RÃZBOI PE FATÃ… Presedintele Traian Bãsescu continuã rãzboiul cu Parlamentul, numind un cu totul alt premier decât cel recomandat de reprezentantii poporului. Presedintele l-a preferat pe Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, în locul primarului Sibiului, Klaus Johannis, sustinut de majoritatea parlamentarã. Gestul lui Traian Bãsescu este o palmã datã Parlamentului României si demonstreazã cã presedintele este capabil sã joace pânã la capãt, agãtându-se de orice fir care i-ar putea permite, într-o mãsurã cât de micã, sã-si protejeze si sã-si promoveze interesele. Sfidarea Parlamentului prin desemnarea altui premier aratã foarte clar cã presedintele României nu este echidistant si independent politic asa cum prevede Constitutia si în niciun caz o persoanã care sã agreeze un climat politic echilibrat!
Prin Lucian Croitoru, presedintele Traian Bãsescu rãzbunã defunctele guverne Boc I si II. Ce i-a permis însã presedintelui sã facã o astfel de alegere? Fiindcã este clar cã a avut o posibilitate de iesire din unghiul în care l-a prins parlamentul. Motiunea de cenzurã a lovit exact la fix, datoritã perioadei în care a fost initiatã. Este si unul dintre motivele pentru care a fost votatã. Motiunea de cenzurã a venit exact în perioada în care presedintele nu mai poate dizolva Parlamentul! Conform articolului nr.89, alin. 3 din Constitutia României, „Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Presedintelui României si nici în timpul stãrii de mobilizare, de rãzboi, de asediu sau de urgentã“. Dacã ar fi fost initiatã si ar fi trecut mai devreme cu jumãtate de an, (asta implicând si evenimentele politice petrecute recent, cum ar fi iesirea PSD-ului de la guvernare) cu sigurantã, invocând Constitutia, presedintele ar fi mers pânã la dizolvarea Parlamentului si alegeri anticipate! Ar fi propus un premier, ar fi fost refuzat. L-ar fi propus pe al doilea, la fel. Urma apoi dizolvarea, etc. Asta, presupunând, fireste, cã parlamentarii, indiferent de culoarea politicã, exceptând PD-L, ar fi fost uniti, ca acum, si si-ar fi riscat pozitia, acceptând anticipatele – o variantã cu sanse mici sã fie pusã în practicã vreodatã. Prin urmare, presedintele nu a putut apela acum la aceastã metodã, care i-ar fi convenit de minune. Ce-i mai rãmânea de fãcut lui Traian Bãsescu, în actualele conditii, astfel încât tot el sã iasã bine, adicã sã aibã posibilitatea sã-si pregãteascã terenul pentru a iesi din nou presedinte? Un premier agreat de el!
„Un abuz, o încãlcare a spiritului Constitutiei“
„Considerãm cã optiunea presedintelui de a-l desemna premier pe domnul Lucian Croitoru, câtã vreme avea deja o propunere care se bucura de sustinerea majoritãtii parlamentare, este un abuz, un act de sfidare, de încãlcare a principiilor democratice si a spiritului Constitutiei. Este o dovadã în plus cã presedintele face numai ce vrea el si nu-l intereseazã mentinerea unei relatii de colaborare cu Parlamentul, el dorindu-si de fapt una de control absolut si folosind toate pârghiile de care dispune pentru a se mentine la putere“, a declarat presedintele Organizatiei Judetene Vaslui a PNL, senatorul Cristian David.
Lucian Croitoru, omul care tãrãgãneazã „guvernul Bãsescu“ pânã la alegeri
„Se vede, prin momentul de astãzi, cã presedintele nu are de gând sã tinã cont de majoritatea parlamentarã. Pur si simplu refuzã sã accepte ideea cã premierul vine din altã parte si nu din partidul sãu. În aceste conditii, este greu de crezut cã viitorul guvern nu va fi format tot din membri PD-L. Se vehiculeazã deja cã viitorul ministru al muncii va fi un secretar din cadrul aceluiasi minister, un anumit domn Seitan, sustinut de PD-L. Pe mine, însã,mã mirã faptul cã Lucian Croitoru a acceptat propunerea presedintelui, stiind prea bine ce a hotãrât majoritatea parlamentarã. Tind sã cred cã el este numai un om de sacrificiu, care a intrat în acest joc cu scopul de a încerca sã tãrãgãneze lucrurile pânã la alegeri, astfel încât, interimar sau nou guvern, tot PD-L-ul sã rãmânã la guvernare. Cu atât mai mult nu înteleg reactia presedintelui Bãsescu, de a refuza propunerea Parlamentului, câtã vreme partidele au renuntat la orgolii, si-au dat mâna si au propus un guvern independent, pânã la alegeri, tocmai pentru a se elimina suspiciunea de fraudã electoralã. Oare tocmai aici urmãreste presedintele sã intervinã, de tine atât de mult ca oamenii sãi sã fie la guvernare?“, a declarat senatorul PSD de Vaslui Doina Silistru.