spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Afaceri intre frati

- Advertisement -

Forum transfrontalier în R. Moldova, cu 150 de participanti

EXPERIENTA EUROPEANÃ… Dupã ani de zile de incertitudini si revolte politice, oamenii de afaceri din Republica Moldova sperã sã schimbe ceva în viata oamenilor. Este foarte greu, aproape imposibil, câtã vreme angajatii din aceastã tarã au salarii foarte mici, cu care trãiesc de pe o zi pe alta. Acum douã zile, în orasul Cahul, o delegatie a oamenilor de afaceri din judetul Vaslui si oficialitãti din Tulcea, Iasi, Vaslui si Galati s-au întâlnit cu oficiali de cel mai înalt nivel din Republica Moldova. A fost o primã sansã pentru investitorii de pe cele douã maluri ale Prutului sã ia contact cu realitãtile economice din cele douã tãri, dar si o tatonare în vederea încheierii unor parteneriate avantajoase pentru ambele pãrti. Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui, a reusit sã aducã la seminar un numeros grup de oameni de afaceri, reprezentând investitii de succes, precum fabrica de ulei Ulerom SA, cel mai mare mall din Vaslui, Silver Mall, motelul-restaurant Everest sau firma de panificatie Fanion.

Forumul economic “Cooperarea transfrontalierã România-Republica Moldova”, organizat de oficialitãtile din Cahul si Consulatul General al României din acest raion acum douã zile, a fost un bun prilej pentru investitorii din România si Republica Moldova pentru a-si împãrtãsi experientele din domeniul privat, în aceastã perioadã de crizã prin care trec cele douã tãri vecine si prietene. Cel mai bun loc pentru desfãsurarea acestui forum a fost chiar Aula festivã a Universitãtii “B.P. Hasdeu”, din Cahul, loc prin care trec, an de an, sute de studenti din întregul raion, viitori specialisti si investitori. Spatiul universitar a devenit neîncãpãtor pentru zecile de oficiali si oameni de afaceri din Republica Moldova si România, din Vaslui, Galati, Iasi sau Tulcea, judete învecinate cu raionul Cahul. La nivel declarativ, organizatorii si-au manifestat speranta cã se vor stabili contacte între firmele de pe cele douã maluri ale Prutului, care sã conducã la încheierea de parteneriate bilaterale. O idee foarte bunã, despre a cãrei viabilitate vom discuta în anii urmãtori. Totusi, dupã cum a spus ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Gabriel Lãzurcã, existã premisele unei colaborãri fructuoase, câtã vreme firmele din România au trecut prin focurile integrãrii europene, atunci când accesarea fondurilor comunitare pãrea un vis. Acum, ajunsã stat membru al UE, România poate împãrtãsi din experienta sa si altor firme, într-o zonã de care suntem legati cu mii de fire invizibile. “Nu a fost întâmplãtoare organizarea acestui Forum economic la Cahul. Este primul consulat pe care un stat membru al UE îl deschide în acest raion, demonstrând cã rolul acestuia este de a sprijini toate proiectele de naturã economicã, socialã sau culturalã, pe lângã functia sa de bazã. Când vorbim de schimburi economice, ne amintim de vârful de sarcinã, anul 2008, când s-au înregistrat schimburi economice de aproape 1,2 miliarde dolari. Acum, dupã un an mai slab, înregistrãm iar cresteri ale cifrelor care definesc schimburile economice dintre cele douã tãri, ceea ce nu poate fi decât în avantajul ambelor tãri. Cooperarea economicã dintre România si Republica Moldova prezintã avantajul cã firmele românesti au o experientã europeanã, care poate contribui la implementarea unor standarde europene în acest domeniu”, a spus Lãzurcã.

