciplină a Organizaţiei de Tineret a Partidului Democrat
2001 – februarie 2011 – preşedinte Organizaţia de Tineret a PDL Vrancea
2004 – 2007 consilier judeţean
Proiectele candidatului Raluca Ioan
Creşterea numărului de locuri de muncă, mai bine plătite, prin reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 12% şi creşterea salariului minim de la 700 lei la 850 lei.
Atragerea de investitori serioşi în Focşani pentru că “prea mult timp judeţul şi Focşaniul au fost închise investiţiilor, mai ales investiţiilor productive”.
Înfiinţarea şi dotarea unui bloc materno – infantil, de sine stătător, la Spitalul Judeţean. “Este inadmisibil ca anual sute de femei să meargă să nască an alte oraşe pentru că în Focşani nu sunt condiţii decente”.
Ce spune Raluca Ioan despre:
Relaţia cu alegătorii:
“Focşănenii vor avea în mine un aliat, un om care îi va asculta şi îi va ajuta acolo unde se poate. Nu contează simpatiile politice şi sau din ce medii provin, voi fi deputatul tuturor”.
Colaborarea cu autorităţile locale:
„Sunt foarte deschisă la o bună colaborare cu autorităţile locale. Îl cunosc bine pe primarul Bacinschi şi ştiu că vom putea lucra împreună pentru susţinea proiectelor care pot duce la dezvoltarea oraşului. E nevoie doar de respect reciproc, onestitate, profesionalism şi bunăvoinţă, dincolo de culoarea politică”.
Notorietatea pe care o are în Focşani
„Notorietatea este o problemă de percepţie. Nu am avut funcţii administrative în Vrancea şi nu am fost în atenţia presei locale. În oraş şi nu numai, notorietatea mea e mai mult profesională şi sunt mandră de aceasta. Mulţi mă ştiu şi mă cunosc din afara politicii”.
Încă trei partide vor deputaţi în Focşani
UDMR are în candidat în Focşani la Colegiul 1 pe Szekely Kinga, care poate obţine voturi doar în semn de protest la adresa altor candidaţi, cum s-a întamplat şi la alte alegeri. Partidul Ecologist Roman mizează pe Virgil Traian Ududec. Spre deosebire de alte colegii, în Focşani a apărut a şasea formaţiune politică cu candidat. Este vorba de Partidul Social Democrat al Muncitorilor Romani, reprezentat de Camelia Hristea (foto). Aceasta a candidat şi la alegerile locale din partea Partidului Social Roman, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.