spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
15-ian.-2025

Tinerii vor putea încheia un contract de ucenicie la locul de muncă după ce împlinesc 16 ani – proiect

- Advertisement -

Ministerul Muncii propune modificarea Legii uceniciei, una dintre schimbări fiind majorarea vârstei de la care tinerii pot încheia un contract de ucenicie, de la 15 la 16 ani.

Proiectul de modificare a Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă a fost supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) .

Documentul prevede că în contractul de ucenicie la locul de muncă, pe lângă elementele obligatorii ale contractului individual de muncă, trebuie cuprinse şi clauze referitoare la denumirea calificării, denumirea furnizorului de formare care desfăşoară programul şi obligaţiile suplimentare ale angajatorului, respectiv asigurarea tuturor drepturilor pe care i le conferă un contract de muncă încheiat pe durată determinată proporţional cu timpul lucrat, pregătirea practică corespunzătoare calificării în care se formează profesional şi accesul la pregătirea teoretică.

Printre obligaţiile angajatorului se numără şi încheierea unui contract de prestări servicii de formare profesională cu un furnizor autorizat, în scopul asigurării programului de formare profesională a ucenicului şi suportarea contravalorii acestuia.

Prin proiectul de lege ar urma să se modifice şi condiţiile de acces la un program de ucenicie, acestea fiind îmbunătăţite prin introducerea obligativităţii de a îndeplini cumulativ următoarele condiţi: să-şi caute un loc de muncă, prin mijloace proprii sau prin înregistrare la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă; să aibă împlinită vârsta de 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani; să nu deţină o calificare pentru ocupaţia în care se organizează ucenicia la locul de muncă; să îndeplinească condiţiile de acces la formare profesională prin ucenicie la locul de muncă.

Iniţiatorii proiectului de act normativ precizează în nota de fundamentare că a fost abrogată dispoziţia referitoare la posibilitatea ca tinerii care au împlinit vârsta de 15 ani să încheie un contract de ucenicie la locul de muncă, din cauza noilor reglementări stabilite prin Legea 1/2011 – Legea educaţiei naţionale, care a modificat structura şi modul de organizare a învăţământului preuniversitar, astfel încât persoanele de până la 16 ani sunt în sistemul de educaţie.

De asemenea, accesul tinerilor la formare profesională prin ucenicie la locul de muncă este condiţionat de absolvirea învăţământului general obligatoriu, conform legislaţiei în vigoare privind formarea profesională a adulţilor.

Potrivit proiectului de lege, controlul modului în care este organizată şi se desfăşoară ucenicia la locul de muncă va fi făcut de către inspectoratele teritoriale de muncă. Contractul de ucenicie la locul de muncă este un contract individual de muncă de tip particular, iar aplicarea reglementărilor generale şi speciale în domeniul relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă este supusă controlului Inspecţiei Muncii, care are în subordine inspectoratele teritoriale de muncă.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 279 din 5 octombrie 2005 privind ucenicia la locul de muncă va fi în dezbatere publică până în 26 noiembrie.

MEDIAFAX.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.