spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Interviu cu deputatul Dan Bordeianu

- Advertisement -

Reporter: Domnule deputat, la bazã, sunteti un om de afaceri, constructor, si candidati într-un colegiu eminamente rural. Este vorba de colegiul deputati Vaslui rural nr. 2. Ce anume vã propuneti sã faceti pentru cetãtenii acestui colegiu în cel de-al doilea mandat de deputat, de astã datã, aflat la putere?

Dan Bordeianu: Eu consider cã un parlamentar trebuie sã le spunã oamenilor pe care doreste sã-i reprezinte ce poate sã facã, în conformitate cu atributiile legale, si ce nu poate sã facã în aceastã demnitate publicã. Aceastã clarificare se impune mai ales în aceastã perioadã electoralã, când multi dintre colegii candidati si contra-candidati lanseazã promisiuni care, cinstit vorbind, nu sunt realizabile. În aparitiile mele în presã si în întâlnirile pe care le am zilnic cu cetãtenii din colegiul meu, încerc sã le explic prioritãtile programului de guvernare al USL, care se adreseazã satului românesc.

Rep: Si care sunt aceste prioritãti pe care viitorul Guvern USL le are în vedere pentru spatiul rural?

DB: Dezvoltarea satului românesc este o prioritate pentru noi, cei de la USL. Decalajele între civilizatia de la oras si cea de la sat sunt în continuare destul de mari, în unele zone chiar severe. De exemplu, în colegiul meu, comunele aflate în imediata vecinãtate a municipiului Vaslui sunt destul de dezvoltate si chiar beneficiazã de facilitãti similare celor din urban. Însã, sunt comune mai îndepãrtate, cum ar fi Gârceni, Feresti, Miclesti, Bogdana, unde trebuie intervenit prin extinderea investitiilor în modernizarea infrastructurii de utilitãti. Extinderea aductiunii de apã, a canalizãrii si, în mãsura posibilitãtilor, a retelei de gaz metan trebuie continuate. Apoi, noi parlamentarii USL vom fi puntea de legãturã între guvernul USL si conducerea USL a Consiliului Judetean Vaslui. Acest lucru înseamnã coerentã între prioritãtile guvernãrii de la nivel national si a guvernãrii locale. Împreunã cu dna senator Silistru si cu ceilalti colegi parlamentari ai USL vom pune pe masa guvernului proiectele Consiliului Judetean Vaslui si ale Consiliilor locale. Vom continua programul de construire, modernizare si reabilitare de drumuri judetene si comunale în vederea cresterii accesibilitãtii locuitorilor din zonele izolate si pentru impulsionarea activitãtii economice.

Rep: Pentru dezvoltarea economiei rurale, la ce fel de mãsuri v-ati gândit?

DB: Economia ruralã este parte integrantã a conceptul de „dezvoltare a satului românesc”, alãturi de infrastructura ruralã. Din punct de vedere economic, satul românesc se poate dezvolta prin transformarea fermelor mici, de subzistentã, în ferme medii, familiale. Pentru acest lucru, avem nevoie sã stimulãm financiar comasarea terenurilor agricole, problemã despre care se tot vorbeste de cîtiva ani, dar nu se face mare lucru. În programul de guvernare al USL este prevãzutã cadastrarea si intabularea gratuitã pentru toate terenurile agricole. În Parlament, vom sprijini initiativa guvernului de a crea o piatã a terenurilor agricole care sã functioneze dupã regulile pietei libere, ale cererii si ofertei. Astfel, cei interesati sã achizitioneze teren agricol pentru a-si mãri exploatatiile existente sau pentru a demara noi investitii agricole sau zootehnice vor accesa aceastã institutie. Investitorii, sã nu mai fie nevoiti sã caute tot felul de informatii pe la prefecturã sau primãrii despre oamenii care vând terenuri si asa mai departe. Astfel, eliminãm si coruptia care graviteazã în jurul vânzãrii terenurilor agricole. Cât despre vânzare, aceasta va fi stimulatã prin oferirea unei prime de 400 de euro la ha, mergând pânã la 20% din valoarea de piatã a terenurilor. Pe lângã aceste mãsuri, as dori sã menãionez si prrogramul de înfiintare a centrelor de colectare, sortare si depozitare a produselor agricole, care ar putea fi finantate prin PNDR sau alte programe. Ca om de afaceri liberal, voi sprijini initiativa privatã în acest domeniu. Din discutiile cu oamenii din comunele colegiului meu, stiu cã au o mare problemã cu valorificarea produselor agricole.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.