spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Dictatorul Buzatu!

- Advertisement -

SCANDAL Ieri, într-o sedintã extraordinarã a Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu a reusit sã-si deschidã o portitã pentru iesirea banilor din bugetul local al judetului printr-o hotãrâre care-i dã mânã liberã sã-si „angajeze” juristi si avocati dupã bunul plac. Decizia a fost luatã dupã una dintre cele mai tensionate dezbateri ale acestui mandat, o dezbatere presãratã cu derapaje de la bunele maniere si, pe ici colo, chiar cu accese de isterie care si-au avut originea în „pretentia” ridicatã de partea liberalã a Consiliului Judetean. Liberalii s-au contrat dur cu Buzatu, pentru cã au refuzat sã închidã ochii la pretentiile sefului CJ Vaslui, pentru cã institutia Consiliului judetean Vaslui are în subordinea ei un departament juridic, care la aceastã datã nu are decât un singur litigiu important de instrumentat! Conform unor surse, Buzatu ar dori sã încheie contracte plãtite din bani publici cu finul sãu, avocatul Dan Buchidãu, dar si cu alti avocati de casã ai PSD, cunoscuti pentru servilismul fatã de acest partid.

Dumitru Buzatu a fost prins cu mâta în sac, dar degeaba, figura tot i-a functionat! Presedintele CJ Vaslui i-a convocat ieri pe consilierii judeteni într-o sedintã extraordinarã si le-a strecurat acestora pe ordinea de zi un proiect de hotãrâre care legaliza achizitionarea de servicii de consultantã, asistentã si reprezentare juridicã în fata instantelor de judecatã si a institutiilor si organismelor cu care Consiliul judetean relationeazã. Oficial, Buzatu are nevoie de avocat „în vederea apãrãrii intereselor judetului Vaslui si ale presedintelui de consiliu” ori de câte ori este nevoie. De asemenea, hotãrârea îi dã presedintelui Dumitru Buzatu autoritatea deplinã de a stabili cine, când si pentru ce sume sã se ocupe de prestarea acestor servicii. Argumentul supus atentiei consilierilor a fost acela cã, la aceastã datã, compartimentul juridic-contencios al institutiei functioneazã cu un un singur om, iar multitudinea de achizitii publice si procese care se anuntã îl vor suprasolicita pe acest unic angajat. Din pãcate, motivele invocate de presedinte în proiectul sãu nu au convins pe toatã lumea, unde mai pui cã au fost consilieri nemultumiti de doza prea mare de mister în care era învãluitã mandatarea lui Dumitru Buzatu de a se ocupa singur, singurel de contractarea serviciilor cu pricina.

Buzatu l-a fentat si nu prea pe avocat

Dumitru Buzatu a umblat cu fofârlica, pentru cã a fentat avizarea proiectului de hotãrâre de comisiile de specialitate, în cazul proiectelor lucrate în sedintele extraordinare avizarea nu este necesarã pentru ca propunerile sã devinã hotãrâri. Dupã cum a explicat avocatul Radu Bobârnat, consilier PNL, presedintele Comisiei juridice a CJ , o astfel de propunere nu ar fi primit niciodatã avizul comisiei juridice pentru cã este… total în afara legii! „Proiectul nu poate primi avizul comisiei juridice, dar oricum nu aveti nevoie de el, dat fiind faptul cã legea permite ca într-o sedintã extraordinarã proiectele de hotãrâri sã fie supuse aprobãrii fãrã a mai trece prin comisii, dar punctul meu de vedere, ca avocat, ca membru al consiliului, este cã acest proiect nu este legal. În expunerea de motive se precizeazã cã aceste servicii sunt impuse de volumul mare si complexitatea activitãtilor la care este supus compartimetul juridic al institutiei. Conform legii, institutiile publice nu pot externaliza serviciile juridice decât în cazuri extreme, iar aceste reglementãri sunt date cu titlu de exceptie, iar expunerea de motive argumenteazã la nivel general, nu este punctatã o situatie extremã, concretã, de asemenea existã o reglemetare fãcutã prin OUG 26/2012 care specificã clar cã doar plenul Consiliului judetean, forul deliberativ stabileste temeinicia situatiilor în care se poate uza de posibilitatea de a primi servicii juridice din exterior.”, a explicat Radu Bobârnat. Cum era de asteptat, avocatul Radu Bobârnat a fost mai mult decât diplomat, explicând cã el nu neagã utilitatea contractãrii unor case de avocaturã, punctual, atunci când va fi absolut necesar, dar cã deocamdatã asumarea unei astfel de decizii nu este nici oportunã, nici legalã pentru Consiliul judetean.

Bichinet, liberal-circar de toatã jena

Nici bine nu si-a terminat expunerea reprezentantul liberal, cã voci „înspãimântate” de un închipuit drob de sare au si sãrit sã sustinã binevenitul proiect care urmeazã sã apere Consiliul judetean, pe presedintele acestuia si, de ce nu?, sã umple niste buzunare. „Este foarte bine cã analizãm intens, dar nu trebuie sã uitati cã juristii Consiliului Judetean trebuie sã se prezinte la zeci de procese pe lunã, ba unul intrã cu roata în vreo groapã de pe vreun drum judetean, ba sunt litigii cu implicatii financiare serioase si întelegeti cã acestea nu sunt generate de noi, juristul nostru este foarte competent, dar nu poate face fatã. Si, apoi, am fost si eu presedintele CJ, vor mai fi si altii, trebuie sã stiti cã presedintele are si el niste prerogative, nu trebuie sã convoace de fiecare datã Consiliul Judeten. Parcã din câte stiu eu, facem cu totii parte dintr-o aliantã si cred cã ar trebui sã avem un vot unitar.”, a declarat Corneliu Bichinet, încercând sã o facã din nou pe liderul consilierilor liberali. Daniel Olteanu, liderul oficial al grupului PNL din CJ Vaslui, i-a amintit colegului sãu cã, teoretic în consiliu, votul nu trebuie sã fie politic si a propus ca proiectul sã fie amânat pentru a fi remediate problemele legate de procedurã.

