spot_img
spot_img
3.2 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Pericolul din antena: Se lasa iradiati pentru un pumn de bani

- Advertisement -

Mii de botosaneni sunt zilnic iradiati de antenele instalate de operatorii de telefonie pe blocurile in care locuiesc, sau pe sediile institutiilor unde lucreaza. Pentru ca au acceptat de buna voie sa-si puna sanatatea in pericol ei primesc periodic sume infime de bani de la operatorii de telefonie.

Dupa ani de zile de la instalarea pe blocuri a antenelor GSM, continua controversele pe seama influentei pe care acestea o au asupra sanatatii noastre. Multi dintre locatarii blocurilor pe care se afla astfel de echipamente, sau cei din blocurile invecinate, continua sa se intrebe cat nocive pentru sanatate sunt acestea, cat de mult le este influentata starea de sanatate de astfel de echipamente cu care s-au pricopsit deasupra capului fara sa isi fi dat acordul in acest sens.
Locatarii ar fi vrut sa li se comunice din cand in cand rezultatele masuratorilor facute la nivelul de radiatii, dar asta nu se intampla. „Probabil Directia de Sanatate Publica ar trebui sa faca masuratori pentru ca pana la urma este ceva ce ar putea sa fie un pericol pentru sanatatea noastra, a copiilor nostri”, este opinia Elvirei A., una dintre locatarele unui bloc pe care se afla o astfel de antena. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica spun insa ca nu au nicio implicare in verificarea nivelului radiatiilor de la astfel de antene. „Noi nici nu avem echipamente pentru asa ceva”, a declarat Lidia Onofrei purtator de cuvant al DSP Botosani.

Acoperisul blocurilor cele mai inalte din municipiu au fost impanzite cu astfel de echipamente cu acordul asociatiilor de proprietari si cu semnaturile locatarilor de la ultimele nivele ale scarilor respective. Presedintii de asociatii spun ca la momentul instalarii antenelor li s-au facut niste demonstratii privind verificarea felului cum se propaga radiatiile, li s-au dat asigurari ca nu este nociv pentru locatarii care isi au apartamentele sub antenele respective.
„La noi in asociatie s-a pus antena la scara A si nu sunt nemultumiri. Avem o singura familie care se plange ca nu si-a dat semnatura, ca ar avea dureri de cap, dar legislatia asa este, nu trebuie decat semnatura celor ce locuiesc la ultimul etaj al blocului. Si sincer sa fiu, eu mi-as fi dorit sa am si la scara mea montata o astfel de antena, pentru ca sunt avantaje”, a declarat Ioan Balan, presedintele unei asociatii de proprietari de pe strada Sucevei.
Avantajul consta intr-o anumita suma de bani pe scara, care se incaseaza periodic de catre asociatie. „La scara de la mine din asociatie, se incaseaza 3.000 de euro o data la doi ani, bani care pot fi folositi pentru lucrari de intretinere pe scara, reparatii de tot felul, varuit, izolat, pus usi. Sunt lucrari pe care nu cred ca le-ar fi putut sustine proprietarii din banii lor”, a mai spus presedintele asociatiei de pe Sucevei. Chiar si cu astfel de avantaje multi botosaneni sunt nemultumiti ca nu stiu ce urmari au asupra sanatatii lor radiatiile unor astfel de echipamente.
Anul trecut, un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca exista suficiente dovezi sa se considere expunerea oamenilor la radiatiile emise de terminalele GSM posibil cancerigena.

Expusi radiatiilor si la serviciu

Uneori, nu doar acasa, ci si la serviciu botosanenii sunt expusi pericolului de radiatii emise de astfel de echipamente. Unii incaseaza sporuri de antena, de 10 la suta. Altii se plang ca se incearca si abuzuri. Cu cateva saptamani in urma, pe blocul in care isi are birourile Nova Apaserv a fost instalat un amplificat pentru antene GSM, de catre un operator de telefonie mobila, fara ca angajatilor sa li se spuna ceva.
„Am observat intamplator. Nimeni nu ne-a spus nimic si doar intamplarea a facut ca a fost scos din functiune pentru ca societatea noastra a facut la scurt timp contract cu un alt operator de telefonie. Dar a fost clar un abuz, cred ca o saptamana am stat cu acel amplificator pe cladirea in care lucram. Daca nu s-ar fi schimbat situatia, am fi dat in judecata firma care a instalat echipamentul respectiv, pentru ca nu venim la serviciu sa ne imbolnavim”, a spus un angajat al Societatii Nova Apaserv.

Cum stiu autoritatile sa linisteasca populatia

Cu cativa ani in urma, in urma controversei iscate de incercarea de a instala pe Maternitatea botosaneana a unor astfel de echipamente, un comunicat al Ministerului Telecomunicatiilor venea sa linisteasca opinia publica. Atunci ministerul preciza ca populatia poate sta linistita, ca se fac masuratori periodice care au confirmat faptul ca valorile campurilor electromagnetice de radiofrecventa sunt foarte scazute si nu reprezinta un pericol pentru populatie. Atunci era anuntata si o ampla campanie de informare despre comunicatiile mobile si sanatate. Si pentru ca se vorbea de tari unde antenele sunt scoase in afara localitatilor sau se impun distante minime pana la scoli sau spitale, Ministerul Comunicatiilor arata ca „solutia de scoatere a antenelor GSM in afara oraselor este ineficienta si nu ar reduce valoarea campului electromagnetic, ci dimpotriva, ar mari-o, deoarece antenele telefoanelor mobile sunt de tip adaptiv”. Cu alte cuvinte, puterea in emisie a telefoanelor mobile ar creste, pentru a transmite semnalul catre antenele aflate in afara oraselor, la distante mai mari, comunicau autoritatile.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.