Vicepremierul Moldovei, Valeriu Lazãr: “Ne ambitionãm sã investim în infrastructurã”

Valeriu Lazãr, vicepremierul Republicii Moldova, este convins cã, fãrã ajutorul României, viitorul european al acestei tãri ar fi destul de incert. “Sunt foarte multe domenii în care putem colabora, într-un moment în care se contureazã un consens total privind viitorul european al Republicii Moldova. Manifestãm deschidere totalã în accesarea proiectelor importante pentru republicã, mai ales cã firmele noastre sunt în situatia în care au fost firmele din România, în urmã cu multi ani, când experienta europeanã era la început. Vrem sã nu repetãm carentele pe care le-a întâmpinat România în procesul de integrare, sã învãtãm din lectiile lor”, a spus Lazãr. În opinia vicepremierului, anul 2011 ar trebui sã conducã la deblocarea proiectelor de investitii. “Cuvântul cheie pentru noi este investitii. Ne ambitionãm sã rezolvãm problemele de infrastructurã, care vor schimba fata economicã a Republicii Moldova. Important pentru noi este cã foarte multe firme din România se uitã cãtre Republica Moldova si vor sã încheie parteneriate cu firme de la noi”, a mai adãugat vicepremierul. Cum era de asteptat, oficialii moldoveni au arãtat disponibilitãti foarte mari pentru investitii în domeniul agriculturii si pisciculturii. Presedintele raionului Cahul, Gheorghe Vasilache, a explicat cã sunt asteptati investitori în zona liberã Giurgiulesti, unde sunt pregãtite 60 de hectare pentru diverse proiecte economice, în industria localã, inclusiv cea care produce materiale pentru armatã, la întreprinderea piscicolã, cu 1.000 de hectare de luciu de apã, sau în centrul comercial agroalimentar raional. Nu în ultimul rând, s-ar putea face investitii în aeroportul international de la Cahul.

Presedintele Consiliului Judetean Vaslui a plecat supãrat

Desi au fost discutii interesante, pe diverse teme, au fost si oficialitãti române care au plecat nemultumite de modul în care s-a desfãsurat forumul. Printre acestea, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Vasile Mihalachi, care nu a prea fost bãgat în seamã, spre deosebire de omologul sãu de la Galati. Asta l-a cam scos din sãrite pe seful CJ, care nu s-a abtinut sã spunã cã “este o mare problemã aici: nu existã mari posibilitãti de colaborare, pentru cã producãtorii lor agricoli nu vor decât sã-si vândã produsele, sunt mai putin interesati de parteneriate”. Mihalachi a recunoscut, însã, cã sunt destul de multe probleme în accesarea fondurilor de partea moldoveneascã, acolo unde scrierea acestor proiecte este o mare problemã. “Evenimentul de la Cahul nu este o noutate pentru noi, care suntem agrenati de multi ani în parteneriate cu alte raioane, cu rezultate foarte bune. În ceea ce ne priveste, ne vom implica în realizarea unor parteneriate, prin elaborarea documentelor de accesare a fondurilor de cooperare transfrontalierã”, a spus Mihalachi. Acesta a lansat si un avertisment pentru oficialitãtile din tara noastrã, în perspectiva alegerilor generale din noiembrie, din tara vecinã: “Eu cred cã România nu ar trebui sã se implice deloc în alegerile lor, asa cum nu trebuia ca nici ei sã se implice în alegerile de la noi. România trebuie sã stea în banca ei”.

Consulul general al României, multumit de forum

Consulul general al României în Cahul, Gentiana Serbu, s-a declarat pe deplin multumitã de participarea delegatiei oamenilor de afaceri din judetul Vaslui. De altfel, conducerea fabricii Ulerom, din Vaslui, a prezentat în timpul forumului un proiect european de succes, care va putea fi urmat si de alte firme din România si Republica Moldova. “Este un eveniment de succes, cu peste 150 de participanti din administratia localã si sectorul afacerilor, care au discutat despre climatul investitional din Republica Moldova, cooperarea transfrontalierã, utilizarea facilitãtilor oferite de UE republicilor din Republica Moldova. Sunt lucruri asupra cãrora s-a discutat în mod deschis si s-au cãutat solutii. S-au stabilit contacte între firmele de pe cele douã maluri ale Prutului si, anul viitor, vom mai organiza un astfel de forum”, a promis diplomatul român. Presedintele CCIA Vaslui, Ionel Constantin, a tinut sã multumeascã managerilor prezenti. “Am reusit sã aducem la Cahul multe firme de succes din judetul Vaslui, manageri care au împãrtãsit colegilor din Republica Moldova despre experientele lor. Suntem convinsi cã, în urma acestui eveniment economic, vor apãrea si semnele unei colaborãri fructuoase, pentru firmele de pe cele douã maluri ale Prutului”, a spus Constantin.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.