Buzatu, scos din minti de propunerea de amânare

Buzatu a îndurat si a îndurat pânã nu a mai rãbdat si s-a arãtat foarte indignat de propunerea de amânare, care ar fi însemnat finalul demersului sãu. „Nici nu discut de amânare, nu! Vreau sã votati sã respingeti proiectul, dacã se va putea, asta pentru cã vreau sã vã asumati rãspunderea atunci când va fi nevoie. Nu am vãzut niciun interes sã solicitati informatii, sã vã interesati, vã ascult aici mai bine de o orã si vãd numai întelegeri subterane. Mai întâi trebuie sã vã spun cã este vorba de o eficientizare a actiunilor în raport cu noile cerinte europene, orice avocat cât de bun ar fi el nu poate fi bun în orice, fiecare are o specializare, dacã nu o sã avem parte de consultantã specializatã în jurisprudenta europeanã ne blocãm financiar. Dacã se va întâmpla asta, atunci va fi responsabilitatea dumneavoastrã si nu a presedintelui Consiliului judetean”, i-a amenintat pe consilieri Dumitru Buzatu. Dupã ce a încercat si el, si vicepresedintele Bichinet, sã bage spaima în consilierii PNL, dupã ce au pomenit de blocaje financiare si de-un pericol iminent, care stã sã ne calce judetul în picioare, Buzatu a refuzat sã dea un exemplu concret de situatie urgentã în care se impune asistenta juridicã suplimentarã. „Nu vreau sã dau niciun exemplu!” a fost rãspunsul presedintelui Buzatu, care se anuntã viitorul dictator al judetului, un fel de prim-secretar din vremuri apuse.

Stoica si Istrate, ciresele de pe tort sau bomboanele de pe colivã?

Fiecare scandal trebuie sã aibã si momentul sãu ridicol. Ei bine, de acestã datã, responsabili cu ridicolul scenei au fost douã personaje, Gheorghe Stoica, secretarul judetului, si Viorel Istrate, care cu mâna fluturând pentru Buzatu si-a plãtit prima ratã din costul locului pe care încã îl mai ocupã în CJ. Din pãcate, la un moment dat, pentru aplanarea conflictului i s-a dat cuvântul lui Gheorghe Stoica, secretarul judetului, care în încercarea sa de a face o expunere mai clarã a motivatiei care însotea deja controversatul proiect nu a fãcut decât sã facã în plen un elogiu lui Buzatu, încurcându-se între literele legii în cãutarea articolelor care specificã prerogativele care-i revin presedintelui Consiliului Judetean. Pe final, a dat cu bâta în baltã când a recunoscut el însusi cã a fost cel care i-a prezentat avocatului Bobârnat situatia juridicã realã a CJ-ul, care se rezumã la un singur proces! La fel de” savuroasã” ca fâstâceala lui Stoica a fost si prestatia lui Viorel Istrate, fostul presedinte PPDD, care a stat toatã sedinta cu mâna sus pentru Buzatu. L-am întrebat pe Istrate dacã stie câte procese are CJ în derulare. „Da, m-am interesat. Unul sau douã pe zi.”, a spus Istrate. Si, ne întrebãm, pentru un proces pe zi trebuie sã angajezi avocati plãtiti din fonduri publice? În mintea lui Buzatu sau a pesedistilor care îl sustin din plin, chiar si când greseste flagrant, nu este nicio ilegalitate.

PNL, PDL si PP-DD, frondã împotriva lui Buzatu

În realitate nervii lui Buzatu n-au putut îndura sfidarea colegilor din USL. Dacã împotriva planului sãu s-ar fi ridicat doar opozitia oficialã, gestul nici n-ar fi contat. Nici mãcar pozitia lui Radu Bobârnat nu l-a fãcut sã respecte legea. De altfel nu este întâia datã când avocatul face observatii asupra legalitãtii hotãrârilor din CJ, dacã acesta nu ar fi fost sustinut si de colegii Daniel Olteanu si Simona Polak, care au cerut transparentã în CJ si au refuzat declarat sã lase chestiunea numai în mâna lui Buzatu. De altfel, împotriva lui Buzatu s-au manifestat atât membrii PDL, cât si cei de la PP-DD. „Sunt de acord cu domnul Bobârnat, situatiile trebuie rezolvate tematic, trebuie justificatã temeinic folosirea acestor tipuri de servicii, avem nevoie de cazuri, pe procese, de spete concrete.”, a explicat Liviu Filip, consilier PDL, care l-a si rugat pe Dumitru Buzatu sã demareze procedurile necesare prin care sã solicite Guvernului deblocarea posturilor pentru ca cele douã posturi vacante de juristi din directia juridicã a CJ-ului sã fie completate. Din pãcate, eforturile sustinute a consilierilor PNL, PDL sI PP-DD nu au putut influenta votul decisiv, pentru cã, în CJ, PSD-ul are majoritatea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.