INAUGURARE Cea mai modernã piatã din judet, Piata Traian din Municipiul Vaslui, va fi deschisã publicului sâmbãtã, 30 octombrie. Odatã cu redeschiderea pietei, municipalitatea doreste sã impunã reguli stricte pentru comercianti. Practic, comerciantii vor trebui sã respecte mai multe reguli, inclusiv de pãstrare a curãteniei, iar în noua locatie nu se vor mai putea vinde produse nealimentare. Conducerea Primãriei Vaslui vrea ca în Piata Traian sã aibã acces doar adevãratii producãtori, cei care vând marfã doar en-detail
Moderna Piatã Traian a costat municipalitatea 30 miliarde lei vechi. Ea se va deschide publicului larg sâmbãtã, 30 octombrie, dupã o slujbã de sfintire. O constructie nouã, realizatã prin modernizarea si extinderea vechii piete, pe un teren în suprafatã de 9100 mp, organizatã astfel încât sã permitã aprovizionarea populatiei numai cu alimente, Piata Traian este speranta municipalitãtii pentru un comert la standarde europene. Produsele nealimentare nu vor mai fi comercializate în incinta pietei, iar comerciantii vor trebui sã respecte niste reguli stricte în ceea ce priveste igiena alimentarã, si, mai mult de atât, nu vor mai putea închiria mai multe tonete. Cantitatea de marfã expusã va fi limitatã.
Pentru vasluienii care doresc sã vândã sau sã cumpere en-gros, existã deja piata en- gros, în incinta oborului de animale, unde deja au ocazia sã o facã si, începând de anul viitor, comerciantii vor avea la dispozitie o locatie în acest scop, locatie aflatã la iesirea din Vaslui spre Zona Industrialã, unde erau depozitele Leguvas”, declara recent Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui. Practic, noua piatã din zona Traian va fi structuratã în mai multe zone de comercializare, fiecare cu un anumit profil: zona de carne si zona de peste vor fi separate de celelalte si vor fi formate din boxe individuale de vânzare carne si magazine de produse semipreparate din carne, toate dispunând de aprovizionare separatã, zonã de transare, camere frigorifice, vestiar cu grup sanitar si utilitãti necesare. Zona de lactate va fi si ea bine delimitatã, si va consta dintr-un spatiu comun, destinat micilor producãtori, prevãzut cu vitrine frigorifice, vestiar, utilitãti necesare si un spatiu individual cu destinatie de comercializare produse lactate dotat cu vestiar si grup sanitar. Ouãle vor fi si ele comercializate într-un spatiu separat, prevãzut cu vestiar si utilitãti necesare. Zona de vânzare la tonete, amplasatã limitrof fluxurilor de circulatie, reprezintã zona unde utilizatorii pietei pot vinde urmãtoarele produse: legume, fructe, citrice, produse apicole, cereale si produse rezultate din mãcinis, ciuperci, bors natural, verdeturi si seminte pentru rãsaduri. Acesta va cuprinde o locatie pentru producãtorii agricoli – zona A cu 36 de tonete si o alta pentru comercianti – zona B care va avea nu mai putin de 80 de tonete. Partea din piatã destinatã magazinelor alimentare va fi pozitionatã la accesul principal în piatã, si constã în spatii individuale cu destinatii diferite, care vor asigura în bune conditii comercializarea produselor agroalimentare stabilite în regulament. În sfârsit, zona de flori este formatã din spatii cu destinatia de florãrie, cu grup sanitar si vestiar propriu.